Yeni Günaydın
Geri

"Bebek Sahibi Olmaya Hazır mıyım?"

Bebek Sahibi Olmaya Hazır mıyım? Dikkate Alınması Gereken 8 Önemli Şey
Haberler / Yaşam
29 Nisan 2023 Cumartesi 15:30
PAYLAŞ 
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş

Bebek sahibi olmaya ve ebeveyn olmaya hazır olup olmadığınıza karar vermenize yardımcı olması için kendinize bu soruları sorun.

Bebek için hazır mıyım? Bu, insanların çocuk sahibi olmayı düşündüklerinde kendilerine sordukları yaygın bir sorudur. Hiç kimse bu muazzam yaşam değişikliğine gerçekten hazır olmasa da, sizi bu inanılmaz sorumluluğu üstlenmek için daha donanımlı hale getiren faktörler var.

Bebek sahibi olmaya hazır olup olmadığınızı nasıl anlayacağınızı merak ediyorsanız, kendinize bu sekiz soruyu sorun. Ardından, ailenizi genişletmenin sizin için doğru seçim olduğuna karar verirseniz, ikinizin de aynı fikirde olduğunuzdan emin olmak için hayat arkadaşınızla yapacağınız yedi konuşmayı detaylandırıyoruz.

'Bebek Sahibi Olmaya Hazır mıyım?' Kararını Vermenize Yardımcı Olacak Sorular

Dürüstlüğün en iyi politika olduğunu söylüyorlar. Sorun şu ki, hamilelik ve ebeveynlik söz konusu olduğunda, seleflerimiz belirli detayları dışlama eğilimindedir. Bu role tamamen hazır olduğunuzdan emin olmak için ebeveyn rolüne geçmeden önce kendinize sormanız gereken bazı önemli şeyler var.

Bebek sahibi olmayı çok istediğiniz için mi düşünüyorsunuz ?

Kendinize sormanız gereken bir numaralı soru bu. Cevap hayır ise, muhtemelen hazır değilsiniz. Çocuk sahibi olma kararının sizinkine ve yalnızca sizinkine ihtiyacı vardır (ve tabii ki bir ilişkiniz varsa sevgilinizin de) .

Bir kutuyu işaretlediği veya kayınvalidenizi sırtınızdan çektiği için bebek istiyorsanız, bunu yanlış nedenlerle yapıyorsunuz. Bu, tüm kalbinizi, enerjinizi ve akıl sağlığınızı gerektiren son derece özverili bir roldür. Varlığınıza neşe ve tatmin getireceğine inandığınız bir şey olmadığı sürece bunu yapmayın.

1. Finansal Olarak İstikrarlı mısınız?

Bebek sahibi olmak pahalıdır. Aslında, Brookings Enstitüsü, doğumdan 17 yaşına kadar bir çocuğu büyütmenin tahmini maliyetinin 2022 itibariyle 310.581 $ olduğunu belirlemiştir . Bu, iki çocuğu olan ve ortalama geliri olan evli çiftler içindir. Bu yılda 18.000 doların üzerinde!

Mama, çocuk bezi ve sarf malzemelerinin bu kadar pahalı olmasının mümkün olmadığını düşünüyor olabilirsiniz, ancak sağlık, çocuk bakımı ve eğitimi eklediğinizde faturalar hızla artıyor. Bu istatistik aynı zamanda sağlıklı bir çocuğunuz olduğunu varsayar. Araştırmalar şunu gösteriyor:

Her yıl Amerikalı çocuklara 3,9 milyon ameliyat yapılıyor

ABD'de doğan bebeklerin %10-15'i NICU'ya gitmek zorunda

Harika bir sigortayla bile, bu durumlar maliyetleri hızla daha da artırabilir. Hamile kaldığınız anda hazırda 18 bin nakde ihtiyacınız olmasa da, çok fazla borç almaktan kaçınmak istiyorsanız , harcanabilir bir gelire sahip olmanıza yardımcı olur . Finansal istikrar, çocuk sahibi olmanın önemli bir bileşenidir.

Hızlı Gerçek

Charles Schwab'dan finans uzmanları, ebeveyn olmayı düşünen kişilerin " acil durumlar için üç ila altı aylık temel yaşam giderlerini hazır bulundurmalarını" tavsiye ediyor. Bir yağmurlu gün fonu oluşturarak beklenmedik hastalıklara, işsizliğe ve genel acil durumlara hazırlanabilirsiniz.

2. Bir İlişki İçindeyseniz, Sağlam Bir Noktada mı?

Ebeveynlik iki kişi gerektirmez, ancak ebeveynlik partneriniz olacak önemli bir başkasına sahipseniz, ilişkinizin iyi bir noktada olması ve bir bebeğin sizi bir araya getirmeyeceğini anlamanız önemlidir. Aslında, bu karar evliliğinizin veya ilişkinizin gücünü test edebilir.

Psikologlar, "ebeveynliğe geçişin, yeni ebeveynlerin önemli bir kısmı için stresli ve bazen uyumsuz bir değişim dönemi oluşturduğunu" belirtiyor. Evlilik doyumunu da azaltabilir. Bu nedenle, sevgi dolu, ilgili ve eşit bir ortaklık içinde olmak, epik ebeveynlik yolculuğu boyunca aklı başında kalmak için çok önemlidir.

3. Sağlıklı mısınız?

Bebek sahibi olmak sizi tüketir. Kondisyonunuzun zirvesinde olsanız bile, anketler ortalama bir ebeveynin ilk yıllarında neredeyse 40.000 dakika uyku kaybettiğini gösteriyor. Bu kimseye bir zarar verecektir. Doğum sonrası hormon dalgalanmalarını, sürekli ağlamaları ve 'ben' zamanının eksikliğini ekleyin ve aniden hem fiziksel hem de zihinsel sağlığınız etkilenecektir.

Hamilelik öncesi sağlıklı olmak, hamilelik boyunca ve doğum sonrası dönemde sizin ve bebeğinizin sağlıklı kalmasını sağlar. Pek çok insan, hem fazla kilolu hem de zayıf olmanın sizi bir dizi hamilelik komplikasyonu riski altına sokabileceğinin farkında değil . Belirli koşullarda çalışma ve yaşamanın yanı sıra kronik tıbbi durumlar, sağlıklı bir hamilelik geçirme yeteneğinizi azaltabilir.

Bu nedenle, doktorunuz tarafından kontrol ettirin ve eşinize de aynısını yaptırın. Bu, hamilelikten önce sorunları çözmenize izin verebilir.

4. Sosyal Hayatınızdan Vazgeçmeye Hazır mısınız?

Bebekler sürekli ilgi isterler ve uykunuzu bölme konusunda harikadırlar. Her gece dışarı çıkan biriyseniz, bu büyük bir değişiklik olabilir. Bebek sahibi olmak, düzenli seyahat planlarınızı da durdurabilir. Ancak boş zamanlarının çoğunu evde geçirmekten zaten mutlu olan kişiler için bebek sahibi olmak sosyal hayatınızda pek de büyük bir değişiklik yaratmıyor.

5. Kariyerinizi İkinci Sıraya Koymaya Hazır mısınız?

Bu soru hem anneler hem de babalar içindir, ancak bunu gerçekten düşünmesi gereken, bebeği doğuran kişinin kendisidir. Kadınların iş dünyasında lider olduğu 21. yüzyılda yaşıyoruz, ama ne yazık ki, kadınlardan hala "mükemmel" anneler olma beklentileri var. Bu, birçok kişinin gözünde işten uzaklaşmak anlamına geliyor. Aslında, The Mom Project'e göre, " yüksek vasıflı kadınların tahminen %43'ü anne olduktan sonra iş gücünü bırakıyor."

Durum böyle olmak zorunda olmasa da, hepsine sahip olamayacağımızı hatırlamak önemlidir. Çoğuna sahip olabilirsiniz , ancak genellikle bir şeyler vermek zorundadır. Örneğin:

İşe geri dönmeyi seçerseniz, kreşte günde sekiz saat bebeğinizle birlikte başka biri olacaktır.
Evde kalmaya karar verirseniz, potansiyel olarak kimliğinizin bir parçasından vazgeçmiş olursunuz.
Size her iki dünyanın da en iyisini veren bir pozisyon bulabilirseniz, kendinizi de zayıflamış bulabilirsiniz.
Ufaklığa sahip olmadan önce neyi bırakabileceğinizi düşündüğünüze karar vermek önemlidir . Bazıları için bu basit bir karardır, ancak diğerleri için ebeveyn olmayı duraklatmak için bir neden olabilir.

6. Kişisel Alanınızdan Vazgeçmeye Hazır mısınız?

Emzirme, bebek bezi değiştirme, gece geç saatlerde uyku bölünmeleri ve tabii ki o mükemmel bebek kucaklamaları arasında, küçük çocuğunuz ilk yıl boyunca her gün, günün büyük bir bölümünde kollarınızda olacak. Bu, pek çok bitkin ebeveyni Google'da " bir bebeği kucaklamadan nasıl uyuturuz " gibi ifadelere yönlendirir, çünkü kişisel alanın işgaline alışmak çok fazla olabilir.

Ardından, yürümeyi öğrendikten sonra küçük çocuğunuz keşfetme dürtüsünü bulacaktır, ancak görüş alanından ayrılmaya cüret ederseniz sizi bulacaktır. Küçük bir ziyaretçinin size 'yardım etmeye' çalışmadan banyoya veya duşa girdiğiniz günler çoktan geride kalacak. Oh, ve insan dokusu olmanın sevincini de unutma!

Bu örnekler buzdağının sadece görünen kısmı. Yine de beni yanlış anlamayın, kendinizi "annenin bir dakikaya ihtiyacı var!" Ayrıca bebeğinizi nihayet uyutacağınız, mükemmel derecede sessiz evinizde oturacağınız ve hemen onu özlediğinizi fark edeceğiniz günler de olacaktır. Soru şu ki, tüm bunlara hazır mısın?

7. Bedeninizin Sonsuza Kadar Değişmesine Hazır mısınız?

SORUMLULUK REDDİ: Sosisli sandviçin nasıl yapıldığını bilmek istemeyen biriyseniz belki bu ayrıntıları okumayı atlayın.

Hamilelik ve doğum vücudunuzu değiştirecek. Asla aynı olmayacak. Evet, tüm bebek kilolarından kurtulup iki beden bedenlerine geri dönen anneler var ama hala eskisi gibi değil. İşte kimsenin paylaşmadığı gerçek:

Midenizin derisi gerilecektir. Kilonuz tamamen aynı sayıya dönse bile vücudunuzun boyutları değişecektir. Göğüsleriniz asla eskisi kadar enerjiye sahip olmayacak (ve eğer şanslıysanız). Kalıcı savaş yaraları alacaksınız - çatlaklar, melazma (hamilelik sırasında sıklıkla meydana gelen yüz derisinin bazı bölgelerinde koyulaşma) ve linea nigra (hamilelik sırasında sıklıkla midede ortaya çıkan koyu renkli dikey bir çizgi). Ve alt bölgeleriniz kesinlikle daha güzel olmayacak. Ayrıca, (görünüşe göre hiçbir zaman gerçekten geçmeyen) hemoroidleri, varisli damarları ve anneliğin getirdiği diğer tüm zevkleri de unutmayın.

Bilmem gerek

Araştırmalar , doğum sonrası kadınların neredeyse %70'inin vücut imajlarından memnun olmadığını ve bu hoşnutsuzluk hissinin doğumdan sonraki dokuz ay boyunca daha da kötüleştiğini bulmuştur .

Başka bir deyişle, cildinizde rahat olmanız ve değişmeye hazır olmanız gerekir. Unutmayın, bu değişiklikler bizim istediğimiz gibi olmayabilir ama gurur duyulacak şeyler çünkü yeni bir hayat yaratmak inanılmaz bir başarı.

Hızlı Gerçek

Bebek sahibi olmak vücudunuzu değiştirmek zorunda değildir. Evlat edinme, ailenizi genişletmenin harika bir yoludur. İmkanı olan ebeveynler de taşıyıcı anneliği bir seçenek olarak değerlendirebilirler.

8. Gerçek Soru

Yukarıdaki soruların baskın cevabı evet ise, o zaman dikkate alınması gereken bir başka önemli şey daha vardır - başka birini ölçüsünden daha fazla sevmeye hazır mısınız? Çocuğunuz olduğunda, kalbinizin bir parçası sonsuza kadar vücudunuzun dışında kalacak.

Sürekli onları düşüneceksin. Tamamen iyi olduklarında bile, sağlıkları için endişeleneceksiniz. Geleceklerini ve olacakları harika insanı hayal edeceksiniz. Karşılaştırılabilecek hiçbir aşk yoktur.

Bu , bir kişinin üstlenebileceği en şaşırtıcı, ödüllendirici ve tatmin edici rollerden biridir , ancak herkesin üstlenmesi gereken bir rol değildir. Ebeveyn olmaktan vazgeçmeye karar verirseniz, sorun değil.

Ebeveyn olmanın en önemli yanı, bu kişi için mevcut olabilmeniz için kendinizi ikinci plana atmaya istekli olmaktır. Hatırlayacakları şey bu - senin orada olduğunu. Yanlış nedenlerle ebeveyn olmakla, kendinize ve çocuğunuza kötülük yapıyorsunuz.

Bebek Sahibi Olmaya Hazır Olduğunuzu Gösteren İşaretler

Hiç kimsenin gerçekten hazır olmadığını unutmayın, ancak bu ifadeler doğruysa, o zaman 'bebek sahibi olmaya hazır mıyım?' 'Şu anda bir bebeğim olmalı mı?'

*SİZ (ve bir ilişkiniz varsa EŞİNİZ) bir bebek sahibi olmak istiyorsunuz.
*Harcanabilir bir geliriniz var.
*Siz ve eşiniz sağlıklısınız (hem fiziksel hem de zihinsel olarak).
*Sosyal hayatınız artık eskisi kadar öncelikli değil.
*Kariyer hedeflerine ara vermeye hazırsınız.
*İnsanların sizin alanınızda olmasına aldırmazsınız.
*Kendi cildinize güveniyorsunuz.
*Kendinizi ikinci plana atmaya hazırsınız, ÇOK.
*Sonraki Adımlar - 'Ne Zaman' Sorusunu Cevaplamanıza Yardımcı Olacak Tartışılacak Konular
*Çitin bir bebek sahibi olmak istediğiniz tarafına inerseniz, tartışılacak birkaç şey daha vardır:

Nasıl bebek sahibi olmak istediğinize karar verin - hamilelik, taşıyıcı annelik veya evlat edinme.

*Bebek doğduktan sonra işten izin almak isteyip istemediğinize veya işten hep birlikte ayrılmak isteyip istemediğinize karar verin.
*Ebeveyn izni politikalarınızı araştırın.
*Çocuk bakımı planlarınız hakkında konuşun - Siz veya eşiniz işten ayrılacak mısınız? Onları kreşe mi göndereceksin? Akrabalar yardım edecek mi? Yeni, uzak bir rol mü bulacaksın yoksa yarı zamanlı mı çalışacaksın?
*Yaşam durumunuzu düşünün. Ufaklık için yer var mı?
*Çocuğunuza tanıtmak istediğiniz belirli bir din olup olmadığını anlayın.
*Sorumluluklar hakkında konuşun - Eşinizden bir bebek sahibi olmayı planlıyorsanız, o zaman tam da bir eş olmaları gerekir. Rollerinizi ve beklentilerinizi tartışın.
*Bu konuşmalar, çocuk sahibi olmanın sizin için en iyi zaman olduğunu daha iyi belirlemenize yardımcı olabilir. Son olarak, bebek sahibi olup olmayacağınızı ve ne zaman doğuracağınızı belirlemenin son adımı bir ara vermektir.

Devam Etmeden Önce Bir Duraklatın

Önümüzdeki bir veya iki ay boyunca, artıları ve eksileri bir kenara bırakın ve bebekle ilgili konuşmaları (hayatınızdaki herkesle) askıya alın. Sadece orada ol. Bu karar üzerinde meditasyon yapmak ve uzun uzun düşünmek için zaman ayırın.

Hâlâ ebeveyn olma hayali kuruyor musunuz? Çocukları olan diğer insanları görüyor musunuz ve hala kendi çocuğunuza sahip olmak için can atıyor musunuz? Kararla ilgili herhangi bir tereddüt hissetmeye devam ediyor musunuz?

Biraz netlik bulun ve ardından kararı tekrar tartışın. Bu, hem bunu derinlemesine düşünmenizi hem de çok kalıcı bir karar vermek için acele etmemenizi sağlayacaktır.

Bebek Sahibi Olmaya Hazır Olup Olmadığınızı Anlamak İçin Zaman Ayırın

Bebek sahibi olmak büyük bir karardır. Önemli konuşmaları erkenden yaparak sizin ve eşinizin bu büyük yaşam adımına hazır olduğunuzdan emin olun. Açık ve dürüst olmaktan korkmayın. Hazır olduğunuza karar verirseniz, yeni anne babalar için bu süreçte size yardımcı olabilecek pek çok pratik tavsiye var.

YORUM EKLE

Yorumunuz gönderildi
Yorumunuz editör incelemesinden sonra yayınlanacaktır

YORUMLAR


   Bu haber henüz yorumlanmamış...

DİĞER HABERLER

Sayfa başına gitSayfa başına git
Facebook Twitter Instagram Youtube
GÜNDEM EKONOMİ POLİTİKA DÜNYA MEDYA SPOR YAZARLAR FOTO GALERİ VİDEO GALERİ SAĞLIK MAGAZİN KÜLTÜR-SANAT TEKNOLOJİK YAŞAM BUGÜN NEYE ZAM GELDİ DİKKAT! İLGİNÇ HABERLER
Masaüstü Görünümü
İletişim
Künye
Copyright © 2024 Yeni Günaydın