Gelecek Partisi Genel Başkanı Ahmet Davutoğlu ve beraberindeki heyet, Yeniden Refah Partisi Genel Başkanı Fatih Erbakan’ı Yeniden Refah Partisi Genel Merkezi’nde ziyaret etti.
Erbakan, Davutoğlu ve beraberindeki heyeti kapıda karşıladı. İki lider ve parti heyetlerinin görüşmesi bir saat sürdü. Görüşmede, TBMM’de grup kurulmasının yanı sıra İsrail’in Gazze ve Lübnan’a yönelik saldırıları ele alındı. Davutoğlu ve Erbakan, görüşmenin ardından basın açıklaması yaptı.
'ÜÇÜNCÜ BİR MECLİS BLOKUNUN OLUŞMASI İKTİDARI TERBİYE EDECEKTİR'
''Türkiye’de iki büyük siyasi tehlike görüyorum. Birisi kutuplaşma, diğeri ise partiler arası bölünme. Bugün Meclis’te bununla karşı karşıyayız’’ diyen Davutoğlu, şöyle devam etti:
''Aynı hassasiyetleri taşıyan, benzer konularda aynı fikirleri taşıyan partilerin bir araya gelmesi, mümkünse bazılarının birleşmesi, mümkün değilse en azından bu aşamada Meclis’te üçüncü bir güçlü blok oluşturulması bizim siyasi tercihimiz ve düşüncemiz. Bu konuda hepimizin gerekli fedakarlığı yapması lazım. Üçüncü bir Meclis blokunun oluşması hem iktidarı terbiye edecektir hem de iktidardan kopmakta olan geniş kitlelere bir alternatif oluşturacaktır. Bu konuda Gelecek Partisi olarak yeni düşünce ve fikirlere açık olduk.’’
SEÇİM İTTİFAKI SÖZ KONUSU OLABİLİR
Yeniden Refah Partisi Genel Başkanı Fatih Erbakan da Gelecek Partisi ile görüşmelere devam edeceklerini belirterek, şöyle devam etti:
''Mevcut iktidarın gerekli adımları atmadığını ve halen de atmamakta olduğunu görüyoruz. İsrail’e ticaret geçen yıllar içerisinde 4-5 misli artırıldı. Şu anda da Azerbaycan petrolü, Bakü-Ceyhan petrol boru hattı üzerinden, bizim üzerimizden İsrail’e yakıt olarak ulaşmaya devam ediyor. Filistin üzerinden İsrail’e ticaretin devam ettiği artık şahit ve delilleriyle ortaya çıkmaya başladı. Mevcut iktidarın doğru adımları atmasına vesile olmak, özet olarak hayra vesile olup, şerre fren olmak doğrultusunda TBMM’de bulunan partiler olarak bir iş birliğinin yeni yasama yılında Meclis çalışmalarında daha aktif rol alabilmek bakımından iş birliğinin olabileceğini ele aldık. Bununla ilgili önümüzdeki dönemde görüşmelerimizi devam ettireceğiz. Partilerin birleşmesi, herhangi bir partinin kapanıp diğeriyle birleşmesinden ziyade bu aşamada biz TBMM’de güçlü bir grup oluşturulması ve bu grup sayesinde Meclis’te daha etkin rol alınması konusunda bir görüşme yaptık. Belki arkasından seçime yakın dönemde bu grubu oluşturan partiler arasında bir seçim ittifakının da gündeme gelmesi söz konusu olabilir."
'AÇIKLAMALARINI OLUMLU BULUYORUZ'
İki lider açıklamalarının ardından gazetecilerin sorularını yanıtladı. Devlet Bahçeli’nin haftalık grup konuşmasında yaptığı "Uzattığım el, 'Gelin Türkiye partisi olun, gelin teröre cephe alın, gelin bin yıllık kardeşliğimizde kenetlenin' teklifidir" açıklamasını Davutoğlu, şöyle değerlendirdi:
"Ben çok olumlu değerlendiriyorum. Türkiye’nin artık kutuplaştırıcı ve dışlayıcı dilden, birleştirici bir siyasi dile dönmesi lazım. Sayın Bahçeli’nin bugünkü açıklamalarını son derece olumlu buldum. Yeni dönemde ümit deriz ki bütün partiler, birbirlerine karşı daha nazik, siyasi ahlaka uygun şekilde davranırlar.’’
Erbakan da aynı soruya, ''Ben de aynı fikirdeyim. Yeniden Refah Partimiz, kurulduğu günden bu yana siyasette nezaketin ve zarafetin hakim olması gerektiğini ifade ediyor. Kutuplaşma, çatışma gibi bir durumdan kurtulmak ve her kesimden insanımız arasında diyaloğun, istişarenin, hoşgörünün hakim olması faydalı olacaktır. Bugün bizim yaptığımız görüşme de kendisinin açıklamalarına paralel bir görüşme’’ yanıtını verdi.
YENİ ÇÖZÜM SÜRECİ İDDİASI
"Çözüm sürecinin yeniden başlayacağı" iddialarına ilişkin Davutoğlu, ''Terörle mücadele ve demokratikleşme adımları, birbirinden kopuk ve ayrık düşünülemez. Gerçek demokrasinin olduğu yerlerde terör barınamaz. Terörün var olduğu yerlerde de gerçek demokrasi olmaz. Türkiye’de bütün siyasi aktörlerin her şeyden önce teröre karşı net bir tavır sergilemesi, sonra da bütün siyasi aktörlerin kim olursa olsun, düşüncelerini hiçbir sınır olmadan ifade edebilme özgürlüğünü yaşaması lazım. Çözüm sürecinin sıkıntısı, çözüm sürecinin kamu düzenini neredeyse ihmal ederek, yok ederek çözüm süreci düşünenler, terör faaliyetlerini arttırdığı zaman sıkıntı doğdu. Kamu düzeni ihmal edilerek hiçbir süreç işletilmez. Ama mutlaka demokratikleşme ve özgürlükçü bir yasal çerçeveye kavuşma yönünde adımlar atılması lazım. Özgürlük ve güvenliği bir arada sağlamak lazım’’ diye konuştu.
Erbakan da ''Terörle mücadelede, bu silahlı mücadeleden ziyade özellikle paylaşımda, yargıda, yönetimde adaletin tesis edilmesi ve kul haklarına sahip çıkan bir anlayışla Türkiye’nin yönetilmesi son derece önemli. Bunlar olmadan sadece bir silahlı mücadele yaparak bir yere varılamıyor. Eğitim sistemimizde de inancımızdan kaynaklanan vatan, millet sevgisinin, İslam kardeşliğinin önemi, hem doğuda hem de batıda yeni nesillerimize aşılanması gerekmektedir. Bu yönde gerekli adımların atılması halinde, kardeşlik, birlik, beraberlik tesis edilecektir’’ ifadelerini kullandı.