Yeni Günaydın
Geri

Bal Fiyatlarına Dev Zam Yolda!

Fiyatlar üçe katlanacak.
Bal Fiyatlarına Dev Zam Yolda!
Haberler / Ekonomi
27 Ağustos 2022 Cumartesi 12:15
PAYLAŞ 
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş

Bal üreticisinin 25-26 TL civarındaki üretim maliyetinin 58-60 TL'ye yükselmesiyle beraber bal fiyatlarının iki üçüncü katına çıkması bekleniyor.

Yükselen maliyetler gıda fiyatlarını doğrudan etkilemeye devam ediyor. Artıştan bal üreticileri de etkilendi.

Türkiye Arı Yetiştiricileri Merkez Birliği Başkanı Ziya Şahin, geçtiğimiz yıl 1 kilogram çiçek balının üreticisine maliyetinin 25-26 Türk Lirası civarında olduğunu ve kendilerinin de bunu 30 TL’den toptan olarak satabildiklerini belirtti. Üretici fiyatları bu şekildeyken market raflarına bakıldığında aynı balın fiyatının 80-90 T Türk Lirası’dan satıldığına vurgu yapan Şahin, aradaki 3 kat farkın da sorgulanması gerektiğini söylüyor.

BAL FİYATLARI MARKETTE 160 TL'YE ÇIKACAK

Bu sezon balda üretici ve tüketici için fiyatlar iki üçe katlanacak gibi görünüyor.

Ziya Şahin, “60 TL’ye mal ettiğimiz balı kimse bizden 50 TL’ye vermemizi beklenmesin. O yüzden bu yıl üreticinin 1 kilogram çiçek balı için toptan satış fiyatı en az 75-80 TL aralığında olacaktır” dedi.

Ziya Şahin'in yaptığı açıklamalara göre geçen yıla göre üretim maliyeti yüzde 131 artan balın üretici satış fiyatının da yaklaşık yüzde 150-160 çıkması bekleniyor.

Üretici maliyetlerindeki artış sonrası raflardaki bal etiketlerine de en az iki kat olarak yansıması bekleniyor.

Şahin, "Arıcılarımızın yüzde 25-30'u gezginci arıcılıktan geri adım attı. Bu çok tehlikeli bir sinyaldir. Neden? Önünü göremiyor çünkü... Bir arıcımız yılda 4-5 nakil yapıyor. Bu da 20 bin kilometre yol yapan arıcılarımız olduğunu gösterir. Nakliye maliyetimiz 4 kat arttı. Daha önce 20-30 bin TL harcayan bir arıcılık işletmesi 100-150 bin TL nakliye ödemek zorunda kaldı. Bu insanlar ne kadar bal alacak ki bunu ciro edip karşılığını bulabilecek? Bulamayacağı ve böyle bir sermayesi olmadığı için arıcılarımızın yüzde 30'u gezginci arıcılıktan soğudu. Dolayısıyla gelecek yıllarda bu konu üzerinde çok ciddi şekilde durulması gerekir"

Geçtiğimiz yıl yaşanan orman yangınlarında 10 bin hektarlık bal ormanının yok olduğunu anımsatan Şahin, "Yani 10 bin hektar çam balı ormanı kül oldu. Bunların yerine tekrar acilen transplantasyon yapılmalı. Yeni bal ormanları kuruluyor ama bunlar 10-20 yıl sonra biz arıcılara katkı verecek. Bir de oralara dikilen bazı bitkiler çam balının yerini ikame etmiyor. Çam balı milli bir balımız. Artık transplantasyon dediğimiz çam basra böceğimizi olan yerlerden olmayan noktalara aşılamamız lazım. Ege Bölgesinin tamamında bu yapılmalıdır. Bunun kararını Tarım Orman Bakanlığımız ve bünyesindeki Orman Genel Müdürlüğü vermesi gerekiyor. Eğer bu konuda hızlı adım atılmaz ve bu transplantasyon yapılmaz ise yanan orman alanları için 35 yıl beklememiz lazım. Türk arıcısı 35 yıl bekleyemez. Eğer bu alanlardan her yıl 40 bin ton çam balı üretiyorsanız bu alanların acilen yenileme çalışmalarının başlatılması lazım. Şu ana kadar bu konuda herhangi bir çalışma yapılmadı. Arıcılar şu an kül olan bu 10 bin hektarlık alanlardan yararlanamıyor. Türkiye’de arıcılar bu çalışmanın yapılmasını dört gözle bekliyor" değerlendirmesini yaptı.

 

YORUM EKLE

Yorumunuz gönderildi
Yorumunuz editör incelemesinden sonra yayınlanacaktır

YORUMLAR


   Bu haber henüz yorumlanmamış...

DİĞER HABERLER

Sayfa başına gitSayfa başına git
Facebook Twitter Instagram Youtube
GÜNDEM EKONOMİ POLİTİKA DÜNYA MEDYA SPOR YAZARLAR FOTO GALERİ VİDEO GALERİ SAĞLIK MAGAZİN KÜLTÜR-SANAT TEKNOLOJİK YAŞAM BUGÜN NEYE ZAM GELDİ DİKKAT! İLGİNÇ HABERLER
Masaüstü Görünümü
İletişim
Künye
Copyright © 2024 Yeni Günaydın