Yeni Günaydın
Geri

Avustralya'da Tartışmalı Serginin Küratöründen İtiraf!

Avustralya'da bir müzede yalnızca kadınların girebildiği sergi alanındaki Picasso tabloları sahte çıktı, küratör resimleri kendi yaptığını itiraf etti.
Avustralya'da Tartışmalı Serginin Küratöründen İtiraf!
Haberler / Kültür-Sanat
16 Temmuz 2024 Salı 15:20
PAYLAŞ 
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş

Daha önce cinsiyet ayrımcılığı tartışmaları ile gündeme gelen Avustralya'daki Tazmanya Eski ve Yeni Sanat Müzesi (Mona) bu defa da "sahte Picasso" skandalı nedeniyle eleştirilerin hedefinde.

İlk olarak Nisan 2023'te müzeye giriş ücretini ödemesine rağmen kadınlara özel "Ladies Lounge" (Kadınlar Salonunu) alanına erkeklerin girmesine izin verilmemesi ile dikkatleri üzerine çeken müze, geçtiğimiz ay da bu soruna yönelik Kadınlar Salonu'nun yaratıcısı, küratör Kirsha Kaechele'nin kendi deyimiyle "yenilikçi" çözümü ile medyada kendine yer bulmuştu: ünlü ressam Pablo Picasso'nun kadınlara özel alanda sergilenen tablolarını kadınlar tuvaletine asmak.

Konu, Kaechele'nin geçtiğimiz hafta söz konusu Picasso'ların aslında kendisinin yaptığını açıklaması ile bir kez daha gündem oldu.

Kaechele çarşamba günü Mona'nın internet sitesindeki blogunda, "Sanat gerçek değildir: Pablo Picasso" başlıklı bir yazı kaleme alarak, Guardian muhabirinin ve Fransa'daki Picasso İdaresi'nin eserlerin gerçekliğine ilişkin soruları üzerine tabloları kendi yaptığını itiraf etti.

Aynı zamanda müze sahibinin eşi olan küratör, sahte tabloların kaynağı sorgulanmadan üç yıldan fazla bir süre sergilendiklerini belirterek, "Birini yanlışlıkla ters asmış olmama rağmen," dedi.


Kaechele yazısında, "Bir Picasso uzmanının, belki de sadece bir Picasso hayranının ya da belki de sadece Google'da bir şeyler araştıran birinin Kadınlar Salonu'nu ziyaret edeceğini ve tablonun baş aşağı olduğunu görüp beni sosyal medyada ifşa edeceğini hayal ettim," ifadelerini kullandı.

Kaechele'ye göre, Kadınlar Salonu'nda erkeklerin "kendilerini mümkün olduğunca dışlanmış hissetmeleri" için salonda "dünyanın en önemli sanat eserlerinin" ya da en azından bu eserlerin bir benzerinin sergilenmesi gerekiyordu.

Mona'dan bir yetkili Associated Press'e (AP) yaptığı açıklamada, galerinin Kaechele'nin merhum İspanyol sanatçının mirasını yöneten Picasso İdaresi'nden aldığını söylediği mektup hakkında daha fazla ayrıntı vermeyeceğini söyledi.

AP, Monadan Kaechele'nin blog yazısındaki ifadelerin doğruluğunu teyit etmesini istediğinde, sözcü Sara Gates-Matthews yazının "Kirsha'nın itirafı" olduğunu söyledi.

Kaechele'nin blog yazısına gelen tepkiler ise bir hayli karışık. Kimileri bu hareketi "zekice ve cesurca" olarak nitelendirirken, sanat dünyasından bazı isimler küratörün yaptığını "profesyonellikten uzak" buldu.

Sanat uzmanı Christopher Heathcote Guardian'a yaptığı açıklamada, "tüm bu olayın çocukça, profesyonellikten uzak olduğunu ve Mona'yı kötü yansıttığını" düşündüğünü söyledi.

Tazmanya müzesi geçtiğimiz ay "dünyanın en nadir albümü" olarak adlandırılan Wu Tang Clan albümü 'Once Upon a Time in Shaolin'in tek kopyası için partiler düzenlediğinde tüm dünyadaki müzik hayranlarının dikkatini çekmişti.

Öte yandan, bu son skandal konusunda jüri henüz kararını vermedi: Mona'nın Picasso şakası çocukça bir şaka mı, yoksa dokunaklı bir performans sanatı mı?


 

YORUM EKLE

Yorumunuz gönderildi
Yorumunuz editör incelemesinden sonra yayınlanacaktır

YORUMLAR


   Bu haber henüz yorumlanmamış...

DİĞER HABERLER

Sayfa başına gitSayfa başına git
Facebook Twitter Instagram Youtube
GÜNDEM EKONOMİ POLİTİKA DÜNYA MEDYA SPOR YAZARLAR FOTO GALERİ VİDEO GALERİ SAĞLIK MAGAZİN KÜLTÜR-SANAT TEKNOLOJİK YAŞAM BUGÜN NEYE ZAM GELDİ DİKKAT! İLGİNÇ HABERLER
Masaüstü Görünümü
İletişim
Künye
Copyright © 2024 Yeni Günaydın