Yeni Günaydın
Geri

Filistin'den ABD'ye Çağrı!

BM'deki Filistin temsilcisi Riyad Mansur, iki devletli çözümün pratik yolunun tanınmadan geçtiğini söyledi
Filistin'den ABD'ye Çağrı!
Haberler / Dünya
21 Kasım 2022 Pazartesi 18:45
PAYLAŞ 
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş

Filistin'in Birleşmiş Milletler (BM) Daimi Gözlemcisi Riyad Mansur, Ortadoğu Sorunu'na iki devletli çözüm sağlamak için en kestirme yolun, Filistin Ulusal Yönetimi'nin BM'ye tam üyeliğinin kabul edilmesi olduğunu söyledi.

Filistin'in 193 üyeli kuruluşa tam üye olabilmesi için önce BM Güvenlik Konseyi'nden (BMGK) tavsiye kararı, sonra da BM Genel Kurulu'ndan onay alması gerekiyor ama BMGK'nin daimi üyelerinden ABD'nin veto tehdidi engel oluşturuyor.

BM Genel Kurulu'nda 2012'de yapılan oylamayla Filistin'in "gözlemci kuruluş" olan statüsü "üye olmayan gözlemci devlet" haline gelmişti. 138 ülkenin lehte, 9'unun karşıt oy kullandığı ve 41 devletin çekimser kaldığı oylama sonunda Filistin, 100'den fazla uluslararası anlaşmaya taraf olma hakkı kazandı.

New York'taki BM Genel Merkezi'nde Arab News'a konuşan Mansur, "BM sistemine tam üye olmanın Filistin'in doğal ve yasal hakkı olduğunu" vurguladı. 

Mansur, İsrail'in "ırk ayrımına dayalı tek devlet gerçekliği yaratması" karşısında Filistin'in devlet olmasının aciliyet kazandığını belirterek, BMGK'nin geçici üyeleri İrlanda, Arnavutluk ve Norveç'in buna sıcak baktığını söyledi.

BM Genel Kurulu sözcüsü Paulina Kubiak Greer, BM Antlaşması'nın 4. maddesine göre, BMGK'nin tavsiye kararı olmadan Genel Kurul'un üyelik başvurusunu değerlendiremeyeceğini hatırlattı.

YORUM EKLE

Yorumunuz gönderildi
Yorumunuz editör incelemesinden sonra yayınlanacaktır

YORUMLAR


   Bu haber henüz yorumlanmamış...

DİĞER HABERLER

Sayfa başına gitSayfa başına git
Facebook Twitter Instagram Youtube
GÜNDEM EKONOMİ POLİTİKA DÜNYA MEDYA SPOR YAZARLAR FOTO GALERİ VİDEO GALERİ SAĞLIK MAGAZİN KÜLTÜR-SANAT TEKNOLOJİK YAŞAM BUGÜN NEYE ZAM GELDİ DİKKAT! İLGİNÇ HABERLER
Masaüstü Görünümü
İletişim
Künye
Copyright © 2024 Yeni Günaydın