Uluslararası Fidye ve şantaj yazılımlarıyla dünya çapında milyarlarca dolarlık zarara yol açan Rus bilgisayar korsanı grubu Lockbit, 10 ülkenin ortak operasyonuyla çökertildi. Korsanların sitesi ele geçirilirken, açıklamada "Hacker'ları hackledik." denildi. Korsanlar ise etkisiz hale getirilen sistemlerin yedeklerinin bulunduğunu iddia etti.
Uluslararası Fidye ve şantaj yazılımlarıyla dünya çapında milyarlarca dolarlık zarara yol açan Rus bilgisayar korsanı grubu Lockbit, 10 ülkenin ortak operasyonunda hedef alındı. Korsanların sitesi ele geçirilirken, açıklamada "Hacker'ları hackledik." ifadelerine yer verildi.
ABD, İngiltere, Kanada, Japonya ve Almanya gibi ülkelerin yer aldığı görev gücünün, siber korsanların operasyonlarını durdurduğu açıklandı.
Lockbit, fidye yazılımları konusunda dünyanın en tehlikeli hacker grubu olarak tanınıyordu. Korsanlar ise etkisiz hale getirilen sistemlerin yedeklerinin bulunduğunu iddia etti.
ABD İKİ KİŞİYE YAPTIRIM UYGULANDIĞINI AÇIKLADI
ABD Hazine Bakanlığından yapılan açıklamada, Rusya'nın, ABD'ye, müttefiklerine ve ortaklarına fidye yazılımı saldırıları düzenleyebilen LockBit gibi gruplar için güvenli bir liman sunmaya devam ettiği öne sürüldü.
LockBit'in geçen yıl Çin Sanayi ve Ticaret Bankasına (ICBC) yapılan fidye yazılımı saldırısından sorumlu olduğuna işaret edilen açıklamada, ABD'nin siber suçlarla mücadelede mevcut tüm yetki ve araçları kullanmaya kararlı olduğu vurgulandı.
Açıklamada, ABD'nin Rusya merkezli fidye yazılımı grubu LockBit'e bağlı iki kişiye yaptırım uyguladığı belirtilerek, bu kararın, ABD Adalet Bakanlığı, Federal Soruşturma Bürosu (FBI) ve ülkenin uluslararası ortaklarıyla devam eden işbirliğinin sonucunda geldiği bildirildi.
Bu kişilerden ilkinin, Ivan Gennadievich Kondratiev olduğu ifade edilen açıklamada, Kondratiev'in, LockBit'e bağlı alt grup "National Hazard Society"nin lideri olduğu aktarıldı.
Açıklamada, Artur Sungatov'un da Lockbit fidye yazılımı grubunun üyesi olduğu ve grubun fidye yazılımı saldırılarına aktif olarak katıldığı kaydedildi.