Yeni Günaydın
Geri

DEM Parti Bir Tabelayı Daha Değiştirdi!

Yerel seçim sonrası G.Doğu’da 40’tan fazla tabelayı değiştiren DEM, Silvan’daki I. Kılıçarslan Meydanı’na da Sason isyanında devlete baş kaldıran Rindexan’ın ismini verdi.
DEM Parti Bir Tabelayı Daha Değiştirdi!
Haberler / Gündem
20 Ağustos 2024 Salı 12:40
PAYLAŞ 
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş

DEM Parti’li Diyarbakır’ın Silvan ilçesi Belediye Başkanlığı, I. Kılıçarslan Meydanı’nın ismini değiştirdi. Meydana isim olarak da 1926 Sason isyanının liderliğini yapan Mihemede Aliye Yunus’un kızı Rindexan’ın ismi verildi. Birinci Kılıçarslan’ın mezarı 2021 yılında Silvan ilçesinde bulunmuş ve onun adına bir meydan yapılarak “Kılıçarslan Meydanı” adı verilmişti.

MÜŞTEREK KAHRAMAN

Türkiye gazetesinden Yılmaz Bilgen haberine göre, Dicle Üniversitesinin öğretim üyelerinden Prof. Dr. Oktay Bozan, söz konusu isim değişikliğine tarihî açıdan yaklaşarak “Kılıçarslan sadece Türkler için değil Arap ve Kürtler dâhil bütün bölge halklarının tarihî kahramanıdır” dedi.

“Bu tarihî ihanete müsamaha gösterilmemeli. Her adım bir sonraki hamlelerinin hazırlayıcı unsurudur” diyen Prof. Dr. Bozan şöyle devam etti:

“İNTİKAM ALIYORLAR”

“Kılıçarslan gibi Türk, Arap, Kürt; bütün İslam dünyasının müşterek değerine yapılan söz konusu saygısızlık bu çevrelerin sürekli dile getirdiği toplumsal uzlaşıyı dinamitlemektir. Kılıçarslan’ın mücadelesi Kürtlerin de mücadelesidir ve onun safında binlerce Kürt de Haçlılara karşı savaştı, şehit düştüler, gazi oldular. Şimdi bu kadrolar atalarının akan kanı ve ödedikleri bedele ihanet ederek Sultan Kılıçarslan’dan Haçlı işgalcilerin intikamını alıyorlar. Aynı zamanda net bir biçimde kardeşlik zeminini tarihî dinamikleri de kullanarak zehirliyorlar.”

RİNDEXAN KİMDİR, NE DEMEK?

Rindexan, Kürtçe’de tarihi bir figür olarak hikayesiyle ayrı, anlamıyla ayrı merak ediliyor. Rindexan ne demek sorusuna yanıt arayan kişiler için bu kelimenin “Güzel Hanım” anlamına geldiği söylenebilir. Güzel hanım anlamına gelen kelime, 1926’da Sason İsyanının lideri olan Mihemede Aliye Yunus’un kızının adıdır.

Kaynak: turkiyegazetesi.com

YORUM EKLE

Yorumunuz gönderildi
Yorumunuz editör incelemesinden sonra yayınlanacaktır

YORUMLAR


   Bu haber henüz yorumlanmamış...

DİĞER HABERLER

Sayfa başına gitSayfa başına git
Facebook Twitter Instagram Youtube
GÜNDEM EKONOMİ POLİTİKA DÜNYA MEDYA SPOR YAZARLAR FOTO GALERİ VİDEO GALERİ SAĞLIK MAGAZİN KÜLTÜR-SANAT TEKNOLOJİK YAŞAM BUGÜN NEYE ZAM GELDİ DİKKAT! İLGİNÇ HABERLER
Masaüstü Görünümü
İletişim
Künye
Copyright © 2024 Yeni Günaydın