Yeni Günaydın
Geri

Bakan Şimşek Açıkladı: Vergide Yeni Uygulamaya Geçiliyor!

Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, denetim süreçlerinin tamamen dijital ortama taşınacağını açıkladı.
Bakan Şimşek Açıkladı: Vergide Yeni Uygulamaya Geçiliyor!
Haberler / Ekonomi
19 Ağustos 2024 Pazartesi 13:00
PAYLAŞ 
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş

Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, denetim süreçlerinin tamamen dijital ortama taşınacağını açıkladı. Şimşek, yeni sistem sayesinde vergi müfettişleri ile mükelleflerin elektronik ortamda bir araya geleceğini, görüşmelerin bu platformda yapılacağını ve tutanakların elektronik olarak alınacağını belirtti. Peki, e-uzlaştırma nasıl işleyecek?

Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, Hazine ve Maliye Bakanlığı ile Vergi Denetim Kurulu’nun (VDK) dijital dönüşüm çalışmalarına hız kazandıracaklarını ifade ederek, bu teknolojik yeniliklerin kayıt dışı ekonomiyle mücadelede büyük rol oynayacağını vurguladı. Şimşek, “Elektronik tutanak, telekonferans uygulamaları, makine öğrenmesi ve yapay zeka entegrasyonları gibi gelişmelerle bir yıl içinde ciddi bir dijital dönüşüm hedefleniyor” dedi.

Kağıt tutanak dönemi sona eriyor

Bakan Şimşek, yeni sistemle birlikte vergi inceleme tutanaklarının tamamen elektronik imza ile dijital ortama alınacağını, böylece kağıt, toner ve yazıcı gibi giderlerin ortadan kalkacağını açıkladı. Mevcut sistemde, defter ve belgelerin elektronik ortamda müfettişlere sunulmasına rağmen, kağıt tutanak zorunluluğu bulunuyordu. Yeni düzenlemeyle bu zorunluluk da ortadan kalkacak.

Mükellefler elektronik ortamda i̇şlem yapabilecek

Yeni sistemle birlikte, mükelleflerin denetim birimlerine fiziken gitmesine gerek kalmayacak. Video konferans ve elektronik görüşme uygulamaları sayesinde müfettişlerle yapılan görüşmeler ve tutanak işlemleri dijital ortamda gerçekleştirilecek. Bu, özellikle yurtdışında bulunan mükelleflerin denetim için Türkiye’ye dönme zorunluluğunu ortadan kaldıracak, vergiye uyum süreçlerinde zaman ve maliyet tasarrufu sağlayacak.

Müfettişler seyahat etmeden denetim yapabilecek

Şimşek, sistemin müfettişlerin fiziksel olarak seyahat etmeden ülkenin dört bir yanındaki mükellefleri denetleyebilmesine imkan tanıyacağını belirtti. Bu yenilik, iş gücünün daha verimli kullanılmasını sağlayacak, seyahat ve konaklama masraflarını azaltarak kesintisiz kamu hizmeti sunulmasına olanak tanıyacak.

E-uzlaşma ve e-i̇zah dönemi başlıyor

Bakan Şimşek, yeni sistemle birlikte e-uzlaşma ve e-izah uygulamalarının da devreye alınacağını duyurdu. Mükellefler, elektronik ortamda uzlaşma sağlayabilecek ve izaha davet müessesesi kapsamında gerekli açıklamaları yapabilecek. Ayrıca, dış kurumların eğitim talepleri elektronik ortamda karşılanarak, vergi bilincinin artırılması hedefleniyor.

YORUM EKLE

Yorumunuz gönderildi
Yorumunuz editör incelemesinden sonra yayınlanacaktır

YORUMLAR


   Bu haber henüz yorumlanmamış...

DİĞER HABERLER

Sayfa başına gitSayfa başına git
Facebook Twitter Instagram Youtube
GÜNDEM EKONOMİ POLİTİKA DÜNYA MEDYA SPOR YAZARLAR FOTO GALERİ VİDEO GALERİ SAĞLIK MAGAZİN KÜLTÜR-SANAT TEKNOLOJİK YAŞAM BUGÜN NEYE ZAM GELDİ DİKKAT! İLGİNÇ HABERLER
Masaüstü Görünümü
İletişim
Künye
Copyright © 2024 Yeni Günaydın