Yeni Günaydın
Geri

Beynimiz Zoom'da Konuşurken Farklı Çalışıyor!

Bilim insanları, biriyle Zoom'da konuşurken beyninizin aynı çalışmadığını doğruladı.
Beynimiz Zoom'da Konuşurken Farklı Çalışıyor!
Haberler / Teknolojik
28 Ekim 2023 Cumartesi 18:40
PAYLAŞ 
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş

Zoom kullanan kişilerin beyinlerini inceleyen bilim insanları, "Zoom, yetersiz bir sosyal iletişim sistemi gibi görünüyor" diyor

Bilim insanları, biriyle Zoom'da konuşurken beyninizin aynı çalışmadığını doğruladı.

Yeni bir araştırma, biriyle yüz yüze konuşmak yerine görüntülü arama yoluyla sohbet ederken sinirler arasında önemli ölçüde daha az sinyal gönderildiğini ortaya koydu.

Araştırmacılar gerçek hayatta konuşan birinin beynini izlediklerinde, ayrıntılı ve karmaşık bir nörolojik faaliyet sistemi olduğunu gördü. Ancak Zoom'da bu, çarpıcı oranda daha azdı.

Bu durum, biriyle internet üzerinden konuşmakta temel bir şeyin hâlâ eksik olduğuna işaret ediyor. Araştırmacılar, insan yüzlerinin kişilerin beyinlerini aynı şekilde harekete geçiremediğini öne sürüyor.

Bu şaşırtıcı bir bulgu: Mevcut modeller, ister Zoom'da ister gerçek hayatta olsun, beynin insan yüzlerini özellikleri aynı olduğu için aynı şekilde işlemesi gerektiğini iddia ediyor. Ancak yeni çalışma, bu iki bağlam arasında gerçekten de temelden farklı bir şeyler olduğuna işaret ediyor.

Yeni çalışmanın baş yazarı, Yale Üniversitesi'nden Profesör Joy Hirsch, "Bu çalışmada, gerçek ve canlı yüz yüze konuşmalar sırasında insan beyninin sosyal sistemlerinin Zoom'dakinden daha faal olduğunu bulduk" diyor.

Zoom, yüz yüze durumlara kıyasla yetersiz bir sosyal iletişim sistemi gibi görünüyor.

Araştırmacılar bunu, kişilerin beyinlerini gerçek zamanlı incelemenin yanı sıra gözlerinin nerelere hareket ettiği gibi diğer sinyallere de bakarak saptadı. Sinirsel aktivitedeki artışın yanı sıra, örneğin kişilerin gözlerinin gerçek yüzler üzerinde daha uzun süre durduğunu da tespit ettiler.

Aynı zamanda, konuşan iki kişinin beyinleri de daha koordine görünüyordu. Araştırmacılar, bunun iki kişi arasında daha fazla sosyal işaretin paylaşıldığını gösterdiğini söylüyor.

Profesör Hirsch, "Genel olarak, yüz yüze etkileşimler sırasında kendiliğinden ortaya çıkan dinamik ve doğal sosyal etkileşimler, Zoom konuşmaları sırasında ya daha az belirgin ya da hiç yok gibi görünüyor" diyor.

Bu gerçekten kuvvetli bir etki.

Araştırmanın yazarları, teknoloji şirketleri ve başkaları insanlarla uzaktan etkileşim kurmamız için yeni yollar bulmuş olsa da yüz yüze gelmenin hâlâ çok önemli olduğunu belirtiyor.

Profesör Hirsch, "Yüzlerin çevrimiçi temsilleri, en azından mevcut teknolojiyle, beyindeki sosyal sinir devrelerine gerçek olana özgü o 'ayrıcalıklı erişime' sahip değil" diyor.

Bulgular, Imaging Neuroscience'da yayımlanan "Separable Processes for Live 'In-Person' and Live 'Zoom-like' Faces" (Canlı 'Yüz Yüze' ve Canlı 'Zoom benzeri' Yüzler için Ayrışabilir Süreçler) başlıklı yeni bir makalede açıklanıyor.


 

YORUM EKLE

Yorumunuz gönderildi
Yorumunuz editör incelemesinden sonra yayınlanacaktır

YORUMLAR


   Bu haber henüz yorumlanmamış...

DİĞER HABERLER

Sayfa başına gitSayfa başına git
Facebook Twitter Instagram Youtube
GÜNDEM EKONOMİ POLİTİKA DÜNYA MEDYA SPOR YAZARLAR FOTO GALERİ VİDEO GALERİ SAĞLIK MAGAZİN KÜLTÜR-SANAT TEKNOLOJİK YAŞAM BUGÜN NEYE ZAM GELDİ DİKKAT! İLGİNÇ HABERLER
Masaüstü Görünümü
İletişim
Künye
Copyright © 2024 Yeni Günaydın