Yeni Günaydın
Geri

Ertesi Gün Hapı Otomatı Geliyor!

ABD'deki kürtaj kararının ardından üniversiteliler ertesi gün hapı otomatı istiyor.
Ertesi Gün Hapı Otomatı Geliyor!
Haberler / Dünya
3 Ağustos 2022 Çarşamba 01:43
PAYLAŞ 
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş

Yüksek Mahkeme'nin kürtajı anayasal hak olarak güvence altına alan 1973 tarihli Roe-Wade kararını 24 Haziran'da iptal etmesinin ardından ABD'de tepkiler dinmedi. 

Connecticut, Maine, Massachusetts, New Hampshire, Rhode Island ve Vermont eyaletlerini kapsayan New England bölgesinde öğrenciler ertesi gün hapı satan makinelerin kampüslere yerleştirilmesini istiyor. 

Henüz kürtajın yasaklanmadığı bölgede yaşayan üniversite öğrencileri, hamile kalmaları ve kürtaj yaptıramamaları ihtimallerini düşünerek bu otomatın 7 gün 24 saat çalışmasını talep ediyor. 

Northeastern Üniversitesi öğrencileri, change.org'da konuyla ilgili bir imza kampanyası başlattı. Kampanya metninde "Roe-Wade kararının bozulmasının ardından acil kontrasepsiyon gibi üreme sağlığıyla ilgili şeylere erişim daha da kritik bir hale geldi" dendi:

Northeastern Üniversitesi şu an yalnızca cinsel saldırı durumunda ertesi gün hapı veriyor. Eczanede bunun fiyatı yaklaşık 50 dolar. Kısa süre önce Boston Üniversitesi 7/24 açık ve tanesini 7 dolara verdiği ertesi gün hapı otomatlarını kurdu.

Northeastern'in de onları takip edip hemen Acil Kontrasepsiyon Otomatları'nı kurmasının zamanı geldi. 24 haftaya kadar kürtaj izni verilen Massachusetts eyaletinde çocuk aldırmanın pek çok yere göre daha kolay olduğunun kabullenildiği metinde bu eylemin dünyanın her yerindeki kişiler için yapıldığı belirtildi.

Boston Üniversitesi, mart ayında bu otomatı kampüse yerleştirmişti. Aynı adımı Brandeis Üniversitesi 2019'da, Stanford ve Kaliforniya Davis üniversiteleriyse 2017'de atmıştı. 

ABD Yüksek Mahkemesi, 24 Haziran tarihli kararıyla kürtaja izin verip vermemeyi eyaletlere bıraktı. Bunun ardından Alabama, Arkansas, Kentucky, Louisiana, Missouri, Oklahoma, Güney Dakota ve Utah eyaletlerinde çocuk aldırmak neredeyse tüm koşullar altında yasaklandı. Yasakçı eyalet sayısının 26'yı bulabileceği tahmin ediliyor. 
 

YORUM EKLE

Yorumunuz gönderildi
Yorumunuz editör incelemesinden sonra yayınlanacaktır

YORUMLAR


   Bu haber henüz yorumlanmamış...

DİĞER HABERLER

Sayfa başına gitSayfa başına git
Facebook Twitter Instagram Youtube
GÜNDEM EKONOMİ POLİTİKA DÜNYA MEDYA SPOR YAZARLAR FOTO GALERİ VİDEO GALERİ SAĞLIK MAGAZİN KÜLTÜR-SANAT TEKNOLOJİK YAŞAM BUGÜN NEYE ZAM GELDİ DİKKAT! İLGİNÇ HABERLER
Masaüstü Görünümü
İletişim
Künye
Copyright © 2024 Yeni Günaydın