İşçi, işveren ve hükümet temsilcilerinden oluşan Asgari Ücret Tespit Komisyonu, 2025'te geçerli olacak asgari ücreti belirleme çalışmaları kapsamında ilk toplantısını gerçekleştiriyor.
Doğrudan 7 milyona yakın çalışanı, dolaylı ise toplumun tamamını ilgilendiren yeni asgari ücretin belirlenmesine yönelik süreç, resmi olarak başladı.
İşçi, işveren ve hükümet temsilcilerinden oluşan Asgari Ücret Tespit Komisyonu, 2025'te geçerli olacak asgari ücreti belirleme çalışmaları kapsamında ilk toplantısı için bir araya geldi.
Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Işıkhan, Asgari Ücret Tespit Komisyonu'nun ilk toplantısının açılışında açıklamalarda bulunuyor.
Bakan Işıkhan'ın açıklamaları şöyle:
"2025 yılı asgari ücret tespit komisyonunun ilk toplantısına hoş geldiniz. 1 Ocak 2025’ten itibaren geçerli olacak asgari ücreti belirlemek için bugün çalışmalarımıza başlıyoruz. Komisyon üyelerimize de şimdiden teşekkür ediyorum. İşçi ve işveren temsilcileriyle birlikte belirlenen ücret, çalışanlara ödenebilecek minimum ücreti belirlemektedir. İşçi temsilcilerini ve işveren temsilcilerini dinliyoruz. Ekonomik göstergeleri de titizlikle değerlendiriyoruz. Ekonomik ve sosyal koşulları detaylı bir şekilde gözeterek adil bir asgari ücret belirlenmesini temenni ediyoruz.
Asgari ücrette yapılan artışlar sadece enflasyona karşı bir koruma kalkanı olarak kalmamış aynı zamanda vatandaşlarımızın satın alma gücünü artırmıştır. Ekim ayında istihdam sayımız 156 bin kişi artmıştır. İstihdam oranımız da 0,2 puanlık artışla yüzde 49,9 ile tarihimizin en yüksek seviyesini görmüştür. Türkiye, Cumhurbaşkanımızın liderliğinde, üretimi, ihracatı ile bölgesinde lider ve dünyada söz sahibi hale gelmiştir. İşçilerimiz Türkiye’nin yükselen gücünün lokomotifidir. Bu toplantılar sadece bir ücret belirleme meselesi değil, emeğin ve sermayenin birlikte güçlendiği bir dengeyi kurmaktır. İşçinin emeğiyle işverenin yatırım gücünü aynı potada birleştiren bir düzen Türkiye’nin de kalkınma gücü olacaktır. Bizler alın teri ile sermayeyi karşı karşıya getiren çatışmacı anlayışı reddediyoruz. Alın teri ile sermayenin birbirini tamamladığı bir sistemi inşa etmeye çalışıyoruz."