Yeni Günaydın
Geri

Everest Neden Beklenenden Fazla Uzuyor?

Her yıl 2 milimetre yükseliyor
Everest Neden Beklenenden Fazla Uzuyor?
Haberler / Dünya
1 Ekim 2024 Salı 19:40
PAYLAŞ 
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş

Dünyanın en yüksek tepesi olan Everest Dağı'nın niye beklenenden daha fazla uzadığı yeni bir araştırmada açıklandı. 

Hint ve Avrasya levhalarının 40-50 milyon önce çarpışması, Himalayaları oluşturduğu gibi buradaki tepelerin yükselmelerini de sağlayan asli faktör. Bu, önceden biliniyordu. Civardaki nehrin etkisiyse yeni ortaya kondu. 

University College London'da (UCL) çalışan bilim insanları Arun Nehri'nin, dağın zeminindeki kaya ve toprağı aşındırarak uzamasını sağladığını ve bu sayede tepenin 15-50 metre daha uzun olduğunu bilgisayar modellemeleriyle gösterdi. 

Araştırmacılar, yaklaşık 89 bin yıl önce Arun Nehri'nin Kosi Nehri'yle birleşerek bu güce kavuştuğunu buldu.

75 kilometre uzaktaki nehir havzasındaki kaybın, Everest Dağı'nı yılda 2 milimetre yükselmesine katkıda bulunduğu bildirildi. 

Araştırma makalesinin ortak yazarlarından Adam Smith süreci şu ifadelerle anlatıyor:

Bu biraz gemiden yük atılmasını andırıyor. Gemi hafiflediği için biraz daha yükseğe çıkar. Benzer bir şekilde yer kabuğu hafifleyince o da daha yükseğe uzanabiliyor.

Nature Geoscience'da yayımlanan araştırma, bu kuvvetin Everest'le birlikte dünyanın en yüksek 4. ve 5. zirveleri olan Lhotse ve Makalu'yı da etkilediğini vurguluyor. 

Araştırmanın diğer yazarlarından Dr. Matthew Fox'un açıklamasıysa şöyle:

Everest Dağı ve komşu tepeler büyüyor çünkü izostatik ayarlama onları erozyonun yıpratmasından daha hızlı yükseltiyor. GPS araçlarıyla yılda iki milimetre büyüdüklerini görüyoruz ve artık bunun ardındaki gerekçeleri daha iyi anlayabiliyoruz.

Çin'den misafir olarak UCL'e gittiği sırada araştırmanın başını çeken Dr. Şu Han, "Everest Dağı'nın yüksekliğinin değişmesi, Dünya yüzeyinin dinamik doğasına işaret ediyor. Arun Nehri'nin aşındırmasıyla Dünya'nın mantosunun yukarı doğru baskı yapması arasındaki etkileşim, Everest Dağı'na bir ivme kazandırarak onu normale göre daha yükseğe itiyor" diyor. 

 

YORUM EKLE

Yorumunuz gönderildi
Yorumunuz editör incelemesinden sonra yayınlanacaktır

YORUMLAR


   Bu haber henüz yorumlanmamış...

DİĞER HABERLER

Sayfa başına gitSayfa başına git
Facebook Twitter Instagram Youtube
GÜNDEM EKONOMİ POLİTİKA DÜNYA MEDYA SPOR YAZARLAR FOTO GALERİ VİDEO GALERİ SAĞLIK MAGAZİN KÜLTÜR-SANAT TEKNOLOJİK YAŞAM BUGÜN NEYE ZAM GELDİ DİKKAT! İLGİNÇ HABERLER
Masaüstü Görünümü
İletişim
Künye
Copyright © 2024 Yeni Günaydın