Yeni Günaydın
Geri

Evlerimiz Mikroplastik Kirliliğine mi Maruz Kalıyor?

Araştırmacılar, gerçek miktarın çok daha yüksek olabileceği uyarısını yapıyor
Evlerimiz Mikroplastik Kirliliğine mi Maruz Kalıyor?
Haberler / Teknolojik
24 Haziran 2024 Pazartesi 17:00
PAYLAŞ 
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş

Yeni bir araştırma, dünyanın dört bir yanında ev temizliğinde kullanılan melamin köpük süngerlerin her ay trilyonlarca mikroplastik bıraktığı uyarısında bulundu.

İnatçı lekeleri bile zahmetsizce çıkarma yetenekleriyle bilinen bu süngerler bunu kendilerine has aşındırıcı özellikleriyle yapıyor.

Ancak Environmental Science & Technology akademik dergisinde yayımlanan yeni bir çalışma, bu temizlik ürünlerindeki liflerin her ay dünya çapında trilyonlarca toksik mikroplastik partikül bıraktığını ve bunun da insan sağlığını muhtemelen etkilediğini tahmin ediyor.

Süngerler, yumuşak, hafif bir aşındırıcı köpük halinde bir araya getirilmiş plastik bir polimerden yapıldığından, ovarak kullanılan temizlik ürünleri yapmak için ideal.

Ancak kullanımla aşındıkça köpük daha küçük parçalara ayrılıyor ve her yıkamada kanalizasyon sistemlerine mikroplastik lifler (MPF) salınıyor.

Bu zehirli mikroplastikler vahşi yaşam tarafından tüketilebilir ve besin zinciri yoluyla insanlara geri dönebilir.

İnsanlarda bağışıklık ve endokrin sistemi bozukluklarının yanı sıra birkaç kanser türü de dahil çeşitli sağlık komplikasyonlarıyla ilişkilendirildiler.

Yeni çalışmada, araştırmacılar melamin köpüğün ne kadar hızlı parçalandığını değerlendirdi ve kullanımla birlikte ne kadar mikroplastik lif döktüğünü hesapladı.

Farklı markaların ürettiği süngerleri dokulu metal yüzeylere defalarca sürterek aşınmalarına neden oldular.

Çalışmaya göre, tek bir sünger, aşınan süngerin gramı başına 6,5 milyondan fazla lif bırakabilir.

Araştırmacılar, "Sünger aşınması 6,5 milyon MPF/g bırakabilir, bu da sünger tüketimi nedeniyle toplamda 4,9 trilyon MPF'lik küresel emisyona işaret edebilir" dedi.

Daha yoğun köpükten yapılan süngerlerin daha yavaş aşındığını ve daha az mikroplastik lif ürettiğini söylediler.

Araştırmacılar daha sonra Amazon'un aylık satışlarına bakarak bu köpüklerin kullanımından çevreye ne kadar mikroplastik girdiğine dair kabaca bir tahmin yaptılar.

Her ay melamin süngerlerden 1,55 trilyon lifin salınabileceğini hesapladılar.

Bilim insanları, "MPF üretim hızı ve kapasitesi, sırasıyla metal yüzeyin pürüzlülüğü ve desteklerin yoğunluğu arttıkça genel olarak artıyor" diye ekledi.

Bilim insanları, analizde yalnızca bir perakendeci hesaba katıldığı için gerçek miktarın çok daha yüksek olabileceğini söyledi.

Araştırmacılar, bu ürünlerin çevreyi zehirleyişinin üstesinden gelmek için üreticilerin aşınmaya karşı daha dayanıklı, daha yoğun ve daha sert süngerler üretmesini tavsiye ediyor.

Tüketicilere de plastik kullanmayan doğal temizlik ürünlerini tercih etmelerini öneriyorlar.

YORUM EKLE

Yorumunuz gönderildi
Yorumunuz editör incelemesinden sonra yayınlanacaktır

YORUMLAR


   Bu haber henüz yorumlanmamış...

DİĞER HABERLER

Sayfa başına gitSayfa başına git
Facebook Twitter Instagram Youtube
GÜNDEM EKONOMİ POLİTİKA DÜNYA MEDYA SPOR YAZARLAR FOTO GALERİ VİDEO GALERİ SAĞLIK MAGAZİN KÜLTÜR-SANAT TEKNOLOJİK YAŞAM BUGÜN NEYE ZAM GELDİ DİKKAT! İLGİNÇ HABERLER
Masaüstü Görünümü
İletişim
Künye
Copyright © 2024 Yeni Günaydın