Yeni Günaydın
Geri

Bayram Beslenmesinde Nelere Dikkat Etmeliyiz?

Diyetisyen Sena Genç, Ramazan Bayramı'nın ilk günün gelmesiyle birlikte beslenme konusunda önemli uyarılarda bulundu.
Bayram Beslenmesinde Nelere Dikkat Etmeliyiz?
Haberler / Sağlık
10 Nisan 2024 Çarşamba 18:30
PAYLAŞ 
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş

Ramazan Bayramı'nın ilk günün gelmesiyle birlikte beslenme konusunda önemli uyarılarda bulunan Diyetisyen Sena Genç, bayram boyunca sağlıklı bir beslenme alışkanlığının önemine dikkat çekti. Genç, özellikle bayramın ilk gününde hafif bir kahvaltıyla başlanması gerektiğini vurguladı.

Bayram ziyaretlerinde dikkat edilmesi gereken noktaları anlatan diyetisyenler önemli uyarılarda bulunuyor.

Diyetisyen Sena Genç kahve ve çay tüketimini sınırlandırmanın önemine değindi. Fazla miktarda çay ve kahve tüketiminin metabolizma üzerinde olumsuz etkilere neden olabileceğini belirten Genç, bu durumun metabolizma yavaşlaması, çarpıntı ve mide yanması gibi sorunlara yol açabileceğini ifade etti.

Ramazan ayı boyunca beslenme düzenindeki değişiklikler sebebiyle kişinin, bayramda psikolojik olarak daha fazla yeme eğilimine girdiğini belirten Genç, “Fakat Ramazan ayının ardından aşırı yemek, maalesef bazı problemlere sebep olabilir. Bir anda fazla yemeye başlamak hem vücudu yoracak hem de kilo almanıza sebep olacaktır“ diye konuştu.

Kahvaltıya dikkat: 3 litreye kadar su içilmeli

Genç, Ramazan Bayramı’nda sağlıklı beslenme önerilerini şöyle sıraladı:

“Güne hafif bir kahvaltıyla başlanmalıdır. Ara öğün yaparak bir sonraki öğüne saldırmayı önleyebilirsiniz. Besinler yavaş yavaş iyi çiğnenmelidir. Bayram boyunca porsiyon kontrolü yapılarak tatlı ve çikolata tüketilebilir. Bayram ziyaretleri sırasında kahve ve çay tüketimini de sınırlandırmayı unutmayın. Fazla miktarlarda çay ve kahve tüketildiği takdirde metabolizma yavaşlaması, çarpıntı, mide yanması gibi istenmeyen sorunlara sebep olabilmektedir. Tatlı tüketmek istiyorsanız, sütlü tatlıları tercih edebilirsiniz. Günde 2.5-3 litre su tüketimi de önem kazanmaktadır. Akşam yemeğinde çok yağlı, yüksek kalorili besinler tercih edilmemeli, porsiyon ölçüleri normal olmalı ve geç saatlere akşam yemeği bırakılmamalıdır.”

'Kızartmalı veya ağır yemekler yerine, fırında ızgara ve haşlama şeklinde pişirilen yemekleri tercih edin'

Bayram sabahı kahvaltıda kızartma ve yağlı yiyeceklerden uzak durulması gerektiğini söyleyen Dyt. Genç, “Sevdiklerinizle bir araya gelip yaptığınız bayram kahvaltısında kızartma ve yağlı yiyeceklerden ziyade protein, sağlıklı yağ gruplarının ağırlıklı olduğu ve sağlıklı karbonhidratların eklendiği sizi tok tutacak bir kahvaltı yapın” dedi.

Öğle ve akşam yemeğinde nasıl beslenmemiz gerektiğine de değinen Dyt. Genç, “Günün geri kalanında ise kızartmalı veya ağır yemekler yerine, fırında ızgara ve haşlama şeklinde pişirilen yemekleri tercih edin. Tam tahıllı, kepekli veya çavdarlı ekmek tercih ederek uzun süre tok hissetmenizi sağlayabilirsiniz. Bağırsak düzeninizi sağlamak için bayramda lif tüketimine dikkat edin ve posalı besinlere ağırlık verin. Gün içinde posa tüketiminizi artırmak için; tam buğdaylı ekmekler, kuru baklagilleri, sebze ve meyveleri tercih edebilirsiniz. Yemeklerin yanında pirinç pilavı yerine bulgur pilavı tercih ederseniz tokluk süreniz uzayacaktır” diye konuştu.

YORUM EKLE

Yorumunuz gönderildi
Yorumunuz editör incelemesinden sonra yayınlanacaktır

YORUMLAR


   Bu haber henüz yorumlanmamış...

DİĞER HABERLER

Sayfa başına gitSayfa başına git
Facebook Twitter Instagram Youtube
GÜNDEM EKONOMİ POLİTİKA DÜNYA MEDYA SPOR YAZARLAR FOTO GALERİ VİDEO GALERİ SAĞLIK MAGAZİN KÜLTÜR-SANAT TEKNOLOJİK YAŞAM BUGÜN NEYE ZAM GELDİ DİKKAT! İLGİNÇ HABERLER
Masaüstü Görünümü
İletişim
Künye
Copyright © 2024 Yeni Günaydın