ABD menşeli teknoloji şirketi Amazon'un küresel internet kapsama alanı sağlamada kullanılacak uyduların bazı parçalarının Türkiye'de üretileceği iddia edildi.
Amazon'un, Elon Musk'ın Starlink'ine rakip olarak geliştirdiği Project Kuiper kapsamında, alçak yörüngeye yerleştirilecek uydu parçalarının Türkiye'de üretileceği iddialarının "teyit edilmediği" belirtildi.
Bu projeyle, dünya çapında internet erişiminin sınırlı veya hiç olmadığı bölgelere yüksek hızlı, düşük gecikmeli internet bağlantısının sağlanması amaçlanıyor.
Bu doğrultuda Amazon'un Türkiye'de CNC takım tezgahları ve otomasyon sistemleri sağlayıcısı Tezmaksan ile ortaklık kurduğu, 1.500 uydu parçasının Sivas, Yozgat, Tokat Kayseri'de üretileceği yerel basına yansıyan iddialar arasındaydı.
Amazon'un üretimi ABD ve Meksika'dan Türkiye'ye kaydırması olasılığında "maliyet" ve "yerel yetkinliğin" etkili olduğu öne sürüldü. Bu sebeple, Tezmaksan'ın talebi karşılamak için Sivas'ta yeni bir fabrika daha kuracağı belirtildi.
Yine Tezmaksan CEO'su Hakan Aydoğdu'nun "Sivas'ı uzay ve havacılık sanayisinin bölgesel merkezi haline getirmek istediği", Amazon'un bu girişime "onay verdiği" ve 1.500 parçanın "Türkiye'de üretileceğini" söylediği aktarıldı.
Aydoğdu'ya göre, teknoloji devinin Türkiye tercihinde "maliyet" ve "uzmanlık" öne çıkan faktörlerdi:
"Çin'deki tedarik zinciri sorunları ve Meksika'daki yüksek üretim maliyetleri, Türkiye'nin robotik sistemlerdeki uygun maliyeti ve uzmanlığıyla bir araya geldiğinde, Türkiye ideal bir seçim haline geldi."
Euronews Türkçe, perşembe günü konuyla ilgili olarak Tezmaksan'a ulaştı.
İsmini saklı tutan üst düzey yetkililer, kamuoyuna yansıyan gelişmelerin şirket bünyesinde "teyit edilmediğini" vurguladı.
Buna ek olarak, Amazon ile henüz ortaklık kurulmadığını bildirdiler.
Amazon’un Project Kuiper adıyla hayata geçirdiği uydu internet projesi, alçak yörüngeye konumlandırılacak binlerce uydu ile dünyanın her köşesine geniş bant internet erişimi sağlamayı hedefliyor.
Bu projeyle, internete erişimde zorluk yaşanan kırsal ve uzak bölgeler dahi hızlı, güvenilir ve düşük gecikmeli bağlantı imkanına kavuşacak.
Fırlatma işlemleri için ULA (United Launch Alliance) ve Blue Origin gibi firmalarla anlaşmalar yapıldı. 2026'ya kadar 3000'den fazla uydunun yarısının alçak yörüngeye yerleştirilmesi bekleniyor.
(Euronews Türkçe)