Yeni Günaydın
Geri

Bakanlıktan Su Uyarısı: '5 Dakikayı Geçmeyin'

Tarım ve Orman Bakanlığı, artan sıcaklıklarla birlikte su tasarrufu konusunda vatandaşları uyardı.
Bakanlıktan Su Uyarısı: '5 Dakikayı Geçmeyin'
Haberler / Gündem
18 Temmuz 2024 Perşembe 12:00
PAYLAŞ 
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş

Tarım ve Orman Bakanlığı, artan sıcaklıklarla birlikte su tasarrufu konusunda vatandaşları uyardı. Açıklamada, "Duş süreniz 5 dakika veya altında olmalı. Sebze ve meyveler akar musluk yerine su dolu kapta yıkanmalı. Halılar ve balkonlar tasarruflu yöntemlerle temizlenmeli, mümkünse sadece silinmeli" ifadeleri yer aldı.

Hürriyet'te yer alan habere göre; binalarda yüzde 25 su tasarrufunun sağlanmasını hedefleyen bakanlığın, konuyla ilgili hazırladığı rehberde yer alan ayrıntılar şöyle:

“Lavabo ve evyelerde 6 lt/dk’yı, duşlarda se 8 lt/dk’yı geçmeyecek şekilde musluk veya batarya kullanılmalı. Duş süreniz 5 dakika veya altında olmalı. Duş esnasında sabun kullanırken, el ve yüz yıkarken, tıraş olurken ve diş fırçalarken musluk açık bırakılmamalı. Klozet rezervuarında kullanılacak su hacmini azaltmak için ise rezervuara 1.5 litrelik su şişesi yerleştirilmeli. Sebze ve meyveler akar musluk yerine su dolu kapta yıkanmalı. Halılar ve balkonlar tasarruflu yöntemlerle temizlenmeli, mümkünse sadece silinmeli. Araçlar akan su yerine kova ve fırça yardımı ile yıkanmalı. Bahçe sulama işlemleri buharlaşmanın az olacağı sabahın erken saatlerinde ya da akşam yapılmalı. Binalarda gri su geri kazanımı ve yağmur suyu hasadı yöntemleri uygulanmalı. Duşta suyun ısınması beklenirken akan su toplanmalı. Sonrasında temizlik ve bitki sulamada yeniden kullanılabilir. Sensörlü ve düşük basınçlı musluk kullanılmalı. Klasik duş başlıkları yerine düşük akışlı, eko havalandırmalı duş başlıkları kullanılmalı. Çok su tüketen bitkiler yerine kuraklığa dayanıklı, az su isteyen bitkilerden peyzaj (kurakçıl peyzaj) düzenlemesi yapılmalı. Geleneksel sulama sistemleri, damla sulama veya akıllı sulama sistemleriyle değiştirilmeli.”

YORUM EKLE

Yorumunuz gönderildi
Yorumunuz editör incelemesinden sonra yayınlanacaktır

YORUMLAR


   Bu haber henüz yorumlanmamış...

DİĞER HABERLER

Sayfa başına gitSayfa başına git
Facebook Twitter Instagram Youtube
GÜNDEM EKONOMİ POLİTİKA DÜNYA MEDYA SPOR YAZARLAR FOTO GALERİ VİDEO GALERİ SAĞLIK MAGAZİN KÜLTÜR-SANAT TEKNOLOJİK YAŞAM BUGÜN NEYE ZAM GELDİ DİKKAT! İLGİNÇ HABERLER
Masaüstü Görünümü
İletişim
Künye
Copyright © 2024 Yeni Günaydın