Yeni Günaydın
Geri

Dışişleri Bakanı Hakan Fidan'dan Savaş Uyarısı!

Dışişleri Bakanı Fidan, Slovenya'da açıklamalarda bulundu. Bakan Fidan açıklamalarında Rusya-Ukrayna savaşına ilişkin konuşarak; 'Bir an önce çatışmalar durmalı. Savaş, nükleer savaşa dönebilir, büyük risklere açık." dedi.
Dışişleri Bakanı Hakan Fidan'dan Savaş Uyarısı!
Haberler / Politika
30 Ağustos 2024 Cuma 18:00
PAYLAŞ 
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş

Slovenya'ya resmi bir ziyarette bulunan Dışişleri Bakanı Hakan Fidan, Slovenya Türkiye arası ikili ilişkilerin yanı sıra güncel uluslararası ve bölgesel gelişmeler hakkında da değerlendirmelerde bulunuyor.

Fajon Fidan’ın ziyaretine ilişkin sosyal medya hesabından yaptığı açıklamada, “İki ülke arasında dostane ilişkiler ve faaliyetler her alanda, özellikle de ticaretin sürekli büyüdüğü ekonomik alanda yoğunlaşıyor. Kültür ve eğitim alanındaki iş birliğimiz de ivme kazanıyor” ifadesini kullandı.

ORTAK BASIN TOPLANTISI DÜZENLENDİ

Lübliyana'da düzenlenen ortak basın toplantısında konuşan Dışişleri Bakanı Fidan, İsrail'in Gazze'de "soykırım'" yaptığını belirterek, "Netanyahu hükümeti ateşle oynamaya devam ediyor" diye konuştu.

''TÜRKİYE GİBİ BİRKAÇ ÜLKE TAVIR KOYUYOR''

"Gazze konusunda sessiz kalan herkes vebal altındadır" diyen Fidan, "İsrail Gazze'de uygulanan sistematik vahşeti Batı Şeria'ya da maalesef taşımış durumda.Türkiye gibi birkaç ülke ekonomik siyasi tavırlarını koyuyor. Daha büyük bir baskı mekanizmasının ortaya konulması gerekiyor. Nasıl ki Ukrayna topraklarının işgal edilmesine karşıysak. Filistin topraklarının İsrail tarafından işgal edilmesine karşıyız” dedi. 

Fidan, İsrail'in Gazze'de "soykırım'" yaptığını belirterek, "İsrail Gazze'deki insanları sistematik bir şekilde aç ve susuz bırakıyor. Hastaneleri, okulları, camileri ve kiliseleri dahi bombalayan İsrail tüm insani değerleri ayaklar altına alıyor” dedi.

''SİSTEMATİK VAHŞET TAŞINDI''

"Netanyahu hükümeti ateşle oynamaya devam ediyor. Gazze konusunda sessiz kalan herkes vebal altındadır" diyen Fidan, "İsrail Gazze'de uygulanan sistematik vahşeti Batı Şeria'ya da maalesef taşımış durumda" diye konuştu.

"SAVAŞ NÜKLEERE DÖNÜŞEBİLİR"

Fidan, Rusya-Ukrayna savaşına ilişkin de önemli açıklamalarda bulundu. Fidan, "Rusya-Ukrayna savaşı Avrupa'nın göbeğinde 3 yıldır devam ediyor. Bu savaşın nükleere dönüşme riski mevcut. Savaşın maliyeti yüksek. İlerisi için getirdiği riskleri tahmin etmek mümkün olmuyor. Büyük bedeller ödenmiş bu savaşın durdurulmasını talep etmek kadar insani, bir şey olamaz. Bunun için görüşmeleri başlatmak gerekiyor. Bu savaşın daha fazla bölgemize zarar vermesini engellemek görüşmeler elzemdir" dedi." ifadelerini kullandı.

İki bakanın konuşmalarının ardından gazetecilerin sorularına geçildi. “Türkiye olarak Rusya-Ukrayna konusunda bir çözümünüz olduğunu ifade ettiniz? Çözümünüz nedir” sorusuna ilk olarak yanıt veren Slovenya Dışişleri Bakanı, her iki tarafın da müzakere masasına oturtma konusunu ele aldıklarını anlattı.

''BASKI MEKANİZMASININ BÜYÜTÜLMESİ GEREKİYOR''

Slovenya’nın Gazze Şeridi'nde kalıcı barış sağlanması için çalışma yürüttüğünü belirten Fajon, uluslararası hukuku ihlal eden tüm İsrailli yetkililere yaptırım uygulanması gerektiğini söyleyerek Avrupa Birliği (AB) Dışişleri ve Güvenlik Politikası Yüksek Temsilcisi Josep Borrell’in bu yönde yaptığı teklife destek verdiklerini anlattı. 

Ardından söz alan Hakan Fidan, tarafların savaşıyor olmasının barışçıl görüşmelere engel olmadığına işaret etti. Bakan Fidan, "Halihazırda büyük bedeller ödetmiş bu savaşın bitmesini talep etmek kadar insani bir şey olamaz" ifadelerini kullandı. Batıda katıldıkları ortamlarda 'barış ve diyaloğu seslendiren bir ses olmadığını' anlatan Dışişleri Bakanı, Gazze'ye de değinerek, İsrail'e baskı yapılmasının öneminin bir kez daha altını çizdi.

İsrail'in siyasi, askeri ya da ekonomik bir maliyet ödemediğini anlatan Fidan, "Daha büyük bir baskı mekanizmasının işletilmesi gerekiyor" açıklamasında bulundu. 

YORUM EKLE

Yorumunuz gönderildi
Yorumunuz editör incelemesinden sonra yayınlanacaktır

YORUMLAR


   Bu haber henüz yorumlanmamış...

DİĞER HABERLER

Sayfa başına gitSayfa başına git
Facebook Twitter Instagram Youtube
GÜNDEM EKONOMİ POLİTİKA DÜNYA MEDYA SPOR YAZARLAR FOTO GALERİ VİDEO GALERİ SAĞLIK MAGAZİN KÜLTÜR-SANAT TEKNOLOJİK YAŞAM BUGÜN NEYE ZAM GELDİ DİKKAT! İLGİNÇ HABERLER
Masaüstü Görünümü
İletişim
Künye
Copyright © 2024 Yeni Günaydın