Cumhurbaşkanlığı İletişim Başkanlığı Dezenformasyonla Mücadele Merkezince, Kahramanmaraş merkezli depremlerle ilgili Dezenformasyon Bülteni yayımlandı.
Cumhurbaşkanlığı İletişim Başkanlığı Dezenformasyonla Mücadele Merkezi tarafından günlük yayımlanan Dezenformasyon Bülteni'nde; "Kapılar açıldı, Suriye'den yüz binlerce sığınmacı getiriliyor", "Hasar tespit çalışmalarını öğretmenler ve imamlar yaptı", "Diyanet, Elazığ'daki Harput Külliyesi'ni depremzedelere açmadı", "Afet bölgesinde yakalanan yağmacının kulağını kestiler", "Yüzlerce afetzede Ankara Esenboğa Havalimanı'nda bekletiliyor", "Kızılay'ın konteyner üretemeyen fabrikasını torpille gelen kebapçı genel müdür yönetiyor", "Afetzedeler çöp konteynerleri arasında yaşıyor", "Yakalanan yağmacı direğe bağlandı", "Erbil'den Adıyaman'a gelen iş makinaları bekletiliyor, engelleniyor", "Belediye Başkanı gelince kurulan çadırlar, Başkan gidince toplandı" iddialarına yer verildi.
"KAPILAR AÇILDI, SURİYE'DEN YÜZ BİNLERCE SIĞINMACI GETİRİLİYOR" İDDİASI
Bazı sosyal medya hesaplarından paylaşılan, "Kapılar açıldı, Suriye'den yüz binlerce yeni sığınmacı getiriliyor" iddiasının gerçekdışı olduğu belirtilen bültende, şu ifadeler yer aldı:
"Türkiye'de 10 ili etkileyen deprem felaketi, Suriye'yi de etkilemiştir. Türkiye, insani bir görev olarak Suriye'ye gidecek uluslararası yardımları desteklemekte ve geçişleri kolaylaştırmaktadır. Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi'nin, Hatay Cilvegözü ve Bab-el Hava sınır kapılarıyla ilgili, "BM'nin insani yardımları için kullanılabilir" kararı bulunmaktadır. Bu kapı, uluslararası geçişlere açık Suriye sınır kapısıdır. Sınır kapısının Suriye tarafındaki yollar, deprem nedeniyle tahrip olmuştur. Türkiye, BM'ye, Kilis'te açık olan iki sınır kapısını kullanabileceğini bildirmiştir. Bu iki kapı, özellikle terörden temizlenen bölgelere ulaşmak için kullanılmaktadır. Bu kapılar yeni açılmamıştır ve geçişler tek taraflıdır. Kapılardan Türkiye tarafına geçiş, tamamen Türkiye'nin kontrolündedir."
"HASAR TESPİT ÇALIŞMALARINI ÖĞRETMENLER VE İMAMLAR YAPTI" İDDİASI
Basın yayın organlarında habere konu olan, "23 Kasım 2022'de Düzce'de meydana gelen deprem sonrası, hasar tespit çalışmalarını öğretmen ve imamlar yaptı" iddiası gerçeği yansıtmamaktadır.
"Umumi Hayata Müessir Afetler Dolayısıyla Alınacak Tedbirlerle Yapılacak Yardımlara Dair Kanun'una göre, yaşanan doğal afetlerin ardından hasar tespit çalışmalarını yalnızca inşaat mühendisleri ve/veya mimarlar yapmaktadır. Bu nedenle de Düzce'de yaşanan deprem sonrası hasar tespit çalışmalarını da iddia edildiği gibi imamlar ve öğretmenler değil, inşaat mühendisleri ve mimarlar yapmıştır."
"DİYANET, ELAZIĞ'DAKİ HARPUT KÜLLİYESİ'Nİ DEPREMZEDELERE AÇMADI" İDDİASI
"Diyanet Elazığ'daki Harput Külliyesi'ni depremzedelere açmadı" iddiasının doğru olmadığı bildirildi.
"Elazığ Harput Külliyesi'ndeki Dini İhtisas Merkezi iddianın aksine, deprem felaketinin hemen ardından kapılarını afetzedelere açmıştır. Dini İhtisas Merkezi, şu anda 135 afetzedeye ev sahipliği yapmaktadır. Merkez, ihtiyaç durumunda daha fazla depremzedeyi misafir etmek için hazırlık yapmaktadır."
"AFET BÖLGESİNDE YAKALANAN YAĞMACININ KULAĞINI KESTİLER" İDDİASI
Sosyal medya hesaplarından paylaşılan ve kısa sürede viral hale gelen, "Bir yağmacının kulağının kesildiği görüntüler" iddiası manipülasyon içermektedir.
Söz konusu görüntüler iddia edildiği gibi Türkiye'de çekilmemiştir. Görüntünün Ocak 2023 tarihinde paylaşıldığı ve görüntülerdeki kişinin İspanyolca konuştuğu tespit edilmiştir.
"YÜZLERCE AFETZEDE ANKARA ESENBOĞA HAVALİMANI'NDA BEKLETİLİYOR" İDDİASI
"Havayolu şirketlerinin afetzedeler için ücretsiz bilet kotaları doldu, yüzlerce afetzede Ankara Esenboğa Havalimanı'nda bekletiliyor" iddiası doğru değildir.
İki havayolu şirketi, yaşanan afet felaketi sonrası resmi internet sayfalarından yaptıkları açıklamada, bölgedeki uçuş seferlerinin ücretsiz olduğunu ve afet bölgesinden yapılan uçuşlarda herhangi bir kota sınırlamasının bulunmadığını duyurmuştur. İddianın sosyal medyada paylaşıldığı saatlerde, Ankara Esenboğa Havalimanı'nda herhangi bir bekleyiş ya da yoğunluğun olmadığı tespit edilmiştir.
"KIZILAY'IN KONTEYNER ÜRETEMEYEN FABRİKASINI TORPİLLE GELEN KEBAPÇI GENEL MÜDÜR YÖNETİYOR" İDDİASI
Bazı basın yayın organlarında paylaşılan, "Kızılay'ın konteyner üretemeyen fabrikasını, torpille gelen kebapçı genel müdür yönetiyor" iddiaları doğru değildir.
İddia edilenin aksine Kızılay, Malatya'da yer alan ve 30 yıldır atıl durumda olan "vagon fabrikası" alanında eski fabrika binasını yıkarak yerine Kızılay Sistem Yapı Fabrikası'nı kurmuştur. Yaklaşık 3 ay önce resmen açılan fabrika kısmi üretime başlamıştır. Fabrikanın 2023 yılı içinde tam kapasite çalışmaya başlaması ve yılda 65-70 bin konteyner üretecek kapasiteye gelmesi planlanmaktadır. Kızılay Sistem Fabrikası, yaşanan deprem felaketi öncesinde de talep eden tüm kurum ve kuruluşlar için kısmi konteyner üretimi yapmıştır. Yaşanan felaketin ardından, fabrika çalışanları da afetzede durumuna gelmiş, Kızılay tüm çalışanlarla iletişime geçerek aileleriyle birlikte hepsini fabrika binasına yerleştirmiştir. Bununla birlikte fabrikada üretim, kaldığı yerden hızla devam etmiştir.
Fabrikanın genel müdürü, iddiaların aksine Orta Doğu Teknik Üniversitesi mezunudur. Aynı alanda doktorası bulunan genel müdürün sektör tecrübesi de 30 yıldır. Deprem felaketi sonrası afet bölgesine gelen ve koordinasyon çalışmalarına katılan Kızılay Genel Başkanı Dr. Kerem Kınık, Kızılay Sistem Yapı Fabrikasını da ziyaret ederek, konteyner üretiminin en üst seviyeye çıkarılması talimatını vermiştir.
"AFETZEDELER ÇÖP KONTEYNERLERİ ARASINDA YAŞIYOR" İDDİASI
Bir uluslararası televizyon kanalının muhabirinin, "Afetzedeler çöp konteynerlerinin arasında yaşıyor ve çadırları hala ulaşmadı" iddiası doğru değildir.
Muhabirin çöp konteynerleri arasında yaşadığını iddia ettiği afetzedeler, muhabire orada kalmadıklarını söylemelerine rağmen, haber afetzedenin bu beyanları kesilerek servis edilmiştir. Afetzede, daha sonra sosyal medya hesabından, iddianın doğru olmadığını ve konuşmasının kesilerek röportajın çarpıtıldığını beyan etmiştir.
"YAKALANAN YAĞMACI DİREĞE BAĞLANDI" İDDİASI
Bazı sosyal medya hesaplarında paylaşılan, "Afet bölgesinde yağma yapan şahıs yakalanarak direğe bağlandı" iddiası gerçek dışıdır.
İddialara konu fotoğraf Türkiye'de değil, Rusya-Ukrayna savaşı sırasında Ukrayna'da çekilmiştir. Fotoğraf, yağma yapan bir şahsın siviller tarafından yakalanarak direğe bağlandığı olaya aittir.
"ERBİL'DEN ADIYAMAN'A GELEN İŞ MAKİNALARI BEKLETİLİYOR, ENGELLENİYOR" İDDİASI
Bazı sosyal medya hesaplarından paylaşılan, "Erbil'den Adıyaman'a yardım için gelen iş makinaları çalıştırılmıyor, engelleniyor" iddiası gerçeği yansıtmamaktadır.
Erbil'den Adıyaman'a gelen iş makinaları, şu an arama kurtarma faaliyetleri ve diğer organize edilen faaliyetler için değil, daha sonraki aşamalarda kullanılabilecek türden iş makinalarıdır. İddiaya konu araçlar, ilerleyen süreçte amaca uygun olarak devreye girecektir.
"BELEDİYE BAŞKANI GELİNCE KURULAN ÇADIRLAR, BAŞKAN GİDİNCE TOPLANDI" İDDİASI
Bazı sosyal medya hesaplarından paylaşılan, "Bu çadırı belediye başkanı gelince kurdular, başkan gidince topladılar" iddiası gerçek dışıdır.
İddiaya konu çadır, iş makinalarının çalıştığı bir alana kurulmuştur. Bölgede çalışan ekipler, güvenli bir noktada kurulmayan çadırı taşımıştır. Afet bölgesinde çadırlar güvenli bir alana ve arama kurtarma çalışmalarını engellemeyecek şekilde kurulmalıdır.