Mavi gezegenimiz her bin yılda bir, bu tür bir olaya maruz kalıyor ve uzmanlar, bir sonrakinin yakın zamanda gerçekleşebileceğini düşünüyor.
Avustralya'daki Charles Sturt Üniversitesi'nden Profesör Alan Cooper ve Pavle Arsenovic tarafından yayımlanan bir makale, güneş patlamalarının olası etkilerini detaylandırıyor.
Araştırmaya göre, güneş parçacığı patlamaları ozon tabakasına ciddi zarar verebilir ve bu da insan yaşamını doğrudan tehdit edebilecek kimyasal reaksiyon zincirlerini tetikleyebilir.
Cooper ve Arsenovic, "Eğer ozon tabakası yeterince güneş radyasyonunu absorbe edemezse, insanların görsel fonksiyonları ve DNA'ları zarar görebilir, bu da kanser riskini artırabilir ve iklimi etkileyebilir" şeklinde uyarıda bulundular.
Eğer bu durum gerçekleşirse, ultraviyole ışın seviyeleri bir yıl boyunca DNA'ya zarar verebilecek kadar tehlikeli seviyelere yükselebilir.
Araştırmacılar, "Eğer Dünya'nın manyetik alanı zayıf bir dönemde bir güneş proton patlaması yaşanırsa, ozon hasarı altı yıl boyunca devam edebilir, UV seviyeleri %25 artabilir ve güneş kaynaklı DNA hasarı oranı %50'ye kadar yükselir" şeklinde açıklamalarda bulundular.
GÜNEŞ PROTONU PATLAMASI!
Bilim insanları ayrıca, 'zayıf manyetik alan ve güneş protonu patlaması' olaylarının aynı anda gerçekleşme olasılığı hakkında da yazdılar ve ne yazık ki bu olayların birlikte gerçekleşme olasılığının oldukça yüksek olduğunu belirttiler.
Bir güneş parçacığı patlaması, sadece birkaç bin yılda bir meydana geldiği için yakın zamanda büyük bir risk bulunmuyor. En son patlama, MS 993 yılında meydana geldi ve insanlık bunu atlattı.