Eğitim seviyesinin hayatın birçok alanında belirleyici olduğu biliniyor. Ancak bilim insanları, eğitimli olmanın yeni bir faydasını daha keşfetti: Bağırsak sağlığını koruyabilir.
Avustralya'daki Landmark Edith Cowan Üniversitesi'nden araştırmacılar, daha iyi bir eğitim almanın bağırsak sorunlarının azalmasıyla ilişkili olduğunu tespit etti.
Aynı üniversitede yapılan, daha önceki bir çalışmada da bağırsak sağlığı ve Alzheimer arasında genetik bir bağlantı keşfedilmişti.
Ancak iki araştırmada da bağlantının nedenine dair net bilgiler elde edilemedi.
Öte yandan, Profesör Simon Laws, yeni bulguların önceki çalışmayı ilerlettiğini ve bağırsakla beyin arasındaki güçlü bağlantılara dair yeni kanıtlar sunduğunu söyledi.
Bilim insanı, "Bağırsak sorunları ve Alzheimer, yalnızca ortak bir genetik yatkınlığı paylaşmıyor. Aynı zamanda eğitim hayatındaki başarıyı destekleyen genetik varyasyonlarla da ilişkili" diye konuştu.
International Journal of Molecular Sciences adlı hakemli bilimsel dergide yayımlanan araştırmada 766 bin kişinin genetik bilgileri ve sağlık verileri incelendi.
Araştırmacılar ülser, gastrit, reflü, huzursuz bağırsak sendromu, iltihaplı bağırsak hastalığı gibi bir dizi sindirim sistemi sorununa odaklandı.
Katılımcıların eğitim seviyesini de hesaba katan ekip, iyi bir bilişsel işleyiş ve öğrenimin bağırsak hastalığı riskini azalttığı sonucuna vardı.
Ekibin lideri Dr. Emmanuel Adewuyi, "Bulgularımıza göre bağırsak hastalıkları riskini azaltmak için olası bir yol da eğitim" ifadelerini kullandı.
Örneğin, daha yüksek bir eğitim seviyesini teşvik ederek bu riskleri azaltabiliriz.
Erken teşhiste Alzheimer'a karşı yarar sağlayabilir
Çalışmada ayrıca reflü hastalığının bilişsel işlevde düşüşe işaret edebileceğine dair kanıtlar da elde edildi.
Vücuda alınan gıdaların ve/veya mide asidinin yemek borusuna geri kaçmasına reflü adı veriliyor.
Dr. Adewuyi bu bulgunun Alzheimer'ın daha erken teşhis edilmesini sağlayabileceğini düşünüyor.
"Reflü, bilişsel bozukluk için risk faktörü olabilir" diyen bilim insanı, şöyle ekledi:
Bu nedenle reflü için gelen bazı hastalarda bilişsel işlev bozukluğu belirtileri aranması gerekebilir. Bu, bilişsel gerilemenin daha erken saptanmasını ve dolayısıyla gerilemeyi yavaşlatmayı amaçlayan müdahalelerin daha erken yapılmasını sağlayabilir.