Yanlış politikalar yüzünden artan yüksek enflasyon, paketli gıdaların ardından madeni paranın gramajını da aşağıya çekti. Darphane, maliyeti yükselen madeni para 1 TL’nin gramajını düşürdü.
Medyaradar’ın haberine göre, piyasalarda bozuk para sıkıntısı yaşanırken, Darphane ve Damga Matbaası Genel Müdürlüğü'nün 1 TL’nin gramajını düşürdüğü ortaya çıktı.
Bin adet 1 TL’nin olduğu paketler daha ocak ayında brüt 8.218 gram, net 8.134 gram ağırlığında iken, mart ayında basılan bin adetlik 1 TL’lik paketlerde gramajlarının brüt 6.774, net ise 6.690 grama düşürüldüğü görüldü.
1 TL'nin üretim maliyetinin 3 TL olduğu öne sürülürken, hurda değeri daha yüksek olduğu için piyasadan toplanarak, eritildiği belirtilmişti.
Peki hurdacıya gidip bozuk paraları vermek fikri nereden geldi diye sorduğum gençlerden biri “Medyadan, daha doğrusu internetteki haberlerde gördük.Türk lirası yüksek enflasyon karşısında eriyor. Madeni para hurdada daha değerli haberini görünce gerçek mi diye numarasını bulduğumuz bir hurdacıya sorduk. gerçekmiş!” dedi.
Halkın ‘bozuk para’ olarak nitelendirdiği 1, 5, 10, 25, 50 kuruşların ve 1 liranın maliyetleri son dönemde inanılmaz ölçüde yükseldi.
Geçen sene paralardaki maden değerlerinden yola çıkarak yapılan hesaplamada 1 kuruşun basımında 96 kuruşluk maden kullanıldığını saptanmıştı.
Biri mühendislik bir diğeri işletme okuyan iki genç internettte dolaşırken madeni para hurdada daha değerli haberini görünce gerçek mi diye numarasını bulduğumuz Pendik’te bir hurdacıyı aradık.
Adam dedi ki önce ‘Gramını 70 kuruştan alırım. 5 kuruş, 10 kuruş ne varsa getirin. Bizim için getirdiğin paranın gramı önemi.
İlk olarak değeri 35 TL olan 5 kuruş ve 10 kuruşlar vardı elimizde. Siz de biliyorsunuz; ne market alıyor bu paraları ne de başka bir yer.
Kenarda birikmişti öyle. Onları verdik, 91 TL aldık. Paradan para kazandık.
Valla biz de anlamadık bu nasıl iş. Sonra 100 TL değeri olan bir poşet bozuk parayı götürdük, 400 TL verdiler. Böyle oldu yani.” cevabını vermişlerdi.
Medyaradar