Yeni Günaydın
Geri

Cep Telefonuyla Fazla Konuşanlar Dikkat!

Cep telefonuyla 30 dakikadan fazla süreden yapılan konuşmalar, yüksek tansiyon riskini artırabiliyor.
Cep Telefonuyla Fazla Konuşanlar Dikkat!
Haberler / Sağlık
6 Mayıs 2023 Cumartesi 05:00
PAYLAŞ 
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş

Günlük hayatımızda kullanmaktan zevk aldığımız cep telefonları, en çok kullandığımız araçlarımızdan biridir. Özellikle hemen hemen herkeste bulunan akıllı telefonlarla bağımlı kişiler, telefonda konuşmayı da fazlasıyla seviyor. Ancak uzmanlar cep telefonuyla uzun süre konuşmanın yeni bir zararını ortaya koydu.

Çin'deki Güney Tıp Üniversitesi'nden bir ekip, telefon görüşmeleri yapma ve alma ile hipertansiyon olarak da bilinen yüksek tansiyon arasında bir bağlantı olup olmadığını araştırdı. Araştırmaya göre haftada sadece yarım saat cep telefonuyla konuşmanın daha yüksek tansiyon riskiyle bağlantılı olduğu belirlendi. Günde bir saatini telefonda geçiren düzenli arayanlar, durumu geliştirme riski en yüksek olan kişiler olarak tespit edildi.

Uzmanlar, kan basıncını düşük tutmak ve kalplerimizi sağlıklı tutmak için aramaların minimumda tutulması gerektiği konusunda uyardı. Birleşik Krallık 200.000'den fazla yetişkinin cep telefonu kullanımı hakkında bilgi toplandı. Sorular arasında kaç yıldır cep telefonu kullandıkları ve haftada kaç saat geçirdikleri yer alıyordu. 12 yıllık bir takipte, cep telefonlarında haftada 30 dakika veya daha fazla konuşan kişilerin, telefon görüşmelerine daha az zaman harcayanlara göre yüksek tansiyon geliştirme olasılığının yüzde 12 daha fazla olduğunu keşfettiler.

Bu, günde sadece dört dakika 17 saniye telefonda olmaya eşdeğerdir. European Heart Journal – Digital Health'te yazan ekip şunları söyledi: "Bu, özellikle yoğun kullanıcılar için arama yapmak veya almak için cep telefonu kullanmanın güvenliği hakkında soru işaretleri uyandırıyor." İngiltere'deki yetişkinlerin dörtte birinden fazlası yüksek tansiyona sahiptir. Bulguları daha ayrıntılı incelediklerinde, her hafta telefonda altı saatten fazla zaman geçiren kişilerin, telefon görüşmeleri yapmak veya almak için beş dakikadan az zaman harcayanlara kıyasla yüksek tansiyon riskinin yüzde 25 daha yüksek olduğunu keşfettiler.

Katılımcıların cep telefonu kullandığı yıl sayısı veya ahizesiz kullanım cihazı kullanıp kullanmadıkları, risk seviyesinde bir fark yaratmıyor gibi görünüyor.

Araştırmanın yazarlarından biri olan Profesör Xianhui Qin şunları söyledi: "Kalp sağlığı için önemli olan, insanların bir cep telefonunda konuşarak geçirdikleri dakika sayısıdır ve daha fazla dakika, daha fazla risk anlamına gelir. Bulgularımız, haftalık görüşme süresi yarım saatin altında tutulduğu sürece cep telefonuyla konuşmanın yüksek tansiyon gelişme riskini etkilemeyebileceğini gösteriyor. Sonuçları çoğaltmak için daha fazla araştırma gerekiyor, ancak o zamana kadar kalp sağlığını korumak için cep telefonu görüşmelerini minimumda tutmak ihtiyatlı görünüyor."

YORUM EKLE

Yorumunuz gönderildi
Yorumunuz editör incelemesinden sonra yayınlanacaktır

YORUMLAR


   Bu haber henüz yorumlanmamış...

DİĞER HABERLER

Sayfa başına gitSayfa başına git
Facebook Twitter Instagram Youtube
GÜNDEM EKONOMİ POLİTİKA DÜNYA MEDYA SPOR YAZARLAR FOTO GALERİ VİDEO GALERİ SAĞLIK MAGAZİN KÜLTÜR-SANAT TEKNOLOJİK YAŞAM BUGÜN NEYE ZAM GELDİ DİKKAT! İLGİNÇ HABERLER
Masaüstü Görünümü
İletişim
Künye
Copyright © 2024 Yeni Günaydın