Yeni Günaydın
Geri

'Beyin Çipiyle Risk Kontrolünü Sağlamak Mümkün mü?'

Japonya'da yapılan araştırmada, risk alma davranışlarını azaltmak için makakların beynine çip yerleştirildi.
'Beyin Çipiyle Risk Kontrolünü Sağlamak Mümkün mü?'
Haberler / Yaşam
15 Ocak 2024 Pazartesi 18:20
PAYLAŞ 
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş

Kyoto Üniversitesi'nden bilim insanları, çipleri kullanarak makakların beyinlerinin belli bölgelerine sinyal gönderdi. 

Deneyde makaklar, bir ekranda iki ayrı bölgeye bakmalarının ve karşılığında ödül olarak farklı miktarlarda su içmelerinin sağlandığı bir düzenekte eğitildi. 

Bu alanlardan biri yüksek risk ve yüksek kazanç bölgesi, diğeriyse düşük risk ve düşük kazanç bölgesi olarak belirlendi. 

Çipler, beynin ön lobunda karmaşık ve koordineli hareketlerin planlanmasından sorumlu Brodmann 6 bölgesine yerleştirildi. 

Bu bölgedeki Ventral 6V alanına yoğun sinyal gönderildiğinde, makakların ekrandaki yüksek risk ve yüksek kazanç bölgesine odaklandığı görüldü. 

Aynı bölgenin bitişiğindeki Dorsal 6V alanına sinyal gönderildiğindeyse primatlar, ekrandaki düşük risk ve düşük kazanç alanına odaklandı.

Bilimsel dergi Science'ta yayımlanan çalışmada, makaklara benzer mantıkla çalışan bir video oyunu da oynatıldı. 

Primatların gözleriyle kontrol edebildiği oyunda, daha tehlikeli ya da daha güvenli yerlerdeki muzları alma eğilimleri gözlemlendi. Burada da Dorsal 6V ve Ventral 6V bölgelerine gönderilen sinyallerde makaklar ilk deneydekine benzer davranışlar sergiledi.

ABD'deki John Hopkins Üniversitesi'nden Veit Stuphorn, "Bu çalışma, beynin ön lobunda komşu iki bölgenin risk davranışlarını iki zıt yönde düzenlediğini ve risk arayışını hem artırıp hem de azaltabildiğini gösteriyor" dedi. 

Çalışmada yer almayan Stuphorn, çiplerin takıldığı bölgelerin dopamin adı verilen güçlü uyarıcının üretimi ve dağıtımından sorumlu "ventral tagmental" alanına dopamin taşıdığına da dikkat çekti.  

Bilim insanı, bu alandaki çalışmaların artırılmasıyla beynin bazı bölgelerinin kumar bağımlılığı gibi sorunlarda nasıl rol oynadığına dair daha fazla bilgi edinilebileceğini de söyledi. 

YORUM EKLE

Yorumunuz gönderildi
Yorumunuz editör incelemesinden sonra yayınlanacaktır

YORUMLAR


   Bu haber henüz yorumlanmamış...

DİĞER HABERLER

Sayfa başına gitSayfa başına git
Facebook Twitter Instagram Youtube
GÜNDEM EKONOMİ POLİTİKA DÜNYA MEDYA SPOR YAZARLAR FOTO GALERİ VİDEO GALERİ SAĞLIK MAGAZİN KÜLTÜR-SANAT TEKNOLOJİK YAŞAM BUGÜN NEYE ZAM GELDİ DİKKAT! İLGİNÇ HABERLER
Masaüstü Görünümü
İletişim
Künye
Copyright © 2024 Yeni Günaydın