Türkiye, son yıllarda yerli ve milli savunma sanayinde önemli adımlar atarak dikkatleri üzerine çekiyor. ABD'de The National Interest dergisi (NI), Altay tankı için çarpıcı yorumlarda bulundu.
Tankı "sınıfının en iyilerinden" olarak tanımlayan NI, özellikle ileri koruma sistemine dikkat çekti.
"TÜRKİYE, ALTAY İLE BÜYÜK BİR TANK GÜCÜ OLACAK"
NI'da yayınlanan “Türkiye, Altay Ana Muharebe Tankı ile büyük bir tank gücü olacak” başlıklı analiz yazısında “Türkiye'de ana savaş tankı sınıfında tüm dünyada en iyilerden birisi olarak kabul edilen Altay tankının seri üretimi için imzalar atıldı. İmzanın tahmin edilen süreden bir yıl önce atılması ise savunma dünyasını şaşırttı” ifadelerine yer verildi.
"GENERAL FAHRETTİN ALTAY'IN SOYADINI TAŞIYOR"
Yayın organında Türkiye'nin Avrupa'nın en büyük tank filosuna sahip olduğu vurgulanırken, Altay tanklarının entegrasyonuyla birlikte önemli bir modernizasyon adımı attığı yorumunda da bulunuldu.
“Gelişmiş koruma sistemleriyle ön plana çıkan” ifadesiyle tanıtılan Altay tanklarının 2024 yılında TSK envanterine alınacağı bilgisine yer verilen yazıda tankın adına özellikle dikkat çekilerek şu ifadelere yer verildi:
“Rheinmetall üretimi 120 mm'lik topuyla dikkat çeken Altay tankının ismi Türkiye Cumhuriyeti tarihinin kahramanlarından General Fahrettin Altay'ın soyadını taşıyor. Generale soyadını veren ise ülkenin ve Cumhuriyetin kurucusu olan Mustafa Kemal Atatürk. General Altay Türk tarihinde 1. Dünya Savaşı'nda Çanakkale ve Filistin cephesinde sonrasında ise Türkiye'nin Bağımsızlık Savaşı'nda üstlendiği görevlerle bilinen ulusal bir kahraman.”
"ALT SISTEMLERİ DE YERLI ÜRETİM OLAN DONANIMLARA SAHİP"
Yazıda, Türk Kara Kuvvetleri'nin 2 bin 622 tank ile etkileyici bir zırhlı güce sahip olduğuna dikkat çekilerek, Altay tankının öne çıkan özelliklerine şu şekilde vurgu yapıldı:
“BMC firması tarafından üretilen tankın tüm güç ve itiş kabiliyetinin yanı sıra alt sistemleri de yerli üretim olan donanımlara sahip. Tank 12.7 mm'lik (50 kalibrelik)otomatik atış sistemine sahip ve ana topu için de 40 top mermisi taşıyabiliyor. İleri koruma sistemi içerisinde ise mürettebatı yalnızca konvansiyonel mermilerden değil aynı zamanda kimyasal, biyolojik, radyolojik ve nükleer saldırılardan da koruyabilen bir sisteme sahip. Lazer koruma ve savaş alanı hedef belirleme sistemleri de bulunan tankın belki de en çarpıcı özelliği Aselsan tarafından üretilen 'Örümcek' 360 derece durumsal farkındalık platformuna sahip olması.”
"ETKİN OPERASYON KABİLİYET SERGİLEYEBİLİYOR"
ABD'nin önde gelen yayın organı National Interest (NI), Altay tankının teknik özelliklerini şu ifadelerle tanıttı:
“Türkiye'nin yeni ana savaş tankı komutan, sürücü, topçu ve yükleyici olmak üzere dört kişilik mürettebata sahip. 71 tonluk ağırlığı ile Ağır Savaş Tankı sınıfında yer alan Altay buna karşın 70 km hız ile 500 km'lik bir alanda etkin operasyon kabiliyet sergileyebiliyor.”
ALTAY TANKININ ÖZELLİKLERİ
ASELSAN, dünya üzerinde bir tankı donatabilecek tüm elektronikleri bünyesinde üretebilen tek firma konumuna geldi. Tüm ürünlerin mekanik, elektronik, optik ve yazılımları ASELSAN’ın geliştirmesi sayesinde tüm birimler arasındaki haberleşme en etkin şekilde sağlanıyor.
Örneğin Tank Lazer Uyarı Sistemi tarafından algılanan bir tehdidin bilgisi aynı anda Atış Kontrol Sistemi, Uzaktan Komutalı Silah Sistemi, Komuta Kontrol Sistemi, Aktif Koruma Sistemine iletilebiliyor. Bu sayede kullanıcı ana silah veya uzaktan komutalı silahını tehdit doğrultusuna yönlendirip tedbir alabiliyor. Kullanıcı, aynı zamanda bu bilgiyi Komuta Kontrol Sistemi aracılığıyla diğer destek unsurlarına da iletebiliyor. ASELSAN’ın yazılımları geliştirmesi sayesinde kullanıcıdan gelecek ilave talepler kolaylıkla alt sistemlere uygulanabiliyor.
Ayrıca ASELSAN’ın geliştirdiği sistemlerde Gömülü Eğitim Yeteneği de yer alıyor. Gömülü eğitim; gerçek sistem üzerinde sistem birimleri kullanılarak alınan eğitimi ifade ediyor. Bu sayede gerçek sistem kullanıcısı, tankın operasyonel olarak kullanılmadığı zamanlarda farklı senaryolar işleterek yetkinliklerini geliştirebiliyor. Gömülü eğitim yeteneği ile milli muharebe tankımız ALTAY’da görev yapan personel, kullandığı platformda eğitilecek.
AKKOR AKTİF KORUMA SİSTEMİ
ALTAY Tankının en ayırt edici özelliklerinden biri, beka kabiliyetini çok önemli seviyede arttıran AKKOR Aktif Koruma Sistemine sahip olması. Üstelik AKKOR, bu yeteneği, düşük ağırlık maliyetiyle sağlıyor. Bu sayede tankın mobilitesini de maksimize ediliyor. Beka kabiliyetinin en üst seviyeye çıkarmanın yanında tankların durumsal farkındalık yeteneğinde de önemli kazanımlar sağlanıyor.
Tehdidi tespit sonrasında bir saniyenin altında sürede etkisiz hale getiren AKKOR Sistemi, dört bileşenden oluşuyor. Bunlar, tanka yaklaşan anti tank roket veya füzeyi tespit ve takip görevini yürüten radar, tespit ve takip bilgilerini tüm sistemi yöneten merkezi yönetim bilgisayarı, imha noktasına karşı tedbir mühimmatını çok yüksek hızla yönlendiren mühimmat atıcısı ve üzerinde yüksek hassasiyette çalışan radar bulunan fiziksel imha mühimmatı gibi ana bileşenlerden oluşuyor. AKKOR Sisteminin geliştirme çalışmalarında binden fazla atış gerçekleştirildi. Bunun sonucunda sistem, yüksek başarım seviyesine getirildi. Son yirmi sene içinde onlarca firma ve ülke Aktif Koruma Sistemini geliştirme çalışmaları başlatırken, Türkiye’nin dışında sadece iki ülke envantere girebilecek bir sistem geliştirdi.Bugün TSKya teslim ediliyor: İşte ALTAY tankının özellikleri
ASELSAN DEMİR ÜÇGENİ
ALTAY’daki ASELSAN ürünleri tankçılıkta Demir Üçgen olarak adlandırılan Ateş Gücü, Mobilite ve Beka başlıkları altında toplanıyor. Bu başlıklar altında şu sistemler yer alıyor:
*ATEŞ GÜCÜ
-VOLKAN-II Atış Kontrol Sistemi
-SARP Uzaktan Komutalı Silah Sistemi
-Nişancı İkinci Derece Görüş Alt Birimi
-Tank Mürettebat Eğitim Sistemi
-Muharebe Sahası Tanıma ve Tanıtma Sistemi
*MOBİLİTE
-Tank Sürücü Görüş Sistemi
-Kule Kayar Bileziği
*BEKA
-AKKOR Aktif Koruma Sistemi
-Tank Komuta Kontrol Muhabere Bilgi Sistemi
-Tank Lazer Uyarı Sistemi
-ÖRÜMCEK Yakın Mesafe Gözetleme Sistemi
-Telsiz Sistemi
-İç Haberleşme Sistemi