İtalya'nın uygulamayı yasaklamasının ardından yeni bir ayar eklendi
ChatGPT'nin yaratıcıları sisteme "sohbet geçmişini" kapatma seçeneğini ekleyerek kullanıcılara verilerinin nasıl kullanıldığını daha iyi kontrol etme imkanı sağladı.
Bu yeni ayar, ChatGPT'nin kullanıcıları hakkında hangi verileri topladığına ve bu verilerin kendisini çalıştıran modele nasıl geri aktardığına yönelik endişelerin ortasında geldi.
ChatGPT'nin yaratıcısı OpenAI gelecekteki sürümleri iyileştirmek adına, bugün kullanıcılar sistemi kullanırken toplanan verilerle sistemi geliştiriyor. Dolayısıyla toplanan verilerin, sistemin gelecekteki cevaplarında görülme ihtimali var.
Artık kullanıcılar sohbet geçmişini kapatabilecek ve böylece ChatGPT verileri toplayamayacak. Öte yandan sohbetler 30 gün boyunca saklanmaya devam edecek. Ancak şirket bunları yalnızca "kötüye kullanımı izlemesi gerektiğinde" inceleyeceğini ve ardından kalıcı olarak sileceğini taahhüt ediyor.
OpenAI yaptığı duyuruda şöyle belirtti:
Sohbet geçmişi devre dışı bırakıldığında başlatılan sohbetler modellerimizi eğitmek ve geliştirmek için kullanılmayacak ve geçmiş çubuğunda görünmeyecek.
Yeni özellik, "bugünden itibaren" tüm kullanıcılara sunuluyor. ChatGPT'nin ayarlarında bulunabilen bu seçenek, istendiği zaman değiştirilebilir.
OpenAI bu özelliğin yalnızca kullanıcı "verilerini yönetmenin, mevcut devre dışı bırakma süreçlerine kıyasla daha kolay bir yolu" olarak tasarlandığını ifade etti. OpenAI, bu uygulamayı başlatmayı tercih etme nedenine dair daha fazla bilgi vermedi.
Ancak bu özellik, ChatGPT ve diğer benzer yapay zeka sistemlerinin gizlilik politikalarına yönelik eleştirilerin yoğunlaştığı ve arttığı bir dönemde geldi. Kullanıcılar, bu sistemlerin hangi verileri toplayabileceği ve bunların nasıl denetleneceğine yönelik endişelerini dile getiriyor.
Bu endişelerin en önemlisi, geçen ay uygulamayı ülkede yasaklayan İtalyan yetkililerden gelmişti. İtalya, OpenAI'ın kişisel bilgileri toplamadaki yasal dayanağı ve bu bilgilerin sistemi eğitmede nasıl kullanılabileceğiyle ilgili kaygılarını ifade etmişti.
Ayrıca İtalya'nın kararını vermesinden sadece birkaç gün önce ChatGPT'nin "geçmiş" özelliğinde terslik yaşanmasının ardından bu yeni ayar kullanıma sunuldu. Martın sonlarında OpenAI "önemli bir sorun" yaşadığını ve kullanıcıların diğer kişilerin sohbetleriyle ilgili bilgileri görebildiğini belirtmişti.