Doğum kontrol ürünleri ASM'lerde talep edenlere ücretsiz veriliyordu. Ancak artan maliyetlerden dolayı önce korunmada kullanılan iğneler, sonra haplar verilmez oldu. Sorun çözülür diye umulurken son aylarda kondomların da gelmediği öğrenildi
Halk arasında "aile hekimlikleri" olarak bilinen Aile Sağlığı Merkezleri (ASM), birkaç yıl öncesine kadar istenmeyen gebeliklere karşı talep edenlere doğum kontrol ürünlerini ücretsiz veriyordu.
Ancak 2019 yılından itibaren bu konuda sıkıntılar yaşanmaya başladı ve belli ürünler gelmediği için verilemedi.
Yaşanan sorun geçen yıl Türk Tabipleri Birliği (TTB) ve sağlık sendikalarının açıklamalarıyla medyanın gündemine de geldi.
Aradan geçen sürenin ardından "bu sorun ne aşamada?" diyerek kendisi de aile hekimi olan TTB Kongre Delegesi Dr. Recep Koç'u aradık.
"Sorun sadece İstanbul'da değil, tüm Türkiye'de var"
Koç'un iddiasına göre sorun çözülmediği gibi gelen ürünler tümden kesildi.
Geçmişte talep edenlere spiral takıldığını, aylık veya üç aylık korumalar sağlayan iğneler yapabildiklerini belirten Koç, "3 yıl önce onların gelmesi durdu. 1 yıl kadar önce doğum kontrol haplarının gelişi kesildi. Sadece kondom (prezervatif) verebiliyorduk son aylarda artık onlar da gelmiyor. Üstelik bu sorun sadece İstanbul'da değil, ülke genelinde yaşanıyor" dedi.
Özellikle dar gelirli kadınlar talep ediyordu, artık edemiyorlar
Doğum kontrol ürünlerindeki fiyat artışına ve bunların diğer ilaçlar gibi sigorta farkı ödenerek alınamadıklarına dikkati çeken Koç, "Bize daha çok dar gelirli insanlar özellikle de kadınlar geliyordu. Çünkü istemedikleri gebelikten korunmaya çalışıyorlardı. Bizler de gelir durumlarına bakmadan, sadece bizde kayıtlı olmalarına göre aylık veriyorduk. Artık bunu yapamıyoruz. Sonuçta o insanların bunu dışarıdan kendilerinin temin etmesi gerek ancak bir kısmının o maddi gücü de yok" diye konuştu.
"'3 çocuk politikası' sorunun çözüme engel" iddiası
Koç, yaşanan sıkıntının maliyetlerin artmasından kaynaklandığını ve çözülüp çözülmeyeceğine dair kendilerine bir açıklama da yapılmadığını söyledi.
Dr. Recep Koç, maliyetlerdeki artış soruna neden olsa dahi çözüm bulunmamasında iktidarın 3 çocuk politikasından dolayı aile planlamasına yeterli önem vermemesinin de etki oluşturduğunu sözlerine ekledi.