Yeni Günaydın
Geri

Enflasyon Verileri Açıklandı: Ekonomistler Ne Dedi?

ENAG verilerine göre ise geçen ay TÜFE yüzde 8,59 oranında arttı, yıllık enflasyon ise yüzde 128,05'e çıktı.
Enflasyon Verileri Açıklandı: Ekonomistler Ne Dedi?
Haberler / Ekonomi
4 Eylül 2023 Pazartesi 16:20
PAYLAŞ 
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş

Ağustos ayı enflasyon verileri açıklandı. Türkiye İstatistik Kurumu'na (TÜİK) göre geçen ay tüketici fiyat endeksi (TÜFE) yüzde 9,09 arttı, yıllık enflasyon ise yüzde 58,94'e yükseldi.

Enflasyon Araştırma Grubu'nun (ENAG) verilerine göre ise geçen ay TÜFE yüzde 8,59 oranında arttı, yıllık enflasyon ise yüzde 128,05'e çıktı.

TÜİK verilerine göre Ağustos ayında bir önceki aya göre en yüksek artış yüzde 16,61 ile ulaştırmada görüldü.

En az artış ise yüzde 3,11 ile eğitim grubunda oldu.

Anadolu Ajansı'nın 12 ekonomistin katılımıyla yaptığı ankette, ekonomistlerin Ağustos ayı enflasyon beklentilerinin ortalaması yüzde 7,32 düzeyindeydi.

Ekonomistler yıllık enflasyonun ise yüzde 56,37'ye çıkmasını öngörmüştü.

TÜİK'in açıkladığı veriler, ekonomistlerin beklentilerinin üzerinde oldu.

ENAG: Hiçbir grupta fiyatlar gerilemedi

ENAG, yıl başından bu yana tüketici fiyatlarındaki artış oranını ise yüzde 83,96 olarak hesapladı.

Grubun verilerine göre, geçen ay ana harcama grupları arasında en yüksek fiyat artışları sağlık kategorisinde gerçekleşti. Sağlık harcama grubunda aylık enflasyon yüzde 26,12 oldu.

Aynı oran haberleşmede yüzde 21,56, gıda ve alkolsüz içeceklerde ise yüzde 11,48 olarak hesaplandı.

ENAG verilerine göre, Ağustos'ta hiçbir harcama grubunda fiyatlar gerilemedi. En düşük fiyat artışları yüzde 3,08 ile giyim ve ayakkabı kategorisinde oldu.

Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek: Enflasyonla mücadelenin biraz zaman alacağını biliyoruz

Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, enflasyon rakamlarının açıklanmasının ardından sosyal medyadan yaptığı paylaşımda "Enflasyonla mücadelenin biraz zaman alacağını biliyoruz. Geçiş dönemindeyiz. Enflasyonu kontrol altına almak ve daha sonra düşürmek için ne gerekiyorsa (parasal sıkılaşma, kredi politikası ve gelirler politikaları) yapacağız. Sonuçta sabretmemize değecek. Enflasyonla mücadelede kesinlikle kararlıyız" dedi.

Ekonomistler ne dedi?

Dünya gazetesi yazarı Özcan Kadıoğlu, Şimşek'e cevaben, "Siz göreve başladıktan sonra TÜFE yaklaşık 3 ayda %24.12 artış kaydetti. Bu artışa en büyük katkıyı maalesef kamu fiyat artışları sebep oldu" dedi ve bir çağrıda bulundu:

"Enflasyon yayılımı ölçmek adına TUİK geçmişte olduğu gibi madde sepetindeki tüm ürünlerin fiyatlarını her ay tek tek açıklamalı."

Ekonomist Oğuz Demir de Şimşek'e cevaben, "Bizim zaten sabretmekten başka bir seçeneğimiz yok. O yüzden zaten sadece bekliyoruz. Asıl sabretmesi gerekenler, sizin attığınız adımlara sabredecek mi?" diye sordu.

Demir, ayrıca "2005'ten bu yana ortalamalara bakarsanız bu yaz nasıl bir enflasyon travmasından geçtiğimizi görürsünüz" diyerek, 2023 verilerinin 2005-2022 yılları ortalamalarından ne kadar yüksek olduğunu gösteren bir tablo paylaştı.

Profesör Dr. Burak Arzova, "Normalleşme adımlarından TUİK de nasibini almış gibi gözüküyor. Enflasyonla mücadele önce gerçeği kabul etmekle başlar" ifadesini kullandı.

Ekonomist Banu Kıvcı Tokalı, "Yıl sonuna kadar yükselişin %60'ın üzerine çıkarak devam ettiğini görebileceğiz" değerlendirmesinde bulundu ve 2024'ün ilk çeyreğinde baz etkisiyle düşüş olabileceği, ikinci çeyrekte ise "yıllık enflasyonda yeni tepe" olabileceği öngörüsünde bulundu.

BirGün yazarı iktisatçı Hayri Kozanoğlu da verilerin, enflasyon ivmesinin önümüzdeki ayda süreceğini gösterdiğini belirtti.


 

YORUM EKLE

Yorumunuz gönderildi
Yorumunuz editör incelemesinden sonra yayınlanacaktır

YORUMLAR


   Bu haber henüz yorumlanmamış...

DİĞER HABERLER

Sayfa başına gitSayfa başına git
Facebook Twitter Instagram Youtube
GÜNDEM EKONOMİ POLİTİKA DÜNYA MEDYA SPOR YAZARLAR FOTO GALERİ VİDEO GALERİ SAĞLIK MAGAZİN KÜLTÜR-SANAT TEKNOLOJİK YAŞAM BUGÜN NEYE ZAM GELDİ DİKKAT! İLGİNÇ HABERLER
Masaüstü Görünümü
İletişim
Künye
Copyright © 2024 Yeni Günaydın