Yeni Günaydın
Geri

Bilim İnsanlarından Kanıt: Negatif Zaman Gerçek mi?

Kuantum fizikçileri "çılgın" sonucun bir kuantum saatinin ileri değil geri hareket ediyor gibi görünmesine neden olacağını söylüyor
Bilim İnsanlarından Kanıt: Negatif Zaman Gerçek mi?
Haberler / Yaşam
2 Ekim 2024 Çarşamba 19:20
PAYLAŞ 
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş

Bir malzemeye girmeden önce ondan çıkan fotonları gözlemleyen bilim insanları, "negatif zamanın" kanıtını bulduğunu iddia ediyor.

Kanada'daki Toronto Üniversitesi'nden kuantum fizikçilerinden oluşan ekip, atom uyarımı diye bilinen olguyu daha iyi anlamak için fotonların (ışığın dalga parçacıkları) davranışlarını 7 yıl inceledikten sonra bu keşfi yaptı.

Bu, bir malzemenin emdiği fotonların, içindeki atomlarla etkileşimleri nedeniyle malzemeden çıkmadan önce bir zaman gecikmesi (grup gecikmesi olarak da bilinir) yaşadığı yer.

Bu süreci daha iyi anlamak için araştırmacılar, fotonları ultra soğuk atomlardan oluşan bir bulutun içinden geçirip atom uyarımını gözlemlemek için bir deney geliştirdi.

Şaşırtıcı bir şekilde, bazı fotonların atomlardan geçiş süresi, atom uyarımı bitmeden önce sona erdi, negatif bir değer verdi ve fotonların malzemeye girmeden önce çıkmış gibi görünmesini sağladı.

Araştırmacılar, "Bu sonuçlar, grup gecikmesi gibi zamanların aldığı negatif değerlerin genel olarak kabul edilenden daha fazla fiziksel öneme sahip olduğunu gösteriyor" dedi.

Sonuçlar, halen hakem değerlendirmesini bekleyen "Experimental evidence that a photon can spend a negative amount of time in an atom cloud" (Bir fotonun atom bulutunda negatif miktarda zaman geçirebileceğine dair deneysel kanıt) başlıklı  çalışmada detaylandırıldı.

Toronto Üniversitesi'nden deneysel kuantum fizikçi Aephraim Steinberg, X'te şöyle yazdı:

Pozitif bir zaman aldı ancak fotonların atomların uyarılmış durumda *negatif* bir zaman geçirmesine neden olabileceğini gözlemleyen deneyimiz tamamlandı!

Kulağa çılgınca geliyor, biliyorum.

Scientific American'a konuşan Toronto Üniversitesi'nden Josiah Sinclair, ekibinin sonuçlara "çok şaşırdığını" söyledi.

Negatif zaman gecikmesi paradoksal görünebilir ancak bunun anlamı, atomların uyarılmış durumda ne kadar zaman geçirdiğini ölçmek için bir 'kuantum' saati inşa ederseniz, saat ibresi belirli koşullar altında ileri gitmek yerine geriye doğru hareket edecektir.

Bulguların zaman anlayışımız üzerinde pratik bir etkisi yok ancak fotonlar ve optikle ilgili önceki çalışmalardaki soruları gündeme getirirken, kuantum aleminin gizemli doğasını da ortaya koyuyor.

YORUM EKLE

Yorumunuz gönderildi
Yorumunuz editör incelemesinden sonra yayınlanacaktır

YORUMLAR


   Bu haber henüz yorumlanmamış...

DİĞER HABERLER

Sayfa başına gitSayfa başına git
Facebook Twitter Instagram Youtube
GÜNDEM EKONOMİ POLİTİKA DÜNYA MEDYA SPOR YAZARLAR FOTO GALERİ VİDEO GALERİ SAĞLIK MAGAZİN KÜLTÜR-SANAT TEKNOLOJİK YAŞAM BUGÜN NEYE ZAM GELDİ DİKKAT! İLGİNÇ HABERLER
Masaüstü Görünümü
İletişim
Künye
Copyright © 2024 Yeni Günaydın