Yeni Günaydın
Geri

ABD'den Enerjide Tarihi Keşif!

Amerika Birleşik Devletleri, “neredeyse sınırsız” temiz enerji alanında tarihi bir adım olan nükleer füzyon atılımını duyurdu.
ABD'den Enerjide Tarihi Keşif!
Haberler / Teknolojik
13 Aralık 2022 Salı 20:00
PAYLAŞ 
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş

ABD'li bilim insanları, ilk kez bir nükleer füzyonda reaksiyonu ateşlemek için kullanılan enerjiden daha fazla enerji ürettiklerini açıkladı.

'Net enerji kazancı' olarak nitelenen gelişmenin büyük bir bilimsel atılım' olduğu belirtildi.

Independent'ın haberine göre, Enerji Bakanı Jennifer Granholm Salı günü Washington DC'de California'daki Lawrence Livermore Ulusal Laboratuvarı'ndan (LLNL) bilim adamlarıyla birlikte yeni buluşla ilgili "Tarih kitaplarına geçecek" dedi.

70 yıl boyunca, yüzlerce bilim adamı ve mühendis, güneşe ve diğer yıldızlara güç veren atomların bir araya geldiği enerji sürecini kopyalamaya çalıştı.

Çalışma tarihteki ilk kontrollü füzyon deneyi olarak kayda geçti.

Nükleer füzyon nasıl çalışır?

Nükleer füzyon reaksiyonlarına aslında hergün şahit oluyoruz. Yıldızlar ve güneşin enerji kaynağını nükleer füzyon reaksiyonları oluşturuyor.

Bu reaksiyon iki hafif atom çekirdeğinin birleşerek daha ağır bir çekirdek oluşturmasıyla meydana geliyor. Oluşan tek bir çekirdeğin kütlesi iki orijinal çekirdeğin toplam kütlesinden daha küçük olduğu içi geriye kalan kısım enerji olarak açığa çıkıyor.

Güneş örneğinde de milyonlarca dereceye ulaşan sıcaklığı ve dev kütlesinden kaynaklanan yerçekiminin sebep olduğu basınç, normalde birbirini itmesi beklenen atomların birleşmesine sebep oluyor.

YORUM EKLE

Yorumunuz gönderildi
Yorumunuz editör incelemesinden sonra yayınlanacaktır

YORUMLAR


   Bu haber henüz yorumlanmamış...

DİĞER HABERLER

Sayfa başına gitSayfa başına git
Facebook Twitter Instagram Youtube
GÜNDEM EKONOMİ POLİTİKA DÜNYA MEDYA SPOR YAZARLAR FOTO GALERİ VİDEO GALERİ SAĞLIK MAGAZİN KÜLTÜR-SANAT TEKNOLOJİK YAŞAM BUGÜN NEYE ZAM GELDİ DİKKAT! İLGİNÇ HABERLER
Masaüstü Görünümü
İletişim
Künye
Copyright © 2024 Yeni Günaydın