Yeni Günaydın
Geri

Beyninize İyi Bakın

Vücudumuzun maestrosu, biz uyurken bile çalışmaya devam eden beynimizin işini kolaylaştırmak ve ona gereken desteği sağlamak elimizde.
Beyninize İyi Bakın
Haberler / İlginç Haberler
17 Nisan 2022 Pazar 12:06
PAYLAŞ 
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş

Vücudumuzda her ne olup bitiyorsa onun eseri! Tüm zihinsel ve fiziksel aktivitelerimizin sorumlusu, en değerli organımız olan beynimizin gücüne güç katacak alışkanlıkları merak ediyor musunuz? Çalışırken olağanüstü enerji harcayan beynimizin işini sağlıkla yapmaya devam etmesini hayatımızdaki birkaç alışkanlığı değiştirerek sağlayabiliriz. Peki bilim insanlarını beyin sağlığı için önerdiği, beynimizin gücüne güç katan alışkanlıklar neler? 

DÜZENLİ SPOR YAPIN

 Fiziksel aktivite ile zihinsel aktivitenin arasında bir bağlantı bulunduğu yadsınamaz. Spor yapanların daha iyi düşüme ve hafıza yetenekleri olduğu da bilimsel olarak kanıtlandı. Neurology dergisi için yapılan bir araştırmada, aktif şekilde spor yapan kişilerin bilişsel test skorları, kendilerinden 10 yaş gençlerinkine denk çıktı. Hareketli bir hayat sürmenin bunama ve Alzheimer gibi hastalıkların oluşma ihtimalini de düşürdüğünü de unutmamak gerek! 

ENERJİSİ YÜKSEK BESİNLER TÜKETİN

Beyin vücudun enerji kaynaklarının %20’sine yakınını tüketen bir organ. Tabi düşünmek, öğrenmekle uğraştığını ve vücudun tüm diğer işlevlerini kontrol ettiğini düşünürsek bu çok normal. Bu da beynimize yeterli enerjiyi sağlamak için neler yememiz gerektiğini çok önemli bir konu haline getiriyor. Eğer beslenme tercihlerimizi işlenmiş karbonhidratlardan yana kullanırsak kan şekerimiz hızla yükselip düşeceğinden beynimizin işini kolaylaştırmamış oluyoruz. Ancak az işlem görmüş besinler kan şekerini yavaş ama düzenli bir şekilde yükselterek, beyni daha mutlu eden, sürekli bir enerji kaynağına dönüşüyor. Şekeri az, işlenmemiş besinleri, Omega 3 gibi sağlıklı yağları ve yaban mersini gibi kırmızı renkli meyveleri bol tükettiğinizde, beyninize gereken enerji kaynağını sağlamış olacaksınız. 

VİTAMİN DESTEĞİNİ UNUTMAYIN

Beyin işleyebilmesi için belli vitaminlere ihtiyaç duyduğu da bilinen bir gerçek. Bunların başında ise B12 geliyor. Merkezi sinir sistemi için kritik önem taşıyan B12 eksikliği hafıza kaybına varacak kadar büyük riskler taşıyor. Diğer bir önemli vitamin ise D vitamini… Düşük miktarda D vitamini tüketmenin zihinsel işlevlerde düşüş yarattğı kanıtlandı. Demir ise oksijen taşıdığı için beynin işlevlerini iyi bir şekilde sürdürmesi için olmazsa olmaz bir mineral. Etrafta pek çok vitamin ve mineral hapı bulunsa da uzmanlar, tüm bu vitamin ve mineralleri gıda yoluyla almanın en etkili yöntem olduğunu söylüyor. 

KAHVE TÜKETİN

“Sabah kahve içmeden ayılamıyorum,” diyenlerdenseniz zaten bu öneriyi her gün uyguluyorsunuz demektir. Evet, sabah kahve içmek bizi uyanık tutup zihnimizi berraklaştırıyor. Ancak kahvenin pek bilinmeyen başka bir faydalı özelliği daha var. Kahve tüketmek depresyon, hatta Alzheimer ve Parkinson gibi hastalık risklerini azaltıyor. Çünkü tıpkı kakaoda olduğu gibi, kahvenin içinde bulunan bazı bileşenler de damar sağlığını düzeltiyor ve antioksidan olarak rol alıp hücresel hasarları onarmaya yardımcı oluyor. 

BEYNİNİZE DİNLENME HAKKI TANIYIN

Meditasyon yüzyıllardır birçok kişi tarafından uygulansa ve psikolojik, hatta nörolojik faydaları bilinse de, bilim dünyasının meditasyona olan ilgisi son yıllarda başladı. Meditasyonun en büyük faydalarından biri, beynin korku ve huzursuzluğu tetikleyen bölümünün etkisini azaltması olarak görülüyor. Zihnimizde negatif düşünceler birbirini kovalarken aktif olan DMN modunun etkinliğini düşürürken, beynin farklı bölgelerini birbirine bağlayan sinir dokularını geliştirip, konsantrasyonu ve dikkat seviyesini arttırıyor. 

ZİHNİNİZİ ÇALIŞTIRIN

Meditasyonla dinlenme hakkı tanıdığınız beyinizi sağlıklı tutmanın bir başka yolu ise onu sürekli yeni şeyler öğrenmekle meşgul etmek. Hayat boyu aktif bir zihin, bilişsel yetenekleri iyileştiriyor. Bu yüzden bulmaca ya da sudoku çözmek gibi basit günlük alışkanlıklar bile sağlıklı bir beynin anahtarı haline geliyor. 

UYKU VAKTİ

Her ne kadar biz uyurken beynimiz uyumuyor olsa bile, yetersiz bir uyku bilişsel işlevlerin, yaratıcı düşünmenin, öğrenmenin en büyük düşmanı. Aynı zamanda da daha çabuk dağılan bir dikkate sebep oluyor. Bu yüzden her gün yaklaşık 7 saatlik bir uykuyu hedeflediğimiz taktirde, beynimizin sağlığını ve güçlü çalışan bir zihni de garantilemiş oluyoruz.

YORUM EKLE

Yorumunuz gönderildi
Yorumunuz editör incelemesinden sonra yayınlanacaktır

YORUMLAR


   Bu haber henüz yorumlanmamış...

DİĞER HABERLER

Sayfa başına gitSayfa başına git
Facebook Twitter Instagram Youtube
GÜNDEM EKONOMİ POLİTİKA DÜNYA MEDYA SPOR YAZARLAR FOTO GALERİ VİDEO GALERİ SAĞLIK MAGAZİN KÜLTÜR-SANAT TEKNOLOJİK YAŞAM BUGÜN NEYE ZAM GELDİ DİKKAT! İLGİNÇ HABERLER
Masaüstü Görünümü
İletişim
Künye
Copyright © 2024 Yeni Günaydın