Yeni Günaydın
Geri

Birbirlerine Adıyla Seslenen Hayvanlara Yenisi Eklendi!

Araştırmaya göre davranışlar, marmosetlerin sık yağmur ormanlarında bağlantıda kalmasını sağlamak için evrimleşmiş olabilir
Birbirlerine Adıyla Seslenen Hayvanlara Yenisi Eklendi!
Haberler / Yaşam
31 Ağustos 2024 Cumartesi 02:00
PAYLAŞ 
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş

Marmoset maymunlarının birbirlerini adlandırmak için özel çağrılar kullandığı tespit edildi. Bu davranışın daha önce sadece insanlarda, yunuslarda ve fillerde var olduğu düşünülüyordu.

Bir popülasyondaki diğer bireyleri isimlendirmek, yalnızca seçkin bir sosyal hayvan grubunda görülen epey gelişmiş bir bilişsel yetenek. İnsan olmayan primatlar gibi insanların en yakın evrimsel akrabalarından bazıları bile bundan tamamen yoksun.

Şimdi bilim insanları, marmoset maymunlarının sadece 4 hayvandan oluşan bu seçkin listenin bir parçası olduğuna dair çığır açan bir keşifte bulundu.

Perşembe günü Science bilimsel dergisinde yayımlanan çalışmaya göre, maymunların birbirlerini adlandırmak için phee-çağrıları adı verilen özel çağrıları kullandığı görülüyor.

Bilim insanları marmoset çiftleri arasındaki doğal konuşmaların yanı sıra maymunlar ve bir bilgisayar sistemi arasındaki etkileşimleri de kaydetti. Maymunlar belirli bireylere hitap etmek için phee-çağrılarını kullanma eğilimindeydi.

Ayrıca, bir marmosetin bir çağrının kendisine yöneltildiğini ayırt edebildiğini ve yöneltildiğinde daha doğru yanıt verdiğini buldular.

Hebrew Üniversitesi'nden çalışmanın ortak yazarı David Omer, "Bu çağrılar daha önce düşünüldüğü gibi sadece kendini konumlandırmak için kullanılmıyor. Marmosetler bu özel çağrıları belirli bireyleri nitelemek ve onlara hitap etmek için kullanıyor" diyor.

Bir marmoset grubu içindeki aile üyelerinin farklı bireylere hitap etmek için benzer nitelikteki sesleri ve farklı adları kodlamak için benzer ses özelliklerini kullandığı tespit edildi.

Araştırmacılar, bunun insanlarda isim ve lehçe kullanımına benzer göründüğünü söyledi.

İsim öğrenme, kan bağı olmayan yetişkin marmosetler arasında bile gerçekleşiyor gibi görünüyor.

Bilim insanları, marmosetlerin kendi aile gruplarının diğer üyelerinden hem ses niteliklerini hem de lehçeleri öğreniyor olabileceğini söyledi.

Bu benzersiz davranışın, marmosetlerin görüş mesafesinin genellikle sınırlı olduğu sık yağmur ormanı habitatlarında bağlantıda kalmalarını sağlamak için evrimleşmiş olabileceğinden şüpheleniyorlar.

Birbirlerine adla seslenmeleri, sosyal bağlarını sürdürmelerine ve grup bütünlüğünü korumalarına katkı sunuyor olabilir.

Dr. Omer, "Marmosetler küçük tek eşli aile grupları halinde yaşıyor ve tıpkı insanlar gibi yavrularına birlikte bakıyorlar" dedi.

Bu benzerlikler, dil öncesi erken atalarımızla karşılaştırılabilir evrimsel sosyal zorluklarla karşılaştıklarını ve bunun da benzer iletişim yöntemleri geliştirmelerine yol açmış olabileceğine işaret ediyor.


 

YORUM EKLE

Yorumunuz gönderildi
Yorumunuz editör incelemesinden sonra yayınlanacaktır

YORUMLAR


   Bu haber henüz yorumlanmamış...

DİĞER HABERLER

Sayfa başına gitSayfa başına git
Facebook Twitter Instagram Youtube
GÜNDEM EKONOMİ POLİTİKA DÜNYA MEDYA SPOR YAZARLAR FOTO GALERİ VİDEO GALERİ SAĞLIK MAGAZİN KÜLTÜR-SANAT TEKNOLOJİK YAŞAM BUGÜN NEYE ZAM GELDİ DİKKAT! İLGİNÇ HABERLER
Masaüstü Görünümü
İletişim
Künye
Copyright © 2024 Yeni Günaydın