Yeni Günaydın
Geri

Çocukların Korkularıyla Nasıl Başa Çıkılır?

Korku, hem çocuklar hem de yetişkinler için normal bir duygudur.
Çocukların Korkularıyla Nasıl Başa Çıkılır?
Haberler / Yaşam
11 Nisan 2023 Salı 14:40
PAYLAŞ 
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş

Korku, hem çocuklar hem de yetişkinler için normal bir duygudur. Bu, kişi potansiyel bir tehdidi önceden sezdiğinde olur ve tehlike mevcut olmasa bile, bu nesnenin veya fikrin düşüncesi kaygı ve strese neden olabilir. Ufaklığınız çocukluk korkuları yaşıyorsa, bu kavramları çevreleyen sıkıntının üstesinden gelmesine yardımcı olmanın yolları vardır.

Korkunun bir çocuğu nasıl etkileyebileceğini anlamakla başlayın ve ardından çocukların korkularıyla başa çıkmalarına ve hatta potansiyel olarak üstesinden gelmelerine yardımcı olacak bu basit stratejilerden bazılarını deneyin.

Yaygın Çocukluk Korkuları

Korku hem öğrenilebilir hem de doğuştan olabilir. Örneğin, bir çocuğun karanlıktan korkması, etrafındakileri görememesinden kaynaklanır. Bu onların kendilerini savunmasız hissetmelerine neden olur ki bu çoğu küçük çocuğun nasıl ifade edeceğini bilmediği bir duygudur. Bu, güvende ve kontrollü kalma arzusundan kaynaklanan doğuştan gelen bir korkudur.

Buna karşılık, çocuğunuz doktor muayenehanesinde kötü bir deneyim yaşadıysa veya yürümeye başlayan çocukken birden fazla ameliyat geçirmek zorunda kaldıysa, doktoru ağrıyla ilişkilendirebilir. Bu olayların münferit olduğunu anlamadıkları için, bu öğrenilmiş korku tüm doktorlara ve çalıştıkları yerlere uygulanır hale gelir.

Bazı çocuk korkuları ve endişeleri belirli yaşlarda daha yaygın olsa da (örneğin, yeni yürümeye başlayan çocuklar genellikle yüksek seslerden korkabilir; okul öncesi çocuklar karanlıktan korkabilir; okul çağındaki çocuklar yılan ve örümceklerden korkma eğiliminde olabilir) farklı ve çeşitli korkular farklı zamanlarda su yüzüne çıkabilir.

Bununla birlikte, genel olarak, küçük çocuklarda dikkat edilmesi gereken tipik çocukluk korkularından bazıları şunlardır:

Örümcekler / Böcekler
Büyük hayvanlar
Karanlık
Bilinmeyen
Yalnız olmak
Fırtınalar
Yükseklikler
Düşen
doktorlar
Yüksek ses
su
Yabancı insanlar
Hareketli oyun yapıları (salıncaklar, zıplayan evler vb.)
Canavarlar
Ağrı
Değiştirmek
Kayıp
Çoğu ebeveyn çocuklarının cesur olmasını istese de korku her zaman kötü bir şey değildir. Bizi gerçek tehlikelerden koruyabilir. Çocuğunuzun, korkunun ne zaman bir uyarı ve ne zaman yersiz olduğu konusunda sağlıklı bir anlayışa sahip olmasını istersiniz. Örneğin, çocuğunuzun bir köprüyü geçmekten korkmasını istemezsiniz, ancak yamaç dalışı da çoğu ebeveynin çocuklarının yapmasını istediği bir şey değildir.

Korkular Çocuğun Gelişimini Nasıl Etkiler?

Herkes korku yaşar. Bu hayatın normal bir parçası. Hem gerçek hem de hayali olan tipik çocukluk korkuları, bir çocuğun gelişimine eşlik eden şeylerdir. Örneğin, bir çocuğun duyu sistemi tam olarak olgunlaşmamışken, yüksek sesler ve ani hareketler onları tetikleyebilir. Bunlar aşılacağına dair korkulardır.

Bunun aksine, Harvard araştırmacıları , "sürekli korku ve kronik kaygı üreten koşullara maruz kalmanın, beynin gelişmekte olan mimarisini bozarak ömür boyu sürecek sonuçlara sahip olabileceğini" bulmuşlardır. Bunlar, bir çocuğun dünyada sosyalleşme, öğrenme ve etkileşim kurma becerisini içerir. Hem zihinsel hem de fiziksel sağlıkları üzerinde zararlı etkileri olabilir. Bunların çoğu, şiddet veya tacize maruz kalma, yakın bir aile üyesinin ölümü veya bir hayvan saldırısı gibi bir avuç travmatik olay veya ciddi bir hastalıktan muzdarip olma ile ilişkili aşırı vakalardır.

Erken çocukluk döneminde travma yaşayan çocuklar için iyi haberler var. Bu korkuları unutabilirler. Ancak araştırma, bunun ancak daha sonraki yıllarda, beynin belirli yapıları olgunlaştığında gerçekleşebileceğini belirtiyor.

Alternatif olarak, yaygın çocukluk korkuları yaşayan çocuklar için, bu korkularla daha çabuk başa çıkmalarına ve hatta bu endişelerin üstesinden gelmelerine yardımcı olacak etkili yollar vardır. En sağlıklı yaklaşım, ebeveynlerin bu korkuları doğrudan ele almalarıdır.

Çocukların Korkularını Yenmesine Yardımcı Olacak Sekiz Başarılı Yöntem

Korku güçlü bir şeydir ama çocuğunuzu alt etmesine izin vermek zorunda değilsiniz. Korkularını yenmelerine ve kontrolü yeniden kazanmalarına yardımcı olmak için bu basit teknikleri deneyin.

1. Çocuğun Korkusunu Kabul Edin ve Rahatlayın

Birisi üzgün olduğunda, kişinin yapabileceği en önemli şey, o kişinin duygularını tanımak ve deneyimleriyle bağlantı kurmaktır. Bir çocuğu endişelerini dile getirdiği için asla küçümsememeli veya alay etmemelisiniz. İhtiyaç anında başka birinin yanında olduğunu ve benzer endişeleri olduğunu bilmek, korkan bir çocuğa büyük bir rahatlama getirebilir.

Ancak korku üzerinde de durmamalısınız. Bu durumu daha da kötüleştirebilir. Bunun yerine yapıcı bir şekilde konuşun. Çocuklarda korkuların üstesinden gelmek, duygularını kabul etmek ve onaylamakla başlayabilir.

2. Onların ve Sizin Korkularınız Hakkında Konuşun

seni ne korkutur? Bunu bir dakikalığına düşün. Bir cevap bulduğunuzda, ortaya çıktıklarında bu korkuları nasıl yatıştırırsınız? Bu soruları yanıtlayarak çocuğunuza daha etkili bir şekilde yardımcı olabilirsiniz. Sizi endişelendiren veya strese sokan şeyler ve bu duyguları nasıl yok ettiğiniz hakkında onlarla açık bir şekilde konuşun. Eğer savunmasızsanız, aynı şeyi yapmaları daha olasıdır.

Ayrıca, çevremizi her zaman kontrol edemediğimizi, ancak eylemlerimizi ve tepkilerimizi kontrol edebileceğimizi kabul etmek için zaman ayırın. O halde hayal gücünüzü kullanın!

Yeterince ilginç bir şekilde, korku ve hayal gücü üzerine yapılan bir çalışma , olası senaryoları dile getirerek korkularınızı azaltabileceğinizi gösterdi. Daha spesifik olarak, gelecekteki olayları ve olası sonuçlarını hayal ederek, gerçekte meydana geldiklerinde kendinizi daha hazırlıklı hissedeceksiniz. Bu, çocuklarınızla oturup değişimi kolaylaştırmak için onlara gerçek ve retorik sorular sormak anlamına gelir. Köpeklerin çocuğunuzun korkusu olduğunu farz edelim.

Bir köpek gördüğünüzde ne hissediyorsunuz?
Neden böyle hissettiğini düşünüyorsun?
Annen ortalıkta yokken bir köpek senin için kötü müydü?
Sence bir köpek sana yaklaşsa ne yapar?
Bir köpek size hırladığında ne yapacağınızı biliyor musunuz?
Bir köpeği nasıl uzaklaştıracağını biliyor musun?
Cevap verirken, duygularını doğrularken eyleme geçirilebilir tavsiyeler verin.

3. Bilişsel-Davranışçı Terapiyi Uygulayın

Bu teknik terim pahalı gibi görünse de aslında evde yapabileceğiniz bir şeydir. Bilişsel-davranışçı terapi mikro dozlama gibidir. Kontrollü bir ortamda, çocuğunuzu kısa süreliğine korkularına maruz bırakırsınız. Bu, kaygılarını azaltmaya yardımcı olur ve tetikleyici ortaya çıktığında kendilerini daha güvende hissetmelerine yardımcı olur.

Örneğin, çocuğunuzun köpek korkusu varsa, çocuğunuzun düzenli olarak etkileşimde bulunabileceği bir terapi köpeği bulması için yerel bir köpek eğitmenini arayın. Çocuğunuza bu toplantı hakkında bilgi verin ve korkularını yenmelerine nasıl yardımcı olacağı hakkında konuşun. Küçük başlayın ve tanıdık bir ortamda yapın.

İlk buluşmalarında köpeği yanlarında bulundurmanız ve durumu kontrol etmelerini sağlamanız yeterlidir. İlk birkaç toplantıda köpeğe asla yaklaşmaz veya onu sevmezlerse, sorun değil. Amaç, tüm köpeklerin tehlikeli olmadığını görmelerini sağlamaktır. Zamanla, çocuğunuzun köpeğe yaklaşması, köpekle oturması ve ardından köpeği sevmesi için çalışın.

4. Çocuklara Korkularıyla Mücadele Etme Becerilerini Öğretin

Köpek örneğinden devam edecek olursak, çocuğunuz bir köpeğe nasıl düzgün bir şekilde yaklaşacağını veya onunla nasıl etkileşim kuracağını bilmiyorsa, korkularının gerçeğe dönüştüğünü görebilir. Çocuğunuzu uygun hayvan görgü kuralları konusunda eğitmek için zaman ayırın . Aynı şey su korkusu için de geçerli. Yüzme derslerine yatırım yaparsanız, onlara arzuladıkları kontrolü geri vermiş olursunuz. Bu, korkunun arkasındaki gücü alıp götürür, onu anlamsız kılar.

5. Çocuklara Bir Uyarı Sağlayın

Yüksek sesler veya yüksekten manzaralar gibi belirli şeylerin çocuğunuzu korkuttuğunu biliyorsanız, geleceğini biliyorsanız onlara önceden haber verin! Bu, potansiyel senaryo tekniğine geri döner. Bir şeyin yaklaşmakta olduğunu bilerek, çocuğunuz zihinsel olarak o ana hazırlanabilir ve kaygısını daha iyi kontrol etmesine olanak tanır.

6. Çocuğunuza Karşı Dürüst Olun

Dünya korkunç bir yer ve ebeveynler çocuklarının etrafında olan her şeyi her zaman kontrol edemiyor. Çocuğunuz ilkokul çağına geldiğinde, etrafındaki durumlara karşı çok daha duyarlı hale gelecektir. Açık ve dürüst konuşmalar yapmak için zaman ayırın. Ölüm ve ağır hastalık gibi şeyler hakkında konuşun. Şiddet hakkında konuşun.

Çocuğunuzu bu korkunç konulardan korumak isteseniz de, bunlar önemlidir ve bu tartışmalar çocuğunuzun geleceğe hazırlanmasına yardımcı olabilir. Bu aynı zamanda kendinize bakmanın faydasını ve farklı durumlarda nasıl güvende olacağınızı vurgulamak için harika bir fırsat olabilir.

7. Korkularıyla Yüzleşmeleri İçin Onlara Araçlar Verin

Bazen korkunun tam olarak ne olduğunu belirlemek ve çocuğunuza bir araç vermek yardımcı olabilir. Örneğin:

Çocuğunuz karanlıktan korkuyor mu? Onlara bir gece lambası al.
Fırtınalar sırasında gerginler mi? Şiddetli hava koşulları için bir acil durum kiti hazırlayın ve güvenli odanızın nerede olduğunu belirleyin.
Çocuğunuz doktora gitmekten korkuyor mu? Onları randevularınıza getirin. Muayene olmanızı ve yıllık aşılarınızı yaptırmanızı izlesinler. Tüm ziyaretlerin acısını çıkaramasanız da örnek olarak liderlik edebilirsiniz. Bu ziyaretlerin neden önemli olduğunu ve hastalanma alternatifinin nasıl daha kötü olduğunu açıklayın.
Sorun böceklerse, varlıklarını sınırlamak için evinize püskürtün. Ayrıca, bölgenizdeki yaratıkları araştırın. Çocuğunuz böceklerin zehirli olmadığını bilirse, bu endişenin bir kısmını giderir.
Kabus görüyorlarsa veya canavarlardan korkuyorlarsa, iblislerini çizmelerini sağlayın. Bu, onların neyi hayal ettiklerini görmenize ve korkularının gerçek kaynağını belirlemenize yardımcı olabilir.

8. Korkuyu Azaltmak İçin Olumlu Güçlendirme Kullanın

Korkularını tam olarak yenemeseler bile, onlarla yüzleşmek için cesur bir adım atarlarsa takdiri hak ediyor! Aslında araştırmalar , bu yaklaşımı kullanarak bir çocuğun korku düzeylerini azaltabileceğinizi ve hatta tersine çevirebileceğinizi gösteriyor! Övgünün gücünü hafife almayın. Cesaretin küçük adımlarını kabul etmek için zaman ayırın.

Tüm Çocukluk Korkuları Gitmeyecek

Ne yazık ki, değişim, ölüm, acı veya bedensel zarar etrafında dönen korkular ve bilinmeyen asla gerçek anlamda ortadan kalkmayacaktır. Bunlar birincil korkular olarak kabul edilir. Ruhumuzda var olurlar ve hepimizin deneyimlediği biyolojik bir tepkidirler. Bu onları idare etmeyi biraz zorlaştırır, ancak yukarıdaki teknikleri kullanarak etkilerini azaltmaya yardımcı olabilirsiniz. Ayrıca, bu doğal duyguların üstesinden gelmenin zaman aldığını unutmayın. Sabırlı ol. Bebeğiniz korktuğunda, onların yanında olun. Tetikleyiciyi korkutucu bulsanız da bulmasanız da, bu onlar için çok gerçektir ve ona bu şekilde davranmalısınız.

YORUM EKLE

Yorumunuz gönderildi
Yorumunuz editör incelemesinden sonra yayınlanacaktır

YORUMLAR


   Bu haber henüz yorumlanmamış...

DİĞER HABERLER

Sayfa başına gitSayfa başına git
Facebook Twitter Instagram Youtube
GÜNDEM EKONOMİ POLİTİKA DÜNYA MEDYA SPOR YAZARLAR FOTO GALERİ VİDEO GALERİ SAĞLIK MAGAZİN KÜLTÜR-SANAT TEKNOLOJİK YAŞAM BUGÜN NEYE ZAM GELDİ DİKKAT! İLGİNÇ HABERLER
Masaüstü Görünümü
İletişim
Künye
Copyright © 2024 Yeni Günaydın