Britanya'nın askeri iletişim ağları geçen yıl 6 milyonun üzerinde siber saldırıya uğrarken, Avrupa'daki çatışmalar ve Uzak Doğu'daki sürtüşmenin ortasında gölge savaşı da yoğunlaşıyor.
Düşman devletlerle onların müttefiki suç çetelerinin her gün gerçekleştirmeye devam ettiği bu saldırılar, istihbarat ve güvenlik servislerinin Rusya, İran ve Çin gibi ülkelerin gizli operasyonlarında kayda değer bir artış yaşandığını bildirdiği ve Vladimir Putin'in "parya" ülke Kuzey Kore'yle ilişkilerini güçlendirdiği bir dönemde gerçekleşiyor.
Birleşik Krallık (BK) Stratejik Komutanlığı Başkanı General Sör Jim Hockenhull şöyle dedi:
İster toplumlarımızı istikrarsızlaştırma amacıyla bilgi operasyonlarını artırmak, ister temel becerilerimize doğrudan saldırmak için olsun, yeni uzay ve siber sahaları özellikle zorlu alanlar.
General Hockenhull, "Gerçekten de Siber Operasyon görevlilerimiz her gün düşmanlarımızla savaşıyor" diye devam etti.
Siber Savaşçılarımız, düşmanlarımızla sürekli ve en çok temas kuran savunma bölümü. Geçen yıl Savunma Bakanlığı ağlarına 6 milyonun üzerinde saldırı gerçekleşti. Bu amatör sporu değil; bu durmadan Olimpiyat standardında yapılan bir spor.
General Hockenhull, Londra'da düzenlenen Uluslararası Savunma ve Güvenlik Ekipmanları (DSEI) konferansında siber saldırıların muzzam boyutunu açıkladı.
General "Karmaşıklığın ve zorluğun boyutu son 40 yılda gördüğüm her şeyin ötesinde. Putin'in Ukrayna'yı yasadışı istilasıyla Avrupa'da bir savaş yaşıyoruz ve eski zamanları anımsatan nükleer retoriğe şahit oluyoruz" dedi.
Bu en bariz tehdit olsa da casusluk gibi bazı eski tehditlerin de ortadan kalkmadığını kabul etmemiz lazım. Öte yandan İran, Ortadoğu genelinde istikrarı bozan bir güç olarak hareket ediyor ve Kuzey Kore de tehditkar davranışlarını sürdürüyor.
Siber saldırı rakamları, geçen yıl 6 milyon sınırını aşmadan önce de istikrarlı bir yükseliş sergiliyordu.
General Hockenhull, "Kimi saldırıları suç çeteleri gerçekleştiriyor ama elbette bu suç çetelerinin bazılarının düşman devletlerce desteklenip güçlendirildiği de unutulmamalı" diye devam etti.
Yani bu kişiler bazen siber suç işleme amacıyla ağa girmeye çalışan siber suçlular olabileceği gibi bazen de düşman bir devlete çalışıyor olabilirler.
Savunma teknolojisi, hackerların hedef aldığı askeri sırlar arasında yer alıyor.
BK parlamentosunda çalışan bir araştırmacının Çin casusu olduğu iddiasıyla gözaltına alındığının ortaya çıkması üzerine Başbakan Yardımcısı Oliver Dowden, Avam Kamarası'nda yaptığı konuşmada BK'nin ekonomik güvenliğine yönelik "devlet temelli bir numaralı tehditin Çin" olduğunu söylemişti.
Çin ve Rusya'nın gizli tehdidine karşı ordunun yanıtının ne olacağı sorusu üzerine General Hockenhull, Britanya'nın Irak ve Afganistan savaşlarına dahil olduğu dönemde sınırlı bir karşı istihbarat tehdidi olduğunu belirtti.
Hockenhull, "Ancak Rusya ve Çin gibi düşman devletlerden çok daha fazla etkileşim görmemiz kimi zaman bize zorluk çıkarıyor" diye ekledi.
Kendimizi geliştirdik ve artık sadece geleneksel casusluğun değil, aynı zamanda siber casusluğun da düşünülmesini ve operasyonlarımızın güvence altına alınmasını sağladık.