Arş. Gör. Eda Balcı, havaların soğuması ve koronavirüs vakalarının artış göstermesi nedeniyle, vatandaşların bağışıklık sistemini güçlendiren besinlerin tüketimine yönelmesi gerektiğini belirtti.
Gribal enfeksiyon ve korona virüse karşı mücadelenin, korunmanın en önemli yolunun güçlü bir bağışıklık sisteminden geçtiğini ifade eden Arş. Gör. Balcı, “Bağışıklık sistemimizi de doğru ve yeterli beslenerek güçlendirebilir ve aktif tutabiliriz” dedi.
Bir antioksidan olan C vitamininin korona virüs tedavisinde de etkili olduğunun açıklanmasıyla, C vitamini yönünden zengin besinlere ilginin hayli arttığının altını çizen Balcı, bu besinleri sıraladı ve faydalarını anlattı:
Kırmızı biber: İçerdiği yüksek oranda C vitamini ile ilk sıralarda yer alan kırmızı biber tam bir şifa deposu. Bağışıklık sisteminin güçlenmesinden kan dolaşımının ve sindirim sisteminin düzenlenmesine kadar birçok faydası bulunan kırmızı biberi yazın taze olarak, kışın ise yazdan hazırlayabileceğimiz doğru şekilde hazırlanmış konservelerle ve buzlukta saklayarak tüketebiliriz.
Uzmanından 'Altın' tavsiye besinler
Karnabahar: İçeriğindeki C, B, A vitaminleri, kalsiyum, fosfor ve demir mineralleriyle sonbahar ve kış mevsiminde taze olarak tüketebileceğimiz karnabahar bağışıklık sisteminin güçlenmesi için etkili antioksidan bir besindir.
Greyfurt: 1 adet greyfurt yiyerek günlük alınması gereken C vitamini ihtiyacınızı karşılayabileceğinizi biliyor muydunuz? Yüksek orandaki vitamin içeriğiyle gribal enfeksiyonlarla savaşmamızda yardımcı olacak greyfurt, bağışıklık sistemimizi güçlendirmeye yardımcı olur. Tabi greyfurtun bazı ilaçlarla olan etkileşiminden dolayı düzenli ilaç kullananların doktorundan onay olarak greyfurt tüketmesi gerekmektedir.
Maydanoz: Faydaları saymakla bitmeyen maydanoz, C, A, K vitaminlerinden demir, potasyum, kalsiyum mineralleri yönünden çok zengindir. Bir tutam maydanoz günlük C vitamini ihtiyacını karşılayabilecek seviyededir. İyi bir şekilde yıkanmış olan maydanozu salatalarda, yemeklerde veya kaynatıp suyunu içerek tüketebiliriz.
Kivi: C vitamini açısından çok zengin olan kivinin bir adedindeki C vitamini miktarı bir kilo portakaldaki miktar ile aynı. Ülkemizde de üretimi yaygınlaşan ve lezzet yönünden de birçok insanın sevebileceği kiviyi düzenli tüketmeli bağışıklık sistemimizi güçlendirmeliyiz.
C vitamini deposu olan kuşburnu, yalnızca metabolizma için vazgeçilmez bir bitki değildir. Enfeksiyonlara ve soğuk algınlığına karşı da vücudunuzu korur.
Limon: C vitamini yönünden zengin besinler denilince hiç şüphesiz ilk akla gelen besinlerdendir limon. Günlük almamız gereken C vitamini miktarının yarısını, bir limonun suyu ile karşılayabiliriz. Vücudumuzun Ph dengesini düzenleyen, sindirim problemlerinde etkisi olan, kalp ve damar sağlığımıza faydası olan ve bağışıklık sistemimizi güçlendirmede yardımcı antioksidan besin olan limonu salatalarda, suyumuzun içine sıkarak tüketmekte fayda var.
Karalahana: “Süper besin”ler arasında yer alan karalahananın 100 gramı günlük C vitamini ihtiyacını karşılamaktadır. Ülkemizde daha çok Karadeniz Bölgesi’nde tüketilen kara lahana birçok hastalığa şifadır. Bağışıklık sisteminin güçlenmesinde, enfeksiyonlara karşı korunmada, lif değerinin yüksek olmasından dolayı sindirim sisteminin düzenlenmesinde, kalsiyum içeriğinden dolayı kemik sağlığında etkili olan kara lahananın tüketilmesine önem verilmelidir.
Peki uzmanların tavsiye ettiği c vitamini deposu hangi besindir? Sizler için araştırdık...
Kuşburnu çayı faydaları Prof. Dr. İbrahim Saraçoğlu tarafından da önemle üzerinden durulan bir konudur Kuşburnu çayı faydaları sayısız olan doğal ve bitkisel çaylar arasında en fazla tüketilenler arasındadır. Kış aylarının vazgeçilmezi olan şifa deposu kuşburnu çayı neye iyi gelir, faydaları nelerdir, nasıl demlenir?
Kuşburnu çayı nasıl yapılır İbrahim Saraçoğlu kuşburnu çayının çok faydalı olduğunu belirtmiştir: Uzmanların virüs ve hastalıklara karşı mutlaka içilmesi gereken o çay...
Kuşburnu çayı yapmak için kurutulmuş kuşburnu meyvesi yıkanır ve bir su bardağına iki-üç çay kaşığı kuşburnu meyvesi gelecek şekilde kaynayan suya atılır.
Kuşburnu çayı kaç dakika kaynatılır?
10-15 dakika kadar kaynatılır. Daha sonra kapağı kapatılarak kuşburnu çayı demleme için bırakılır.
Kuşburnu çayının birçok farklı tarifi vardır.
Kuşburnu çayı tarifi 2.
Her ne kadar marketlerde hazır kuşburnu çayı satılsa da, kuşburnunun sağlık için inanılmaz faydalarından yararlanmanız için biz gerçek meyvesini kullanmanızı tavsiye ediyoruz. İlk olarak kuşburnunu yıkayıp ardından bir su bardağı suya 2 tatlı kaşığı ekleyerek yaklaşık 15 dakika kaynatmaları gerektiğini söyleyebiliriz. Kaynayan kuşburnu çayını kaynadıktan sonra altı kapalı olarak demlendirebilirsiniz.
Kuşburnunun faydaları, hayal ettiğinizin çok ötesine geçiyor. C vitamini ve fenoller, likopen ve ellagik asit gibi biyoaktif bileşikler açısından zengindirler. Kuşburnunun özellikle C vitamini açısından zengin olduğu bulunmuştur; posanın bir çay kaşığı yaklaşık 60 mg C vitamini sağlar, bu da portakalın iki katı, limonun ise 60 katıdır. C vitamininin sağlıklı bir bağışıklık sistemini destekleme konusundaki iyi bilinen yeteneği göz önüne alındığında, kuşburnu öksürük ve soğuk algınlığı ile savaşmaya yardımcı olan şey olabilir. Bilim adamları ayrıca, kuşburnunun sağladığı anti-inflamatuar faydalarda önemli bir rol oynadığı düşünülen GOPO adı verilen posa içinde bir bileşik tanımladılar. Bu unsurlar bir araya geldiğinde, bilimsel çevrelerde mütevazi kuşburnuna olan ilginin artmasına neden olmuştur.
Kuşburnu ayrıca mide spazmları, mide asidi eksikliği gibi mide rahatsızlıklarında, mide tahrişini ve ülseri önlemede ve bağırsak hastalıklarında "mide toniği" olarak kullanılmaktadır. Ayrıca ishal, kabızlık, safra taşları, safra kesesi rahatsızlıkları, alt idrar yolları ve böbrek rahatsızlıkları, sıvı tutulması (damla veya ödem), gut, sırt ve bacak ağrısı (siyatik), diyabet, yüksek kolesterol, kilo kaybı, yüksek tansiyon için de kullanılırlar.