Hindistan'da sahte açık artırmalarla satışa çıkarılan Müslüman kadınlar yaşadıklarını anlattı
"Müslüman kadınlar susturulamayacak"
Pazartesi 6 Eylül 2021 16:14
Hindistan'da 2011'de yapılan nüfus sayımına göre, 580 milyon kadının yaklaşık yüzde 6,5'i Müslüman (CNN International)
Hindistan'da temmuzda sahte bir uygulamadaki açık artırmayla satışa çıkarılan Müslüman kadınlar yaşadıklarını anlattı.
Aralarında gazeteci, araştırmacı ve sanatçıların da olduğu 80'den fazla kadından CNN International'a konuşan isimler, olay karşısında korktuklarını ve öfkelendiklerini söyledi.
Kadınlar, yetkililerin konu hakkında sessiz kalmasını da eleştirerek bu yaklaşımın, radikal sağcı Hintli erkekleri cesaretlendirdiğini dile getirdi.
Müslüman kadınların fotoğrafları, yazılım sitesi GitHub'da Sulli Deals adlı sahte bir uygulamaya konmuştu. "Sulli", Hindistan'da Müslüman kadınları işaret eden argo bir ifade.
Olayın ortaya çıkmasının ardından GitHub, "taciz, ayrımcılık ve şiddeti teşvik etme" politikalarının ihlal edildiğini belirterek sahte açık artırmayı başlatanların hesaplarını askıya almıştı. Polis de suç duyurusunun ardından konu hakkında soruşturma başlatmıştı.
"Korkutmak için"
Müslüman kadınlar, Hintli erkeklerin kendilerini korkutmak için sosyal medyadan saldırdığını söylüyor.
Sulli Deals'da fotoğrafı kullanılan isimlerden Hana Muhsin Han, Müslüman olmasının da bir sebep olduğunu kaydetti. Uçak pilotu Hana, polise şikayette bulunmasına rağmen uygulamada parmağı olanların hiçbiri hakkında işlem yapılmadığını ve bu yüzden kızgın olduğunu ifade etti.
Zira uçak pilotu, polislerin bu yaklaşımının Hindistan'da Müslüman kadınlara yönelik ayrımcılığı teşvik ettiğini düşünüyor.
Twitter'da 15 bini aşkın takipçisi olan Hana, sahte açık artırmadan sonra platformda aldığı nefret dolu yorumların sayısının arttığını söyledi:
Ülkemizde erkekler, kendine güvenen kadınları tehdit ediyor. Açık sözlü Müslüman kadınlar, onların gözünde en büyük tehdit.
Radikal sağın hedefi olanlardan şair Nabiya Han da Hintli erkeklerin, sözünü esirgemeyen kadınlar için cinsel şiddeti bir ceza olarak gördüğünü vurguladı. Nabiya, polise şikayet etmesine rağmen hiçbir geri dönüş yapılmadığı için öfkelendiğini de sözlerine ekledi.
Delhi polisinden Praveen Duggal, siber güvenlik biriminin şikayetlerle ilgilendiğini doğrulasa da bunun "gizli bir konu" olduğu gerekçesiyle daha fazla ayrıntı paylaşmadı.
Öte yandan bilişim hukuku uzmanı Karnika Seth, Hindistan'da pek çok siber suçun bildirilmediğini söyledi. Ülkede bu konuda kanunların uğraştırıcı ve kafa karıştırıcı olması, mağdurları şikayetten alıkoyuyor.
Seth, siber suç şikayetinde bulunacak avukatların, zanlının cihazından elde edilen elektronik kanıt sunmaları gerektiğini ve bunun epey zor olduğunu da bildirdi.
Sulli Deals ayrıca Müslüman kadınları hedef alan ilk sahte açık artırma değil. Liberal Doge adlı bir Hintli YouTube hesabı mayısta, Pakistanlı kadınların açık artırmaya çıkarıldığı bir video yüklemişti.
YouTube sözcüsü CNN International'a yaptığı açıklamada hesabın silindiğini duyurdu. Video platformu, benzer üç hesabın kaldırıldığını da açıklasa da bunların aynı kişi tarafından yönetilip yönetilmediği bilinmiyor.
BJP iktidarı ülkeyi, Müslümanlar için tehlikeli hale getirdi
Kadınlar, Hindistan'da Müslümanlara bakış açısının, Hindu milliyetçisi Narendra Modi'nin partisi Hindistan Halk Partisi'nin (Bharatiya Janata Party - BJP) 2014'te iktidara gelmesinin ardından kötüleştiğini söyledi.
Zira ülkede son yıllarda Müslümanlara yönelik nefret suçlarında artış yaşandı.
Yaklaşık 12 bin polis memuruyla iki yıl önce yapılan bir anket de teşkilatta Müslümanlara karşı olan önyargıyı ortaya koymuştu. Ankete katılan Hintli polislerin yaklaşık yarısı, Müslümanların suç işlemeye "doğuştan" eğilimi olduğunu düşündüğünü bildirmişti.
Nabiya, tacize karşı konuşmayı sürdüreceğini ve "erkeklerin hedef aldığı kadınları sahip olduğu her şeyle savunacağını" sözlerine ekledi:
Müslüman kadınlar susturulamayacak.