Salı günü verilerini yayımlayan Ulusal Akıl Sağlığı Enstitüsü, Amerikalı çocukların intihar oranlarının son 15 yılda istikrarlı bir şekilde arttığını ortaya koyarken özellikle kız çocuklarındaki yükselme dikkat çekti.
JAMA Network Open adlı hakemli tıp dergisinde yayımlanan makalede bu durumun tek bir unsurla açıklanamayacağı vurgulandı. Koronavirüs pandemisi sonrası akıl sağlığına dair sorunların artmasından bahsedilirken teknoloji, sosyal medya ve silahların da çocuk intiharlarının ana aktörleri olduğu bildirildi.
2001-2022 döneminde yaşları 8'le 12 arasında değişen 2 bin 241 çocuğun kendilerini öldürdüğü, 2007'ye kadar azalan oranların 2008-2022'de her yıl yüzde 8 civarında arttığı ortaya kondu.
Erkek çocuklar, kızlardan fazla intihar oranına sahip olmayı sürdürse de 8-12 yaş grubundaki kız çocuklarında görülen artış dikkat çekiyor.
2001-2007'de bu yaş grubunun başlıca ölüm sebepleri arasında 11. sırayı alan intihar, 2008-2022'de 5. sıraya kadar yükseldi. İlk dönemde 1 milyonda 1,25 olan intihar oranının ikinci dönemde 4,15'e yükseldiği belirtiliyor.
Diğer yandan iki dönemde de siyahiler en yüksek intihar oranına sahip olmayı sürdürdü.
10-24 yaş grubunda intihar, en yaygın ölüm sebepleri arasında ikinci sırada.
Ulusal Ruh Sağlığı Enstitüsü'nden Lisa M. Horowitz son verilerle birlikte intihara yaklaşımın değişmesi gerektiğini vurguluyor:
İntihardan bahsetmenin bu fikri birilerinin kafasına soktuğu mitini yok etmeliyiz. Durumun tam tersine işaret ettiğini gösteren 4 araştırma var. Çocuklarla intihar riskine dair konuşmak hayat kurtarabilir.
Ebeveynlere sigara içmek, güvenli seks ve uyuşturucu kullanımı hakkında çocuklarla konuşmalarını söylüyorum ama ruh sağlığına dair meseleler de konuşma kapsamına alınmalı.
Diğer yandan ABD'de çocukları çevrimiçi tehlikelerden korumayı öngören yasa tasarısı dün Senato'dan geçti.
ABD Başkanı Joe Biden, Temsilciler Meclisi'ne yasayı geciktirmeden Beyaz Saray'a gönderme çağrısında bulundu.
Yasa tasarısı, çocukların kişisel bilgilerinin korunmasını sağlayacak seçenekler sunulmasını ve bağımlılık yapıcı özellikleri devredışı bırakabilmeyi öngörüyor.
"Çocuk gizliliği" yasalarını güncelleyip 13 yaş altı kullanıcıların kişisel bilgilerini toplama yasağının 17 yaşa çıkarılmasını içeren tasarı, gençlere yönelik "kötü niyetli olabilecek" reklamları yasaklayıp kişisel bilgilerini silme imkanı da verecek.
Teknoloji şirketleri; çocuklara yönelik zorbalık, şiddet, intihar teşvikleri, yeme bozuklukları, madde bağımlılığı ve yasadışı ürünlerin reklamlarını engelleme konusunda önlemler almak zorunda kalacak.
Microsoft, X ve Snap gibi bazı teknoloji şirketleri tasarıyı desteklediğini belirtirken Meta Platforms ebeveynlerin onayına dayalı bir düzenlemeyi tercih edeceğini duyurmuştu.