Yeni Günaydın
Geri

Ay-ayların Orta Parmakları Ne İşe Yarar?

Bilim insanları, ay-ayın insanlar gibi burnunu karıştırdığını ve çıkardığı mukusu yediğini ortaya koydu.
Ay-ayların Orta Parmakları Ne İşe Yarar?
Haberler / Yaşam
27 Ekim 2022 Perşembe 14:50
PAYLAŞ 
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş

Bilim insanları, primat türü ay-ayın insanlar gibi burnunu karıştırdığını ve çıkardığı mukusu yediğini ortaya koydu. Lemur türü olan ay-ayla ilgili bulgular, Journal of Zoology adlı hakemli bilimsel dergide dün yayımlandı.

Madagaskar'da yaşayan bu hayvanlar, kemirgenlerinkine benzeyen dişleri ve uzun, ince parmaklarıyla biliniyor.

Ay-ayların bu sıradışı parmaklarını kurtçuk bulup yakalamak için kullandığı biliniyor. Ancak İsviçre'deki Bern Üniversitesi'nde görev yapan Dr. Anne-Claire Fabre, hayvanların burnunu karıştırıp içindekileri yediğini 2015'te gözlemledi.

Makalede, ay-ayların ince ve son derece hareketli uzun orta parmağını burnuna soktuğu ve çıkardığı mukusu yaladığı anlatıldı.

Araştırma ekibi, daha detaylı inceleme için hayvanın kafasının ve elinin üç boyutlu modelini oluşturdu. Bulgular, parmağın kafanın derinliklerine kadar uzandığını gösterdi.

Burun karıştırma kapuçin maymunu, makak maymunu ve şempanze gibi en az 12 primat türünde kayıtlara geçti. Bazı türler, bu iş için alet kullanıyor. Bu türlerin burun karıştırmaya eğilimi olmasının arkasındaki sebep bilinmiyor. Araştırmacılar bunun sadece bir “kendi kendini temizleme” davranışı olabileceğini söyledi.

Bazı çalışmalar, mukusun "dokusu ve tuzluluğunun" çekici olabileceğini, sümük yemenin bakterilerin dişlere yapışmasını engelleyebileceğini ve dolayısıyla bağışıklık tepkisini iyileştirebileceğini öne sürüyor. Ancak bazı bilim insanlarıysa burun karıştırmanın bakteri yaydığını iddia ediyor.

Bern Üniversitesi'nden Fabre, ay-ayların burnunu karıştırmasına "gerçekten şaşırdığını" ifade etti:

Parmağı yaklaşık 8 santimetre. Gerçekten uzun. Bu parmağın nereye gittiğini merak ediyordum.

Burun karıştırma hakkında pek fazla çalışma yürütülmediğini belirten evrimsel biyolog, daha fazla araştırma yapılması gerektiğinin altını çizdi.

 

YORUM EKLE

Yorumunuz gönderildi
Yorumunuz editör incelemesinden sonra yayınlanacaktır

YORUMLAR


   Bu haber henüz yorumlanmamış...

DİĞER HABERLER

Sayfa başına gitSayfa başına git
Facebook Twitter Instagram Youtube
GÜNDEM EKONOMİ POLİTİKA DÜNYA MEDYA SPOR YAZARLAR FOTO GALERİ VİDEO GALERİ SAĞLIK MAGAZİN KÜLTÜR-SANAT TEKNOLOJİK YAŞAM BUGÜN NEYE ZAM GELDİ DİKKAT! İLGİNÇ HABERLER
Masaüstü Görünümü
İletişim
Künye
Copyright © 2024 Yeni Günaydın