Yeni Günaydın
Geri

Avrupa Birliği'nden İsrail'e Yaptırım Sinyali!

"İlk kez bu kadar ciddi tartışıldı"
Avrupa Birliği'nden İsrail'e Yaptırım Sinyali!
Haberler / Dünya
28 Mayıs 2024 Salı 16:20
PAYLAŞ 
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş

İrlanda Dışişleri Bakanı Micheal Martin, Avrupa Birliği (AB) Dışişleri Konseyi toplantısında İsrail'e yaptırım hamlesinin gündeme getirildiğini söyledi. 

Martin, Brüksel'de pazartesi günü düzenlenen toplantının ardından yaptığı açıklamada, Uluslararası Adalet Divanı'nın (UAD) Refah'a yönelik saldırıların durdurulması kararını hatırlatarak, "İlk kez bir AB toplantısında, gerçek anlamda yaptırımlarla ve 'ya olursa' senaryolarıyla ilgili ciddi bir tartışma gördüm" dedi. 

UAD, 24 Mayıs'ta açıkladığı tedbir kararında, İsrail'in Refah'a yönelik saldırılarını derhal durdurmasına, insani yardımları engellememesine ve suçlarını araştıracak Birleşmiş Milletler görevlilerinin Gazze'ye girişine izin vermesine hükmetmişti. UAD, Hamas'ın da elindeki rehineleri derhal bırakması gerektiğini vurgulamıştı.

Ancak karara rağmen İsrail ordusu, Gazze Şeridi'ndeki Refah'ın kuzeybatısında yerinden edilmiş Filistinlilere ayrılan, Birleşmiş Milletler Filistinli Mültecilere Yardım ve Bayındırlık Ajansı (UNRWA) depolarının bulunduğu bölgenin yakınındaki çadırları bombalamıştı. 

AB de dahil uluslararası kamuoyundan tepki toplayan saldırıda en az 45 Filistinli öldürülmüştü.

Toplantıda "İsrail'in UAD'nin kararına uymaması halinde yaptırımlara dayalı bir yaklaşımın gerekliliğini dile getiren kişiler" olduğunu belirten Martin, farklı bakış açıları nedeniyle konuyla ilgili herhangi bir fikir birliği sağlanmadığını söyledi. İrlandalı bakan sözlerini şöyle sürdürdü: 

AB her zaman UAD'nin bağımsızlığını ve ulusların buna uyması gerektiğini savundu. Ayrıca toplantıda, İsrail'in Refah sınır kapısını açması ve bölgedeki askeri operasyonlarını durdurması için verilen bu geçici karara uyması gerekliliğine dair çok net görüşler vardı.

Martin, Gazze savaşında hem Hamas hem İsrail açısından hesap verilebilirliğin önemine dikkat çekerek, "Bu savaş boyunca Hamas tarafından öldürülenlerle vahşice katledilen binlerce Filistinlinin hesabının sorulması çok önemli” dedi.

Toplantı AB Dış İlişkiler ve Güvenlik Politikası Yüksek Temsilcisi Josep Borrell'in liderliğinde gerçekleşti.

Oturumun ardından yaptığı açıklamada Borrell, İsrail'in Refah'ta yerinden edilmiş Filistinlilerin kampına düzenlediği saldırıyı "şiddetle kınadıklarını" söylemişti. İsrail'in UAD'nin kararlarına uyması ve UNRWA'yı "terörist" olarak yaftalamaya son vermesi gerektiğine dair fikir birliği sağlandığını belirtmişti. 

Borrell, bakanların ayrıca oybirliğiyle AB-İsrail Ortaklık Konseyi'ni toplayarak, taraflar arasındaki anlaşmanın şart koştuğu insan hakları ve demokratik ilkelere ilişkin yükümlülükleri hatırlatma kararı aldığını bildirmişti.

Independent Türkçe


 

YORUM EKLE

Yorumunuz gönderildi
Yorumunuz editör incelemesinden sonra yayınlanacaktır

YORUMLAR


   Bu haber henüz yorumlanmamış...

DİĞER HABERLER

Sayfa başına gitSayfa başına git
Facebook Twitter Instagram Youtube
GÜNDEM EKONOMİ POLİTİKA DÜNYA MEDYA SPOR YAZARLAR FOTO GALERİ VİDEO GALERİ SAĞLIK MAGAZİN KÜLTÜR-SANAT TEKNOLOJİK YAŞAM BUGÜN NEYE ZAM GELDİ DİKKAT! İLGİNÇ HABERLER
Masaüstü Görünümü
İletişim
Künye
Copyright © 2024 Yeni Günaydın