Dünyanın önde gelen iş liderleri arasında yapılan bir anket, hibrit çalışma konusunda çok az iştah olduğunu ortaya koyarken, yapay zekaya yatırım yapmanın büyümenin anahtarı olduğunu gösteriyor.
Uluslararası profesyonel hizmetler şirketi KPMG tarafından üst düzey iş liderleri arasında yapılan bir ankete göre, küresel CEO'lar önümüzdeki üç yıl içinde personelin tam zamanlı olarak ofise döneceğini ve yapay zekaya yatırım yapmanın küresel ekonomik büyümeye güç katacağını öngörüyor.
Her beş şirket liderinin dördünden fazlası (yüzde 83), 2023'te yüzde 64 (beşte üç) olan hibrit çalışmanın çok yakında tarihe karışacağını düşünüyor.
Aralarında Fransa, Almanya, İtalya, İspanya, İngiltere, Amerika Birleşik Devletleri (ABD) ve Çin'in de bulunduğu 11 büyük küresel ekonomiden seçilen işverenlerin çoğunluğu, çalışanlarını ofise geri döndürmek için "motivasyon" sunmaya istekli olduklarını bildirdi.
Her 10 patrondan yaklaşık 9'u (yüzde 87) ofiste olmak için çaba gösteren personelini uygun görevler, maaş artışları ve hatta terfilerle ödüllendirmeye hazır olduğunu belirtiyor.
Avrupa'nın küresel ekonomik büyümeye güveni ortalamanın altında
Yıllık gelirleri 500 milyon dolar ile 10 milyar dolar arasında olan şirketleri yöneten 1.325 üst düzey CEO ile yapılan geniş kapsamlı KPMG araştırması, varlık yönetimi, otomotiv, bankacılık, tüketici ve perakende, enerji, altyapı, sigorta, yaşam bilimleri, imalat, teknoloji ve telekomünikasyon olmak üzere 11 kilit sektördeki önceliklerin, planların ve endişelerin anlık bir görüntüsünü sunuyor.
Anket, küresel ekonominin büyüme beklentilerine duyulan güvenin, anketin ilk kez yapılmasından bu yana geçen 10 yıl içinde önemli ölçüde düştüğünü ortaya koydu.
CEO'ların sadece yüzde 72'si önümüzdeki üç yıl içinde dünya ekonomisinin gidişatından emin olduğunu belirtirken, bu oran 2015 yılında yüzde 93'tü.
Avrupa ülkeleri genelinde güven oranları ortalamadan biraz daha düşük olurken; Fransa, İspanya ve İtalya'daki iş dünyası liderlerinin sadece yüzde 68'i önümüzdeki üç yıl içinde küresel ekonomik büyümenin iyileşeceğini düşünüyor.
Sadece Avrupa'nın en büyük ekonomisi olan Almanya ve Avrupa ticaret bloğunun dışında yer alan İngiltere'de güven seviyeleri yüzde 69 ve yüzde 70 ile biraz daha yüksek.
Tedarik zincirindeki zorluklar büyük bir endişe kaynağı
Şirket patronları tarafından belirtilen büyümeye yönelik tehditler geçtiğimiz yıl içinde değişti.
2023 yılında bir numaralı endişe kaynağı, kısmen Ukrayna'daki savaş ve ABD, İngiltere ve Hindistan gibi ülkelerdeki seçimlerden kaynaklanan jeopolitik ve siyasi belirsizlikti. Siber güvenlik sorunları da geçen yıl patronlar için önemli bir endişe kaynağıydı.
KPMG'nin son araştırmasında ise tedarik zinciri zorlukları ve operasyonel sorunlar en büyük tehditler olarak öne çıktı. Hamas'ı destekleyen güçler tarafından gemilere düzenlenen terör saldırılarının ardından Kızıldeniz'de dünyanın en önemli ticaret yollarından birinin kapanması, küresel ticaretin sorunsuz akışını ciddi şekilde etkiledi.
Dünyanın en önemli ticaret arterlerinden biri olan Kızıldeniz rotaları, küresel ticaretin yüzde 12-15'ini oluşturduğundan, kesinti felaketle sonuçlandı.
Çatışma bölgelerinden kaçınmak şirketlere ve nihayetinde tüketicilere birkaç gün ve milyonlarca dolar ek maliyet getiriyor. Orta Doğu'da istikrarsızlık artarken, hızlı bir şekilde normale dönme ihtimali ise oldukça zayıf görünüyor.
Tüm bu zorluklara rağmen KPMG International CEO'su Bill Thomas, küresel ekonomik refaha giden yolun cesur patronların cesur yatırım kararları almasından geçtiğine inanıyor.
"Türbülans, liderlerin her zamankinden daha dirençli, çevik ve yenilikçi olmalarını gerektiriyor. Önümüzdeki 10 yıla baktığımızda, hızla değişen dünyamıza uyum sağlamak için cesur stratejiler belirleyen ve planlarını gerçeğe dönüştürmek için doğru teknolojilere ve yeteneklere yatırım yapan CEO'lar sürdürülebilir, uzun vadeli büyüme sağlayabilir," dedi.
Gelecek yapay zekada
Araştırmaya göre, yapay zekanın (AI) potansiyelinden yararlanma yarışı, yatırım kararlarıyla büyümeyi teşvik etmeye çalışan CEO'lar için en önemli konulardan biri.
Çoğunluk (yüzde 64) yapay zekayı 2024'teki en önemli yatırım önceliği olarak tanımlarken, yüzde 63'ü önümüzdeki üç ila beş yıl içinde yatırımlarının karşılığını almayı bekliyor.
Patronlar, yapay zekanın temel faydalarını verimliliği ve üretkenliği artırmanın, işgücünü geleceğe hazır hale getirmenin ve kurumsal inovasyonu artırmanın bir yolu olarak görüyor ancak yeni teknolojinin risklerle birlikte geldiğinin de farkındalar.
CEO'ların yarısından fazlası (yüzde 61), işletmelerinde yapay zekayı uygularken ele alınması en zor konulardan bazıları olarak etik zorlukları gösterirken, düzenleme eksikliği (yüzde 50) ve teknik beceri ve yetenekler (yüzde 48) de endişe konusu olan diğer alanlar.
CEO'ların dörtte üçünden fazlası (yüzde 76) yapay zekanın kuruluşlarındaki iş sayısını temelden etkilemeyeceğini düşünüyor ancak yalnızca yüzde 38'i çalışanlarının yapay zekanın faydalarından tam olarak yararlanmak için doğru becerilere sahip olduğuna inanıyor.