Yeni Günaydın
Geri

2024 Nobel Barış Ödülü Sahibini Buldu!

Hiroşima ve Nagazaki'ye atılan atom bombalarından sağ kurtulanların oluşturduğu Japon kuruluş Nihon Hidankyo, nükleer silahlara karşı yürüttüğü faaliyetlerle biliniyor.
2024 Nobel Barış Ödülü Sahibini Buldu!
Haberler / Kültür-Sanat
11 Ekim 2024 Cuma 16:20
PAYLAŞ 
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş

2024 Nobel Barış Ödülü, Hiroşima ve Nagazaki'ye atılan atom bombalarından sağ kurtulanların oluşturduğu Japon kuruluş Nihon Hidankyo'ya verildi.

Norveç Nobel Komitesi Başkanı Jørgen Watne Frydnes cuma günü yaptığı açıklamada, ödülün "nükleer silah kullanımına karşı tabunun baskı altında olması" nedeniyle verildiğini belirtti.

Alfred Nobel, vasiyetinde ödülün "uluslararası kardeşlik için, daimi orduların kaldırılması veya azaltılması için ve barış kongrelerinin düzenlenmesi ve desteklenmesi için en çok veya en iyi çalışmaya" verilmesi gerektiğini belirtiyor.

1901'den beri 104 Nobel Barış Ödülü, çoğunlukla bireylere ve aynı zamanda barış çabalarını ilerlettiği görülen kuruluşlara verildi.

2023 Nobel Barış Ödülü, kadın hakları ve demokrasiyi savunduğu ve idam cezasına karşı olduğu için hapisteki İranlı aktivist Narges Mohammadi'ye verildi.

Nobel Komitesi, bunun aynı zamanda "İran'ın teokratik rejiminin kadınları hedef alan ayrımcılık ve baskı politikalarına" karşı gösteri yapan "yüzbinlerce insanın" tanınması anlamına geldiğini söyledi.

Nobel ödülleri nedir?
Nobel Ödülleri, İsveçli mucit Alfred Nobel’in vasiyetiyle oluşturuldu. Nobel, servetinin, “önceki yıl insanlığa en büyük faydayı sağlayanlara” ödül olarak verilmesini istedi.

Alfred Nobel, 1895 yılında hayatını kaybetti ancak vasiyeti üzerindeki yasal mücadelenin ardından ilk Nobel Ödülleri ancak 1901 yılında verilebildi. Nobel, kimya ve fizik ödüllerinin İsveç Kraliyet Bilimler Akademisi tarafından, edebiyat ödülünün ise İsveç Akademisi tarafından verilmesini şart koştu.

Fizyoloji veya tıp alanındaki ödülleri İsveç'teki Karolinska Enstitüsü'nün vermesini belirleyen Nobel, barış ödülünün ise Norveç parlamentosu tarafından verilmesini istedi. Nobel'in, o dönem İsveç ile bir birlik içinde olan Norveç'i barış ödülünün dağıtımı için neden seçtiği bilinmiyor.

1968 yılında İsveç Merkez Bankası, 300. yılını kutlarken, Nobel Vakfı'na yaptığı bağışla "Alfred Nobel Anısına Ekonomi Bilimleri Ödülü"nü kurdu. Bu ödül, diğer Nobel ödülleriyle aynı prensipler doğrultusunda İsveç Kraliyet Bilimler Akademisi tarafından veriliyor.

YORUM EKLE

Yorumunuz gönderildi
Yorumunuz editör incelemesinden sonra yayınlanacaktır

YORUMLAR


   Bu haber henüz yorumlanmamış...

DİĞER HABERLER

Sayfa başına gitSayfa başına git
Facebook Twitter Instagram Youtube
GÜNDEM EKONOMİ POLİTİKA DÜNYA MEDYA SPOR YAZARLAR FOTO GALERİ VİDEO GALERİ SAĞLIK MAGAZİN KÜLTÜR-SANAT TEKNOLOJİK YAŞAM BUGÜN NEYE ZAM GELDİ DİKKAT! İLGİNÇ HABERLER
Masaüstü Görünümü
İletişim
Künye
Copyright © 2024 Yeni Günaydın