Ülkede her 14-17 yaş arası gençlerde e-sigara kullanım oranı 6'da 1'e kadar yükselmişti
Avustralya hükümeti gençler arasında kullanım oranı hızla artan elektronik sigaraları yasaklama kararı aldı.
Avustralya Sağlık Bakanı Mark Butler, e-sigara kullanımının liselerde yaygınlaştığını, ilkokullarda ise büyüyen bir problem haline geldiğini söyledi.
Butler, "E-sigaralar tüm dünyadan hükümetlere ve toplumlara uzun süredir sigara içen bağımlıların tedavisine yardımcı olması için satıldı. Eğlence amaçlı bir ürün olarak satılmadı. Özellikle de çocuklarımız için" ifadelerini kullandı.
Elektronik sigaralar tütün bağımlılığından kurtulmak isteyenler için bir alternatif olarak sunulmuş ancak bunun yerine küresel olarak gençlerin ve çocukların kullandığı yeni bir alışkanlığa dönüşmüştü.
Avustralyalı bakan yeni düzenlemeyle birlikte tedavi amaçlı e-sigara kullanmak isteyen kişilere reçete yazımını ise kolaylaştıracaklarını söyledi.
Yeni düzenlemeler öncesinde Avustralya'da yasal olarak e-sigara almanın tek yolu doktor reçetesiydi ancak ürünler ülke çapında birçok noktada satılmaya devam ediyordu.
Sağlık Bakanı Butler yeni düzenlemeyle birlikte reçetesiz e-sigara ithalatının da yasaklanacağını ve e-sigara ürünlerinin ilaç benzeri paketlerde satılacağını söyledi.
E-sigaraların renkli paketlerde satıldığına dikkat çeken Butler, "Daha fazla sakız tadı yok. Daha fazla pembe boynuzlu atlar yok. Çocuklar kalem kutusunda saklayabilsin diye kalem şeklinde üretilen e-sigaralar artık yok" diye konuştu.
Araştırmalar Avustralya'da 14 ile 17 yaş arasındaki her 6 gençten 1'inin, 18 ile 24 yaş aralığında ise her 4 gençten 1'inin e-sigara kullandığını gösteriyor.
52 yaşındaki Butler, "Bu oran benim yaş grubumda her 70 kişide 1'e kadar düşüyor" diye konuştu.
Konuyla ilgili bir açıklama yapan Kanser Konseyi, yeni düzenlemenin e-sigara salgınını tersine çevirebileceğini ve Avustralya'nın yeni nesilleri için tarihin tekerrür etmesini engelleyebileceğini belirtti.
Avustralya dünyadaki en sert sigara karşıtı yasalara sahip ülkelerden biri olsa da, bazı politikacılar, endüstri temsilcileri ve sağlık profesyonleri arasında yasakların gevşetilmesi gerektiğini söyleyenler de bulunuyor.