Yeni Günaydın
Geri

En Çok Aranan Romanya ve Bulgaristan Türkleri Oldu!

Cumhurbaşkanlığı Devlet Arşivleri Başkanlığı istatistik verilerini paylaştı. En çok aranan belgeler Romanya ve Bulgaristan'dan gelen Türkler oldu.
En Çok Aranan Romanya ve Bulgaristan Türkleri Oldu!
Haberler / Yaşam
19 Ağustos 2024 Pazartesi 10:20
PAYLAŞ 
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş

Devlet Arşivleri Başkanlığı'nın çevrim içi belge tarama sistemini yılın ilk yarısında ziyaret eden 386 bin kişi, 5 milyon 626 bin belgeyi inceledi. En çok Romanya ve Bulgaristan'dan gelen Türkler konusundaki belgeler merak edildi.

Cumhurbaşkanlığı Devlet Arşivleri Başkanlığı istatistik verilerini paylaştı. En çok aranan belgeler Romanya ve Bulgaristan'dan gelen Türkler oldu.

Devlet Arşivleri Başkanlığı tarafından dijital sisteme aktarılan belgeleri araştırmacılar 2013'te hayata geçirilen belge tarama sistemi üzerinden görüp, talep edebiliyor.
2024 yılına kadar toplam 3 milyon 720 bin 63 araştırmacı, 18 milyon 467 bin 430 arama gerçekleştirdi. Sistemde incelenen toplam görüntü sayısı 41 milyon 225 bin 164'e ulaşırken, araştırmacılar bu süreçte 3 milyon 380 bin 317 belgeyi de satın aldı.

1 Ocak-31 Temmuz 2024 tarihlerinde sisteme 386 bin 34 araştırmacı giriş yaparak, 1 milyon 594 bin 972 belgeyi aradı.

Araştırmacılar, sistemde 5 milyon 626 bin 81 görüntüyü inceledi ve 335 bin 355 belgeyi temin etti.

Sistemi en çok öğrenciler kullandı

Yılın ilk yarısında sistemi en çok kullananlar, yüzde 39.8'le öğrenciler oldu. Bunu yüzde 14.5 ile kamu görevlileri, yüzde 9.9 ile öğretim üyeleri ve öğretim görevlileri, yüzde 9.1 serbest meslek mensupları takip etti.

Araştırmacılar tarafından en çok talep gören fonlar arasında ise Dışişleri Bakanlığı Muhtelit Mübadele Komisyonu Tasfiye Talepnameleri ve Başbakanlık Kararlar Daire Başkanlığı gibi fonlar öne çıktı.

Göçmenlerin belgelerine yoğun talep

Arşiv kayıtlarını inceleyen araştırmacılar Romanya ve Bulgaristan'dan gelen Türklerin yerleştirilme süreçlerine ilişkin belgelere ilgi gösterdi.

Bu kapsamda Romanya'dan gelen göçmenlerin nerelere sevk ve iskan edildiklerini gösterir göçmen sevk kağıtları, 1935-1937 döneminde Bulgaristan'dan gelerek Çorlu, Muğla, Aksaray ve Lüleburgaz'a ait köylerde iskan edilen muhacirlerin isimleri, verilen arazi miktarını gösterir cetveller ile çeşitli illere ait defter kayıtları en çok görüntülenen dokümanlar arasında yer aldı.

805 bin belge restore edildi

Cumhurbaşkanlığı Devlet Arşivleri, belge niteliği kazanmış her evrakı, gelecek nesillere kazandırıp "hafızanın muhafızı" olma sorumluluğuyla restorasyon çalışmalarını da titizlikle yürütüyor.

Bu kapsamda yılın ilk yarısında 805 bin 821 sayfa belge restore edildi. Restorasyon işlemleri, ulusal ve uluslararası kurum ve kuruluşlarca belirlenmiş etik kurallar gözetilerek oluşturulan, konunun uzmanlarınca yapılıyor.

YORUM EKLE

Yorumunuz gönderildi
Yorumunuz editör incelemesinden sonra yayınlanacaktır

YORUMLAR


   Bu haber henüz yorumlanmamış...

DİĞER HABERLER

Sayfa başına gitSayfa başına git
Facebook Twitter Instagram Youtube
GÜNDEM EKONOMİ POLİTİKA DÜNYA MEDYA SPOR YAZARLAR FOTO GALERİ VİDEO GALERİ SAĞLIK MAGAZİN KÜLTÜR-SANAT TEKNOLOJİK YAŞAM BUGÜN NEYE ZAM GELDİ DİKKAT! İLGİNÇ HABERLER
Masaüstü Görünümü
İletişim
Künye
Copyright © 2024 Yeni Günaydın